Els Mossos desarticulen un grup d’estafadors al Maresme

  17 milions d'euros és la xifra que ha estafat aquest grup a les empreses de construcció i les entitats de crèdit

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  Els Mossos d’Esquadra van detenir el 25 d’octubre sis persones per pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals i falsificació de document públic, oficial o mercantil. El grup, establert a Mataró i Argentona, estava format per 8 membres i actualment resten pendents de detenció dues persones més, les quals estan en recerca. La investigació va començar quan els Mossos van tenir notícia de diverses estafes continuades que s’estaven produint a empreses de construcció i entitats de crèdit. El grup utilitzava testaferros per donar impressió de solvència i posteriorment blanquejaven el capital obtingut amb societats instrumentals. Els agents van frustrar la compra d’un habitatge de luxe valorat en més de 1 milions d’euros que havia de ser propietat del líder del grup o una operació de compra venda d’uns terrenys per 4 milions per construir un circuit de carreres. El total de l’estafa pujaria a 17 milions d’euros.
  El març de 2016 els policies van tenir informació de diverses estafes continuades que s’estaven produint a empreses, algunes d’elles multinacionals. Els investigadors van detectar que existia un grup de persones liderat per un home que tenia un poder adquisitiu “extremadament alt” i que no concordava amb les seves activitats laborals, que eren “pràcticament inexistents”, segons han informat els Mossos. Aquest grup realitzava estafes, que oscil·laven els 17 milions d’euros, els guanys de les quals anaven destinades al seu líder, que estaria implicat amb fins a vuit estafes a grups inversors d’abast internacional.

  El grup es valia de testaferros per donar solvència i usaven un engany suficient per tal d’estafar grups d’inversió i a entitats de crèdit. Aquestes organitzacions blanquejaven el capital obtingut en les estafes utilitzant societats instrumentals “creades exclusivament per a aquest objectiu”. Les empreses víctimes de l’estafa eren del ram de la construcció, factoring i entitats bancàries.

  Presentaven documentació que no era real i les empreses del ram de la construcció els emetien pagares amb els quals les entitats de factoring i bancàries els concedien crèdits al seu favor que mai eren retornats ni utilitzats per construir res.

  Els agents van frustrar la compra d’un habitatge de luxe valorat en més de 1 milions d’euros que havia de ser propietat del líder del grup. L’organització estava a punt de destinar més de 300.000 euros per tal de pagar el preu de subhasta d’aquest habitatge, diners que havien estat obtinguts amb els beneficis reportats d’una estafa a una multinacional. A més, també es va bloquejar una operació de 4 milions d’euros destinats a comprar uns terrenys en els quals s’havia de construir un circuit de carreres. El projecte tenia un valor final de 400 milions d’euros en total.

  El 25 d’octubre els investigadors van realitzar cinc entrades i registres en els domicilis dels caps de l’organització a les poblacions d’Argentona i Mataró. Aquestes entrades van ser autoritzades pel jutjat d’instrucció número 3 de Mataró.

  De resultes de les entrades, els investigadors van localitzar documentació relacionada amb les estafes, amb l’entramat d’empreses fictícies que usaven els investigats i contractes fraudulents d’operacions mercantils. També es van localitzar xecs i documentació personal falsificada, documentació acreditativa de la compra de 800 quilograms d’or a la República de Benín (Àfrica) i 150 cartutxos de munició.

  A més, van ser detinguts sis dels vuit membres que composaven el grup. Els detinguts van passar a disposició judicial el 27/10/2017 i el jutge va decretar l’ingrés a presó per a dos dels sis membres detinguts.La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.