Presó pel monitor que va agredir sexualment quatre infants de 5 anys a Catalunya

El jutge es creu la versió de les víctimes i diu que hi ha greu risc de reiteració delictiva

temps lectura-Temps de lectura: 5 minuts

El jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona ha enviat a presó provisional el monitor del Liceu Francès que hauria agredit sexualment quatre menors de 5 anys. El magistrat dona plena credibilitat a la versió que han donat els infants als seus pares, a la policia, als metges i als psicòlegs i considera que l’investigat té molt risc de reiteració delictiva. La interlocutòria estableix que l’home almenys un cop va masturbar-se davant de dues nenes al lavabo i els va fer tocaments, i en diverses ocasions va fer tocaments a uns altres dos nens, i fins i tot va posar els dits a l’anus d’un d’ells. L’home té una discapacitat psíquica del 33%, però el magistrat no la veu incompatible amb el fet que conegués la il·licitud dels seus actes.

El 19 i el 20 de març passat dues famílies van denunciar el cas als Mossos d’Esquadra, relatant que les seves filles de 5 anys havien estat agredides sexualment per un dels monitors de pati i menjador del centre privat francès ubicat a la capital catalana. El 9 de maig dues famílies més van denunciar casos similars, però amb possible penetració, sobre els seus dos fills, dos nens de cinc anys. Les famílies van gravar els seus fills explicant els fets.

L’home treballava de 12 a 2 del migdia a l’escola, vigilant els alumnes d’educació infantil al pati i al menjador, i havia estat subcontractat per una empresa contractada pel centre educatiu.

El 10 de maig, les psicòlogues de l’Equip d’Assessorament Tècnic en l’Àmbit de Família (EATAF) van fer l’exploració de les dues primeres nenes, en presència del magistrat instructor, la fiscal, els advocats de les acusacions, la defensa i l’encausat. Dilluns passat es va celebrar una vista en la qual la fiscalia i les dues acusacions particulars van demanar presó provisional sense fiança per al monitor. L’exploració dels altres dos nens està prevista per aquest mes de juny.

Per la seva banda, aquest dijous està prevista l’exploració de l’acusat per part d’un metge forense, després que la defensa ho demanés per determinar si pateix alguna alteració psíquica que l’impedeixi conèixer l’abast dels seus actes. L’home té reconeguda oficialment una discapacitat psíquica del 33% des del 2009. El sospitós s’ha negat a declarar davant del jutge almenys fins que no sigui explorat pel forense.

Arran de l’entrevista amb les dues nenes i l’exploració del lloc dels fets per part dels Mossos d’Esquadra, el magistrat instructor considera acreditat que al costat del pati hi ha uns lavabos on normalment hi ha una monitora, que sempre és dona, també subcontractada per l’empresa. Tot i això, en alguns moments pot ser que la dona no vigili els banys. També hi ha uns lavabos al costat del menjador als quals van els alumnes d’educació infantil i que no té vigilància.

L’1 de novembre passat o probablement després, l’ara empresonat hauria aprofitat que les dues nenes, que són molt amigues, eren dins del lavabo del pati per entrar juntament amb elles i masturbar-se davant de les menors. L’home va ejacular sobre la roba de les nenes i va refregar el seu penis pel pit i la zona vaginal de les nenes, sense treure’ls la roba.

Posteriorment, cap al gener, l’home va dur un dels dos nens denunciants a la part del darrere d’una caseta que hi ha en un racó del pati i allà li va tocar els glutis i li va introduir un dit a l’anus. Amb l’altre nen va realitzar uns fets similars però sense penetració anal. Pel relat que van fer els menors als seus pares, l’home hauria tingut aquesta conducta diverses vegades i per atraure’ls cap a darrere de la caseta els oferia caramels, llaminadures i bombons. El relat dels dos nens coincideix.

Justificació de la presó preventiva

El magistrat justifica la presó perquè si es confirmen els fets serien molt greus, com un delicte d’agressió sexual a menor de 16 anys sense penetració, però amb l’agreujant d’abús de superioritat, cosa que pot suposar una pena de fins a 10 anys de presó. En el cas del nen que no va ser penetrat analment, però sí agredit de forma continuada, la pena podria arribar als 12 anys de presó, mentre que en el cas del nen que va ser penetrat analment, la pena podria arribar als 16 anys, recorda el jutge.

La interlocutòria de presó explica que els Mossos d’Esquadra van ensenyar a una de les nenes, al costat de la seva mare, tres fotos de tres homes diferents, i la menor va reconèixer sense dubtes el sospitós, que “entrava al bany”. La policia explica en el seu atestat que la menor estava contenta, però en reconèixer la foto del monitor va començar a tenir ganes de plorar. L’altra nena va explicar fets similars.

El jutge també ha tingut en compte informes mèdics. A l’hospital Sant Joan de Déu de Barcelona van explorar les nenes al març, i no van trobar lesions genitals, però sí una lleu erosió superficial en una d’elles. Una de les nenes va ser visitada a l’abril a l’hospital Vall d’Hebron que deia que la nena havia explicat haver viscut diverses situacions de violència sexual amb sospites d’abús sexual infantil. En un informe, es considerava “plausible” el relat d’una de les nenes.

Per la seva banda, tot i que els nens encara no han estat explorats psicològicament pel jutjat, però sí per l’hospital Vall d’Hebron, i coincideixen en el seu relat i han identificat a l’autor dels fets.

El magistrat té en compte els relats dels nens i les nenes, tant als seus pares, a la policia, als metges i psicòlegs i al jutjat, per afirmar que tenen molta credibilitat. Així, l’encausat ha estat identificat pels quatre menors, els fets tenen certa similitud, ja que es van produir al pati del migdia i en entorns més o menys privats. La possible falta de credibilitat dels infants per contaminació paterna o per conèixer-se entre ells “ha de ser desestimada”, diu el jutge, que recorda que els nens van a P-3 i els nens a P-4.

Per tot això, el magistrat ordena la presó provisional per evitar el risc de reiteració delictiva, que és “corrent” en el cas dels delinqüents sexuals. “Fins i tot hi ha subjectes que reincideixen durant un permís penitenciari o després de complir condemna”, afirma. “Si donem per certs els fets denunciats, l’investigat pateix una alteració de la seva sexualitat que li fa desitjar tenir contactes sexuals amb nens petits”, diu l’escrit del jutge, que qualifica aquests contactes sexuals amb infants d'”horribles perquè ocasionen uns traumes psicològics gravíssims a les víctimes”. El magistrat recorda el relat de nombroses víctimes d’abusos sexuals infantils que han sortit a la llum pública els últims anys, sobretot pel que fa a escoles.

El magistrat diu que una simple ordre d’allunyament respecte menors no seria factible, perquè la policia no pot controlar els seus moviments i que s’apropi a una escola o un parc infantil, i tampoc els centres poden accedir a cap registre policial on constin les seves dades.

En referència a la discapacitat psíquica de l’investigat, el jutge diu que el certificat és del 2009 i no es coneix cap altre informe mèdic des d’aleshores. A més, dues professores van declarar als Mossos d’Esquadra que l’home no es comportava de cap manera estranya o poc habitual. Igualment, el jutge explica que l’investigat cometia els fets en llocs reservats, i per això sabia que eren actes “recriminables” i l’home coneixia “l’abast moral de la seva conducta”.