Mollerussa tindrà un pressupost de 14,8 MEUR, un 6% menys que al 2018

  La rebaixa es deu al fet que l'any passat es van haver de finançar les obres del Pla de barris

  L’Ajuntament de Mollerussa portarà a l’aprovació del Ple extraordinari del proper divendres 21 de desembre un pressupost inicial de 14.819.302 euros, que suposa una reducció del 6% respecte al de l’any anterior que va ser el més ambiciós de la seva història amb 15,7 MEUR. Això va ser així perquè en aquells comptes s’hi incloïen 3 milions per finançar les obres de reforma del centre de la ciutat a través de Pla de barris. Segons l’alcalde Marc Solsona, amb els números pel 2019 es ”recupera la musculatura de l’estructura de l’Ajuntament despès de la crisi i s’equilibren les macropartides ja que totes pivoten en els mateixos percentatges”. El pressupost que s’aprovarà demà passat recupera els índex d’abans de la crisi.

  Solsona ha explicat que per això s’incrementa el capítol de les despeses de personal, que puja un 15,8%, si es compara amb l’inicial, però únicament un 6% si es té en compte el final, i també el de despesa corrent que ho fa en un 7,5%. L’alcalde ha justificat l’increment en el capítol 1 bàsicament per la posada en funcionament de l’Oficina d’Atenció Ciutadana, que implica una reestructuració interna de personal i noves contractacions, així com també per la contractació de 4 agents més de policia amb l’objectiu d’anticipar-se al desplegament de Reial Decret que permet la jubilació anticipada dels policies i poder fixar enguany una plantilla de 22 agents.

  Pel que fa a l’augment previst de la despesa corrent, Solsona ha destacat una partida de 20.000 euros per al Pla de Protecció Animal, 30.000 euros per a l’elaboració de la relació de llocs de treball al consistori i també la contractació ”per millorar l’eficiència” d’un servei d’assessorament extern per dur el control de la concessió del servei de jardineria i un altre per elaborar un pla de xoc per a l’estalvi energètic.

  Inversions al casal d’avis, al camp de futbol i al carrer del Nord

  Pel que fa al capítol d’inversions, Solsona ha explicat que inicialment es fixen en 619.000 euros quan en l’anterior pressupost van ser de 2,9 MEUR ja que incloïen les obres del Pla de barris. En aquest sentit, ha indicat que aquesta partida se sumarà en la primera modificació del pressupost el romanent del Pla d’Inversió 2017-2018 que ascendeix a 382.000 euros. Com a projectes destacats en aquest àmbit, l’alcalde s’ha referit als 113.000 euros del pla de supressió de barreres arquitectòniques, als 120.000 euros de la primera fase del pla de millora d’instal·lacions esportives, als 60.000 euros per a la renovació de parcs infantils, als 45.000 de la renovació de la calefacció del Casal per a la Gent Gran, els 60.000 euros per la renovació de la gespa artificial del camp de futbol, els 50.000 euros per al sanejament del clavegueram del carrer del Nord, els 30.000 euros per l’arranjament de pàrquings i els 120.000 euros de les obres previstes a l’antic Musicland.

  Així mateix, també s’obre una partida per tal d’impulsar un concurs d’idees per donar un nou ús a la piscina que ara està en desús a les piscines municipals amb la voluntat d’incrementar la làmina d’aigua i també integrar l’espai al parc municipal. També es preveu una partida de 30.000 euros per impulsar el programa ‘No et quedis a casa’.

  Amortitzacions de deute per un 1,6 MEUR, essent l’11% del total

  Un altre dels capítols destacats és el de l’amortització de deute que puja un 6% i passarà a ser d’1,6 MEUR, un 11% del pressupost, segons ha indicat Solsona, que ha afegit que la previsió és que a finals de 2019 s’arribi a una ràtio d’endeutament del 74,3%, fet que significaria que s’aconseguiria baixar el 75% després de molts anys, un percentatge que permet endeutar.