Miquel Noguer: “Estem molt contents per l’autoresponsabilitat i conducta dels banyolins i banyolines”

Com ha viscut aquest primer any i mig de mandat aquest nou govern, després de les diverses complicacions que hi ha hagut a conseqüència de les catàstrofes naturals i d’aquesta pandèmia envers la salut pública?

El nostre equip de govern es va presentar amb un programa, molt afí i continu a la gestió dels 12 últims anys, però amb nous reptes. Malauradament la planificació i les decisions que teníem previstes s’han quedat enrere; tot i que, l’aprovació del POUM ja està feta.

La planificació que teníem se n’ha anat una mica en orris i hem hagut de canviar les prioritats que teníem pensades i presentades fins al moment. Ara mateix estem centrats en ajudar econòmicament i socialment als nostres ciutadans.

Si parlem del temporal Glòria, no tenim gaires coses a dir, dins l’àmbit banyolí; ja que, per sort, els desperfectes van ser poquíssims. En canvi, quan parlem de la Covid-19 canvien les coses, ja que és una situació que encara està transcórreguen i que no sabem quan acabarà i no és una situació excepcional del poble, sinó que s’està patint arreu del món.

Quina despesa ha suposat per part de l’Ajuntament o administracions públiques?

El Glòria ens va suposar entre uns 140.000 i uns 150.000 euros. En canvi, la Covid-19, a dia d’avui, ens ha aportat una despesa d’entre uns 400 i 500.000 euros. Hem de pensar que amb aquesta situació l’administració pública local ha deixat de recaptar ingressos i això ha suposat un increment del dèficit. Nosaltres hem deixat de recaptar ingressos per l’ocupació de la via pública, hem donat ajuts econòmics a comerços, bars, restaurants, hem hagut de col·locar controladors als mercats municipals; i aquestes només han estat unes quantes de les mesures i despeses a les quals hem hagut de fer front per tal de millorar la situació que ens està deixant la pandèmia.

Quines són les dades actuals sobre la pandèmia sanitària i quines mesures de contenció s’estan prenent actualment per tal de contenir la Covid-19 a Banyoles?

Actualment la situació arreu del territori ha baixat; tot i que, sempre hi ha risc de rebrot i és per això que hem d’estar atents i complir amb les mesures i normes que ens marquen des del govern. En aquest context, és molt important saber transmetre un bon missatge al ciutadà, referents a les mesures i a la situació actual de la pandèmia.

Les mesures que prenem són exactament les mateixes que arreu del país. Nosaltres ens regim per les mesures que ens delimita la Generalitat i el govern central.

Com han reaccionat els vilatans a les noves mesures extraordinàries preses pel seu govern?

Els banyolins i banyolines ho estan encaixant bastant bé i des del govern estem molt contents per la seva autoresponsabilitat i conducta.

Quins objectius tenien marcats per aquest any 2020? S’han pogut dur a terme totes les actuacions de millora que tenien pensat executar?

Tal com hem esmentat a l’inici de l’entrevista, ens hem hagut d’adaptar a la situació real a la qual estem submergits en l’actualitat. Tot i això, hem anat projectant i treballant el manteniment de la ciutat i com a previsió d’aquest any 2020, teníem pendent enviar el POUM (Pla d’Ordenació Urbanística) i ho hem fet.

Com preveuen que serà aquest Nadal? Quines actuacions, mesures i plans tenen pensats per tal de celebrar-lo, sense afectar la il·lusió de nens i vilatans?

Restem a l’espera del que ens digui el PROCICAT; encara no han dit què podrem fer i què no, en l’àmbit municipal, durant aquestes dates. Nosaltres, ho volem celebrar!

Encara que, tenim clar, que serà adaptant-nos a la nova normalitat. En aquest àmbit és molt important la col·laboració ciutadana per tal de poder celebrar un Nadal diferent, però no per això menys màgic. Les mesures i la col·laboració veïnal seran clau per poder evitar nous rebrots.

La nostra idea nadalenca serà il·luminar els carrers, l’arribada del Patge Reial, l’arribada dels Reis Mags… Tot i que, tornem a repetir, estem pendents de saber com fer-ho.

Quin pla d’actuació tenen pensat pel 2021?

Primer hem de veure com evoluciona la Covid-19.
Però el que sí tenim clar és que continuarem amb les millores de la via pública i els equipaments, entre d’altres.

Quin missatge vol transmetre als habitants de Banyoles per aquest final d’any i inicis del 2021?

Des del nostre govern tenim un missatge molt clar per tots els banyolins i banyolines. Primer de tot, volem agrair a la gent com ha encarat la Covid-19 i, després, volem desitjar-los que passin unes bones festes de Nadal, que tinguin un bon fi i un bon inici d’any nou i que els Reis Mags els hi portin salut, felicitat i la fi de la pandèmia.