Miquel Casellas: “Obrim les portes a un nou any”

  Hem obert les portes a un nou any que ja hem encetat fins a Reis. En aquest nou cicle ja tenim alguna cosa que ha canviat i que d’una manera o altra ens afecta. Primer de tot hem enterrat la targeta T-10 que era utilitzada per molts baixpendesencs per anar a Barcelona. A partir d’ara la cosa es divideix més que mai entre dos tipus d’usuaris ben clars: Els que fan servir assíduament un títol de transport per anar a la capital catalana i els resultarà rendible la “T-Usual” o aquells que hauran d’acostumar-se a la “T-Casual” que són els que perdran diners en aquests nous canvis. Pel mig tenim un títol “T-familia” que queda a mig camí de les dues i que no portarà a terme l’obra social de la T-10 que ha realitzat fins ara.

  Per altra banda, tenim la fortuna de poder anar de Vila-seca a Alacant sense haver de pagar peatge. Una gran sort perquè veiem com això dels peatges també es va normalitzant a casa nostra. És una llàstima que aquest privilegi no afectes també la nostra trajectòria quan anem a Barcelona, encara que sigui per Vilafranca del Penedès amb un trajecte més llarg i més econòmic que per la luxosa Pau Casals.

  Aquest any el Vendrell serà Capital de la Cultura Catalana. Tindrem el mateix de sempre amb algun petit afegit, però  a tot arreu anirem amb aquest logotip de molts colors que ens indica que enguany ens toca fer aquest paper. Sense més transcendència que aprofitar aquest postureo per fer algun acte una mica fora de la tònica general que ens caracteritza, però tampoc no esperem grans miracles de tot això.

  Trobo molt més encertada la celebració d’un any dedicat a un dels artistes més internacionals i oblidats de la nostra comarca com és Jaume Cañas. Esperem que aquesta voluntat política aprovada pel plenari vendrellenc arriba a la societat i sigui una excusa genial per donar a conèixer aquest baixpendesenc arreu. És molt trist que s’hagi d’esperar tant a donar empenta a un artista de primer ordre de la comarca. No sé perquè però sempre ens ha agradat més el qui ha vingut de fora que els nostres indígenes amb denominació d’origen. Potser és que sempre hem tingut una mica baix el nivell d’autoestima. Aquests són uns símptomes prou clars. També serà l’any Joan Perucho, un escriptor molt vinculat al meu poble d’Albinyana.

  Seguim avançant aquest any amb unes obres al cor del Vendrell que generen uns quants efectes secundaris entre diferents sectors de la població. Començarem pels seus veïns. Aquest és el cas del mercat del Vendrell que s’ha hagut de desplaçar a la Riera de la Bisbal. Durant uns mesos estàvem en ple debat a veure si posàvem un segon mercat ambulant a la vila amb la Rambla Cañas que presentava molts punts per a ser una destinació. Al final hem d’intentar que aquesta proposta comercial dels divendres es mantingui viva perquè les primeres setmanes no han estat molt afortunades. Dóna la casualitat que durant la gran major part de divendres que s’ha celebrat aquest mercat ha fet mal temps i més d’un dia els paradistes no han muntat per vent o pluja. Evidentment la protecció climàtica  al mal temps que hi havia a la Rambla aquí.  El vent passa amb tota la seva energia per aquesta riera que en el seu temps ja havia acollit el mercat setmanal.

  Una dada que és prou interessant i que potser no s’ha donat a conèixer el suficient. En el termini de dos anys les persones que vulguin accedir al tren a l’Estació del Vendrell o de Sant Vicenç de Calders hauran de passar per un torn d’accés. No com ara que no hi ha cap impediment per pujar al tren. El fet de baixar ja depèn de les arts de cadascú i del seu esperit social.

  A nivell comarcal falta que els ajuntaments de l’interior com Llorenç, Sant Jaume dels Domenys, Banyeres del Penedès i altres practiquin una cosa molt difícil a la comarca com és la col·laboració i facin una piscina climatitzada per als seus veïns. No cal que tothom faci la seva i sigui un autèntic fracàs com el pavelló de Bellvei sinó que uneixin esforços i  tots tirin endavant un projecte global per a la comarca. A més mentre si posen i ho fan ja tindrem a tocar les eleccions municipals properes que els anirà molt bé.

  Miquel Casellas