Més de 500 persones recorren el casc antic de la ciutat per resoldre l’enigma 109

La cursa enigmàtica és una de les activitats més destacades dins el marc de la Festa del Mercat a la Plaça d’Amposta

El cervell de l’enigma són les marfantes, vuit veïnes de la ciutat. Totes elles, estan nou mesos pensant, elaborant i executant la història perquè no se’ls hi escapi cap detall i els participants ho tinguin ben complicat per resoldre el misteri.

En  la novena edició de la cursa, coincidint que ha estat el desè aniversari de la festa del mercat i que l’eix de l’enigma va d’acord amb la temàtica que proposa l’ajuntament, l’argument ha estat un “remember” dels 10 anys. “Hem recuperat el millor fil de cada any de cursa enigmàtica i l’hem convertit en pel·lícula recreant d’aquesta manera una gala dels Oscars a la que fèiem memòria dels diferents cinemes que ha tingut la ciutat d’Amposta al llarg de la seva història”, explica una de les marfantes, Vianney Luis Bertomeu.

Durant la cursa enigmàtica, el passat divendres la nit, els carrers dels casc antic de la ciutat van aplegar desenes de persones corren en busca de proves i pistes.  Una carrera que va durar gairebé sis hores. La cinquantena de grups participants van començar a córrer en busca de proves a dos quarts de deu de la nit, i no van parar fins les tres i quart de la matinada, quan un dels grups, “Pixacantons”, va resoldre el misteri.

És una activitat totalment consolidada dins el marc de la festa del mercat a la plaça i una de les que té més èxit, ja que, gairebé tots els que participen, l’any vinent volen repetir. “Ens agrada molt aquesta iniciativa, es un forma d’animar la zona antiga d’Amposta d’una manera molt divertida i amb els amics. Més o menys sempre té la mateixa dificultat, al principi vas més perdut, però un cop agafes el fil li trobes el sentit a tot.” Explica una de les participants, Paula Curto.

Més de 130 voluntaris van fer d’actors i actrius per tal d’interpretar i fer possible el fil argumental de la cursa, tots ells, estaven repartits entre la trentena de proves que formaven l’enigma. “Ens encanta, la prova que més ens ha agradat de moment és una que portàvem un sac al coll i que hem intercanviat per una marfanteta” apuntava una de les participants, Saitel Benito, mentre feia cua per aconseguir una altra pista. “De moment on hem xalat més ha sigut a l’ajuntament quan han posat a una companya, Mariona, a la presó. Després hem anat a una altre lloc perquè ens donessin uns papers per treure-la, a estes són a les que m’ho he passat millor. De la resta n’hem fet unes 15 i no n’encertem ni una.” deia una veïna d’Amposta, Núria Sancho, mentre corria amb el seu grup cap a una altra prova. Un altre competidor, Gerard Garcia, explicava: “Mos perdem i lliguem, és divertit i ens ho passem bé. De les poques proves que portem una que ens ha agradat ha sigut que a un bar hem hagut de preparar un martini amb moltes explicacions i ha estat molt divertit”.

La dificultat de l’enigma és un plus, ja que d’aquesta manera hi ha molts adults i joves interessats, un públic que sovint és difícil de complaure. A la cursa, però, poden assistir persones de totes les edats. Entre les colles partícips se  divideixen  els grups màsters 20, tots els components tenen més de vint anys, i els grups convencionals, els participants poden ser de qualsevol edat, però si són menors de 16 anys han d’anar acompanyats per adults.

Les marfantes, diuen, ja estan esperant celebrar la desena edició de la cursa enigmàtica l’any vinent.