Membres de la Plataforma de Sixena irrompen al Museu de Lleida amb insults i enfrontaments

  L'alcalde de Vilanova de Sixena, Alfonso Salillas, al capdavant dels incidents en els quals s'han enfrontat als tècnics i han amenaçat al director

  El Museu de Lleida ha viscut aquest dissabte al migdia moments de tensió després que hi hagin irromput per sorpresa una vintena de membres de la plataforma ‘Sijena sí’ per reivindicar l’entrega de les 44 peces del monestir aragonès que són a l’equipament lleidatà. Segons ha explicat el seu director, Josep Giralt, els manifestants han intentat desplegar una pancarta i han començat a ballar i cantar l’himne del col·lectiu. Els responsables del Museu han considerat que molestaven la resta de visitants i el vigilant els han convidat a marxar. Hi ha hagut empentes i algun insult però finalment l’incident no ha anat a més. Entre els membres de la plataforma també hi havia l’alcalde de Vilanova de Sixena, Alfonso Salillas. El conseller de Cultura, Lluís Puig, s’hi ha referit en un tuit: “Que un grup de persones de #Sixena (amb alcalde inclòs) vagin a provocar a l’interior del @museudelleida , sols demostra qui te la raó”.
  La plataforma ja va organitzar un acte similar el 17 de juny al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) a Barcelona, però en aquella ocasió els participants no arribaven a la desena i no hi va haver cap topada amb els responsables de l’equipament. Josep Giralt ha volgut treure ferro a l’incident d’aquest dissabte però sí que ha retret l’actitud de l’alcalde de Vilanova de Sixena ja que, segons assegura, li ha demanat que col·laborés a calmar els ànims com a representant institucional i no ho ha fet.

  Després de sortir del Museu de Lleida, els manifestants s’han dirigit cap al Bisbat de Lleida, on tenien previst entregar una carta al bisbe Salvador Giménez Valls. El bisbe, però, no hi era i l’han lliurada a un dels religiosos que viuen a l’edifici i que els ha obert la porta quan han trucat, també per sorpresa, segons fonts del Bisbat.

  En un comunicat, la plataforma ha informat aquesta tarda que amb aquesta acció han volgut, de nou, “exigir el compliment de les sentències judicials i l’entrega immediata de les peces”. Cal recordar que la titular del jutjat d’instrucció número 1 d’Osca ha ordenat que el trasllat de les obres es faci abans del 31 de juliol, tot i que la Generalitat ha presentat recurs. En aquest sentit, l’alcalde de Vilanova de Sixena espera que la mobilització d’aquest dissabte serveixi “per donar alè i suport a l’acció judicial”. A la carta que s’ha entregat al Bisbat es demana al prelat que “intervingui en el conflicte i faciliti el compliment de les sentències judicials” i que també entregui urgentment les 113 obres d’art de les parròquies de la Franja que estan en litigi. Asseguren que la missiva també s’ha enviat al Papa Francesc, al Nunci de la Santa Seu a Espanya, Renzo Fratini, al cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, i al bisbe de Barbastro-Monzón, Ángel Pérez.

  A l’acció hi han participat veïns i també representants polítics del PP, el Partit Aragonesista, la Chunta Aragonisista i Ciutadans.