Dijous, 18 d'abril de 2024
És notícia

Marc Solsona: “La pandèmia no ha de ser una excusa per ‘no fer’, sinó una oportunitat per fer les coses de manera diferent”

El passat mes de juny va fer un any que va prendre possessió, per tercera vegada, com a alcalde de Mollerussa. Com valora aquest primer any de mandat?

Aquest mandat ja el plantejàvem diferent dels altres des de l’inici. El primer mandat va ser de recuperació econòmica de l’Ajuntament de Mollerussa. El segon va estar molt marcat per un pla d’inversió i transformació del centre de la ciutat. I aquest tercer mandat és de recuperació econòmica i de posicionament estratègic, per tant no serà un mandat amb grans inversions sinó de recuperar la inversió i reestructurar-nos econòmicament. El que hem de fer és una definició estratègica amb projectes que no són estrictament de fons municipal. Així, en els propers anys, en un entorn de crisi econòmica i molta competitivitat, volem que les dedicions importants del País i de les terres de Lleida no passin de Mollerussa sinó que han de passar per Mollerussa i, a poder ser, a Mollerussa. Això vol dir que nosaltres volem participar de les decisions de tot el que passi amb aquells temes on tenim implicació. En definitiva, fer unes polítiques de traç gruixut i estratègiques que aposten per millorar el dia a dia de les persones. Unes polítiques que no requereixen una inversió directa, però que permeten estar molt atents a les oportunitats i a donar resposta als problemes de la gent.

Lamentablement, des de fa uns mesos, la vida política, econòmica i social del municipi gira entorn de la Covid-19. Com esteu gestionant la crisi sanitària des de l’Ajuntament?

La covid-19 ens ha afectat molt a Mollerussa. En la part sanitària i humana, hem de lamentar 13 defuncions des de l’inici de la pandèmia. No som de les capitals de comarca amb més casos acumulats, en tenim al voltant dels 500 casos des del mes de març. Nosaltres ens vam avançar. El confinament va començar el 13 de març i el dia 11 ja havíem constituït el comitè d’emergència municipal i vam prendre decisions importants, com suspendre la fira de Sant Josep. Per tant, podem dir que vam reaccionar ràpid i ara mateix, quan el comitè encara segueix vigent, portem 59 reunions fetes on participen tots els polítics de l’Ajuntament i els diferents cossos de seguretat i sanitaris. Amb el contacte permanent, el monitoratge i l’anàlisi de dades diàriament podem prendre mesures i hem aconseguit fer des de plans de voluntariat, com el projecte Ajude(M)ollerussa, que va començar com un servei assistencial i fa poc ha esdevingut una nova associació al municipi.
Hem fet, també, acompanyament a la gent gran amb trucades telefòniques i campanyes de prevenció a totes les franges d’edat i hem repartit mascaretes i gels hidroalcohòlics.

Tot això perquè nosaltres som del plantejament que la pandèmia no ha de ser una excusa per ‘no fer’ sinó que ha de ser una oportunitat per fer les coses de manera diferent. I per tant, amb aquesta vocació de fer, i encara que provoqui més despesa i menys ingressos, crec que la gent paga impostos per tal que l’administració doni serveis; encara que en aquests moments siguin diferent dels que teníem previstos. Hi ha un peatge de salut important, un peatge emocional de la part de la gestió de les pèrdues i de les mesures com el confinament total, però també hi ha un impacte econòmic directe en les arques municipals i en el teixit econòmic i social del municipi.Tenint en compte la duresa de la crisi, intentarem que el 2021 sigui un any de recuperació de ciutat.

Creus que, en general, els mollerussencs i mollerusenques estan complint amb les mesures que se’ls demanen?

Sí! La gent, en general, ha complert amb les mesures i s’ha comportat de manera molt responsable i cívica. Per tant, com a alcalde, només puc donar-los-hi les gràcies pel comportament que han demostrat durant la pandèmia. Un respecte absolut cap a ells, n’estic molt orgullós. Dit això, com a tot arreu, hi ha hagut casos puntuals on hem hagut de prendre mesures dràstiques per obligar a l’ús de la mascareta, per incompliment d’horaris, etc. Hem actuat perquè fer-ho és una mostra de respecte per tota aquesta altra gent que ho estava fent bé. No és una actuació per recaptar o reprimir, sinó en base al respecte amb tota la gran majoria de gent que està comportant-se amb els estàndards de rigor de salut pública i de responsabilitat. Espero que la gent reconegui també l’esforç de l’Ajuntament per intentar aplicar el màxim de sentit comú a l’hora de fer efectives les mesures.

Què ha estat el més complicat de tota aquesta gestió?

El confinament domiciliari va ser molt dur perquè no tothom viu en un mateix entorn físic i humà. No tothom viu en una casa ni té la mateixa situació familiar. Hi ha molta diversitat i això fa que hi hagi molta asimetria per gestionar el confinament. Com a alcalde el que més he trobat a faltar durant el confinament, i també ara en aquesta fase de desescalada, és que el paper del món local sigui més important a l’hora de prendre decisions. Cada municipi és diferent i els alcaldes som els màxims responsables de salut pública al nostre municipi i els màxims responsables en cas d’emergència municipal. Nosaltres, amb les nostres dades, hauríem de decidir quines mesures apliquem o no apliquem. No s’ha tingut en compte el tallafoc que hem fet amb la ciutadania com a primera administració de proximitat. I tampoc se’ns han donat els instruments necessaris per poder ajudar a la gent.

Des de l’Ajuntament heu activat el programa (Re)ActivemMollerussa per donar resposta a l’emergència social i econòmica sorgida de la Covid-19. En què consisteix?

És un projecte consensuat amb tots els grups municipals el qual, més enllà de fer mesures de pla de xoc o reactivació a curt termini, és un pla on participen diferents sectors per fer una aportació estratègica de futur després d’aquest període de crisi. És en aquest marc en el qual es van constituir les meses i ara estem en una fase de definició de les actuacions. Sortiran temes d’ajut social i d’avantatges fiscals, però també de definició estratègica a nivell d’estimular l’activitat econòmica del municipi i de creació de nous instruments per poder afrontar els propers anys en l’àmbit de la planificació estratègica. Hem fet un esforç molt important i penso que s’aprovarà per unanimitat del ple perquè s’ha interposat a la gent i als sectors implicats de cara a la reactivació econòmica.

Una altra de les propostes per millorar l’economia ha estat la campanya ‘Duros a quatre pessetes’, en la qual s’han injectat 110.000 euros a l’economia local a través de molleuros. La campanya va començar al mes de maig, quina valoració en fa?

És una molt bona campanya que aglutina totes les mesures de reactivació econòmica. Així, l’Ajuntament col·labora amb Mollerussa Comercial amb una subvenció anual de 12.000 euros que l’entitat reverteix en la campanya “Duros a quatre pessetes”, que vol dir que, si tu bescanvies 100 euros a l’oficina de Mollerussa Comercial, reps 120 molleuros. Per tant, l’impacte de la mesura és que tots els diners transformats en molleuros reverteixen en l’economia productiva i tenen un impacte real als calaixos dels nostres comerços a través de les vendes. No és una política assistencialista, sinó que és un estímul de l’economia productiva del nostre municipi. A banda, et puc avançar que de cara a la campanya de Nadal els comerços treballen en una actuació similar.

En el seu discurs d’investidura va afirmar que posaria les persones en el centre de les polítiques. Com ha canviat la Covid-19 la idea inicial i el pressupost en aquest àmbit?

No l’ha canviat, l’ha reforçat. Nosaltres ja teníem un pla comunitari amb l’objectiu de vehicular tots els serveis municipals en una mirada a través del nostre usuari. Això ja ho vam començar a fer i, ara, el que ha fet la covid-19 és adaptar o modificar aquesta idea per fer que aquesta acció de política social i transversal continuï posant al centre a les persones. Així, associem al pla tots els programes com el (Re)ActivemMollerussa les polítiques d’habitatge, d’acompanyament assistencial, polítiques de joventut i d’emancipació, etc.

En l’anterior mandat vau fer una forta inversió en obres que ha reformat el centre de la ciutat amb una aposta per la peatonalització de places i carrers. També vau construir nous equipaments, com l’estació d’autobusos o una pista d’atletisme. Quins projectes hi ha previstos per aquest mandat?

A nivell d’infraestructures el principal és acabar el vial nord dintre de la ciutat, que és una ronda que separa el sol residencial de l’industrial per una variant interior que permet permeabilitzar el trànsit rodat de la ciutat. Aquesta és una proposta interessant i estratègica, igual com ho són el soterrament del pas de la via del tren o la construcció del carril bici, que volem que tingui un traçat de 3 km. També és important la creació del nou polígon industrial de 15 hectàrees, que ja està en fase de desenvolupament i que permetrà captar i ampliar les empreses existents. Un altre projecte és l’arranjament de tot el complex del Teatre de l’Amistat on volem millorar la façana i obrir a concurs públic el bar per fer-lo un punt de trobada entre els veïns i veïnes de Mollerussa.

En definitiva, podem dir que serà un mandat de definició estratègica on pocs dels projectes depenen 100% de l’Ajuntament, però que sense l’Ajuntament són impossibles. Treballarem per aconseguir la implicació de les diferents administracions per tirar endavant aquests projectes que faran un salt qualitat a nivell de posicionament de marca i de ciutat en els propers temps.

Per acabar, com a alcalde, quin missatge donaria als mollerussencs i mollerusenques en aquest moment tan difícil per a tothom?

Estic convençut que d’aquesta crisi tots ens en sortirem. I ho haurem de fer reconeixent els encerts i els errors que s’han comès. La crisi ens ha fet veure que no tenim els instruments necessaris i suficients per a donar tots els serveis que la gent es mereixeria, però hem de mirar el futur, i els indicadors objectius de percepció d’aquesta crisi preveuen que Mollerussa, malgrat tots els malgrat, està molt ben posicionada a nivell geoestratègic per mirar el futur en certes garanties. Per tant, el missatge és que Mollerussa se’n sortirà.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El govern espanyol vol estendre els ERTO “fins el final” de la pandèmia

Notícia següent

Inscripcions obertes per poder gaudir del Pare Noel, el Tió i els Reis Mags a Salou

Notícies relacionades