Manel de la Vega: “L’Ajuntament de Tortosa viu d’esquena al territori”

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts

Parlem amb Manel de la Vega, primer secretari de les terres de l’Ebre pel PSC.
Va iniciar la seva carrera política el 2015 com a regidor a l’Ajuntament de Tortosa.
Va ser senador la legislatura anterior i va deixar el càrrec el 2019, substituint-lo Eva Granados. Al novembre del mateix any és quan va ser designat primer secretari de les terres de l’Ebre.
Va ser designat pel Parlament de Catalunya com a  senador el 27 de novembre de 2019. En aquest moment era regidor de l’Ajuntament de Tortosa, càrrec del qual va dimitir quan va ser nomenat senador. Altres càrrecs que ha ocupat van ser secretari de comunicació d’UGT en les Terres de l’Ebre (2000-2002), secretari Adjunt de Política Municipal de l’Executiva Nacional del PSC (2014 – 2016), secretari de Política Municipal de la Federació del PSC Terres de l’Ebre (2004-2015).
Ens explica com veu la comarca i principalment la capital, Tortosa.

Com veu la comarca en general en aquesta legislatura de 5 anys amb Meritxell Roigé al càrrec?
Jo crec que s’està concentrant tota l’acció de govern en aquest últim any, i els primers tres no han fet gaire cosa. A nosaltres ens agradaria que recuperés el lideratge del territori. En aquest moment l’Ajuntament de Tortosa viu d’esquena al territori, i això s’ha vist de manera clara al reclamar les infraestructures tan importants com és el desdoblament de l’eix de l’Ebre. Això ha estat un dels pilars que necessitaríem com a ciutat per a arribar a la fita que tenim els socialistes de 50000 habitants.

Creu llavors que vostès ho podrien haver fet millor?
La falta d’iniciativa per part de l’ajuntament ha sigut evident en els últims 16 anys. Els socialistes ho havíem aconseguit amb la creació del polígon Catalunya sud, amb la dotació de serveis que vam fer amb l’època de Zapatero. Des del govern d’Espanya estem desenvolupant les obres necessàries per a finalitzar el corredor del Mediterrani. Empreses com Kronospan puguin portar a través del corredor la seva mercaderia per Europa. Hi han destinats en aquest tram uns 36 M d’euros. Projecte de traçat i constructiu des d’Hospitalet de l’Infant i Amposta, des del govern.

Quin altres projectes hauria fet?
Un altre projecte que s’hauria de desenvolupar des de la Generalitat, és crear un cub logístic a l’aldea, perquè quan estiguin finalitzades les obres del corredor, puguin generar el traspàs de les mercaderies en l’àmbit ferroviari. Així baixaríem la petjada de carboni i abaratiríem el transport. Proposem ampliar aquest polígon.
El polígon de Camposines no el tenen ben aprofitat, era un espai que s’havia fet per albergar activitat industrial, han plantat ametllers, quan ja tenim una activitat agrícola important.

Des de l’oposició també hem aconseguit la modificació de la llei de transició energètica nuclear, on hi haurà un increment d’un 50%. Arribaran 600M d’euros en els pròxims 10 anys. L’acció que fem des dels socialistes beneficia de manera clara el territori.
Volem també fer una extensió de la URV, podent tenir estudis de medicina, a part de Reus que vinguessin aquí. Molts metges de la comarca estarien disposats a donar classes si hi hagués la carrera de medicina aquí. No entenem per què el conseller Nadal vol vincular els estudis de medicina amb possibles ampliacions de l’hospital, quan jo crec que no  res a veure, és una manera de justificar la no inversió a les Terres de l’Ebre. Desconeix que aquest hospital és universitari, la URV ha fet tot el que havia de fer, això és cosa del govern de la Generalitat.

Veu positives les noves indústries que han arribat a la comarca?
Les empreses venen pels factors socioeconòmics que es donen, no pel govern que hi ha. Aquí tenim sòl industrial, que vam fer els socialistes. Ha de tenir els serveis necessaris, que també els tenim.

És necessari un nou hospital a Tortosa, si surt PSC serà un dels projectes?
Tenim una necessitat clara de metges al territori. Hem dit sempre que necessitem un nou hospital, no una ampliació del que tenim. Ara no tenim ni pla funcional, cosa que nosaltres  que havíem fet. El govern que va entrar després va aparcar aquest projecte. Si ara guanyem nosaltres tornarem a la mateixa línia. Ara és un hospital totalment urbà i amb moltes mancances d’accessibilitat. Volem també aplicar noves especialitats. Tenim un problema patrimonial ara, està al costat de la muralla, i si s’escava sortirà de tot. Val la pena apostar ja per al nou hospital. Nosaltres vam redactar el projecte constructiu, que van paralitzar els que van entrar. Volem un eix de l’Ebre com teníem abans, més desdoblat.

Què opina del projecte de fer un tercer carril a l’AP-7 en el tram ebrenc?
Guanyarem molta afluència, molt de potencial econòmic. Completarem totes les necessitats logístiques, a falta de fer el cub logístic. Volem facilitats per a les empreses per a que puguin enviar les seves mercaderies a tota Europa.

Que creu que aporta Víctor Grau al municipi?
És una persona que aportarà innovació, diferents maneres de veure la ciutat i sobretot reptes. Crec que Tortosa està estancat. Agafarà la maleta i l’anirà a buscar. És gestor d’activitats esportives a part de professor d’universitat. Pot aportar un aire nou i una joventut que li fa falta. Els problemes que tenim es que hem agafat una inèrcia que les coses passen pel pas del temps, i no hi ha un impuls real de la ciutat. Això es veu amb la pèrdua clara de lideratge territorial. Ha de ser una ciutat amable i oberta al territori i jo crec que Víctor Grau sabrà fer-ho, és el millor que ens podia passar.

Actualment, el PSC a Tortosa  3 regidors, creu que al maig això pot canviar?
Som el partit que demoscopicament creixem més a la ciutat, i llavors això jo crec que al maig estem en la situació d’oferir coses a la ciutat.

Què farien vostès si haguessin de fer aliança amb altres partits per a governar?
Nosaltres si guanyem jo crec que hauríem de sumar totes les forces que vulguin apostar per una aposta progressista a la ciutat de Tortosa, nosaltres volem sumar. A vegades és un error governar en solitari si l’oposició en un moment donat es mostra oberta a governar amb tu. Nosaltres estem oberts a les idees que ens puguin donar.
A nosaltres ens ha passat moltes vegades, amb això dels estudis de medicina, amb el tema de l’ampliació de fons nuclear… Ens hem sentit rebutjats perquè les propostes les fèiem nosaltres. Hem de sumar tots per a intentar impulsar el territori, les terres de l’Ebre no podem perdre esforços. Som un partit transversal, obert, volem canviar el futur, i això es fa obrint el partit.