Llorenç del Penedès denúncia els actes incívics que pateix als carrers i places de la vila

  La brutícia, els sorolls a altes hores de la nit i els desperfectes al mobiliari urbà han augmentat darrerament amb la concentració de molts joves les nits del cap de setmana

  Imatge d'un dels actes incívics a Llorenç del Penedès. Foto: Cedida

  Des de fa ja 2 anys els carrers, les places i els parcs de la vila són objecte, a vegades, d’actituds poc cíviques d’una minoria de persones que alteren la normal convivència de la resta, creant molèsties, danys o, simplement, utilitzant incorrectament aquests espais.

  Darrerament, s’ha detectat un increment de fets incívics (brutícia a la Rambla Marinada, darrera del Consultori mèdic, al costat del Sindicat, etc., sorolls, curses de cotxes i motos de matinada…) durant les tardes i nits de divendres i els caps de setmana, quant es concentren molts joves que provenen d’altres municipis de la comarca. Sigui per la situació geogràfica del poble o per l’oferta comercial existent, el resultat que se’n deriva és una utilització de l’espai públic sense cap mena de respecte ni consideració.

  El motiu pel que queden al nostre municipi és una informació que des de l’Ajuntament es desconeix. Un motiu podria ser el de tenir obert l’Espai Jove (situat a l’antic ajuntament de la Plaça de la Vila) els divendres per la tarda, cosa que des del Consistori ja es va rectificar i des de fa mesos manté tancat els divendres. Un altre motiu podria ser l’oferta comercial i el fet de poder gaudir d’un espai obert com la Rambla Marinada sumat a la manca de policia local al municipi. Sigui pel motiu que sigui, aquestes concentracions han derivat en conductes inapropiades i irrespectuoses pel municipi i el seu entorn cada vegada més greus. Degut a aquests fets, l’Ajuntament s’ha vist obligat a contractar un servei de vigilància privada, des de Sant Joan i fins a finals d’estiu, durant el cap de setmana per tal de controlar la proliferació d’aquests tipus de comportaments.

  Des de l’Ajuntament s’informa que totes les actuacions realitzades en aquest sentit i des de l’any 2017, han tingut una repercussió econòmica prou important en les arques municipals amb un cost total aproximat d’uns 50 mil Euros, sense comptar les hores i les tasques de reparació i neteja per part de la Brigada Municipal. Paral·lelament, la Corporació ha vingut denunciant els fets davant els Mossos d’Esquadra.

  Aquests fets han estat traslladats pel consistori al Consell d’Alcaldes del Consell Comarcal per a tractar de quina manera es pot afrontar aquesta polèmica que també pateixen altres municipis de la comarca i veure quines solucions són més viables d’aplicar. Des de l’Ajuntament es demana als veïns la seva col.laboració i que denuncïin els actes incívics que pateixin als seus carrers. Al mateix temps, des del Consistori s’està elaborant una ordenança de civisme i conducta ciutadana en l’ús dels espais públics, mitjançant la qual es podrà sancionar els responsables d’aquests actes.