Lleida recorda Joana Raspall

    temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

    Lleida ha homenatjat avui la reconeguda escriptora Joana Raspall amb la descoberta simbòlica de la placa que dona nom a la seva avinguda. L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, acompanyat del president de l’AV Instituts-Sant Ignasi, Alexandre Ruiz, diversos membres de la junta, els fills de Joana Raspall, Mª Antònia, Lluïsa i Antoni, el delegat dels serveis territorials de cultura, Miquel Àngel Cullerés, i diversos regidors de la Paeria, han assistit a la descoberta de la placa, una iniciativa impulsada per l’Associació de Veïns del barri.

    El paer en cap s’ha mostrat satisfet per haver pogut acompanyar la família de Joana Raspall en la descoberta simbòlica d’aquesta placa, “una mostra de conciliació de la ciutat i un pas més en la vocació d’avançar en posar noms de dones als carrers de Lleida”. Larrosa ha destacat que amb aquesta mesura es busca minvar “un greuge històric a la ciutat per la poca presència de noms de dones al nomenclàtor”, alhora que amb l’eliminació de noms vinculats al cop d’estat franquista s’adeqüen els reconeixements que s’inclouen als carrers als valors de democràcia, justícia social i llibertat que defensa Lleida.

    Joana Raspall (1913-2013) és escriptora, lexicòloga i bibliotecària de Sant Feliu de Llobregat, especialment reconeguda per la seva dedicació al teatre i la poesia infantil, pionera a Catalunya. També ha estat una destacada activista cultural i en favor de la llengua catalana i va escriure teatre, contes i novel·les per a adults. Raspall entenia la poesia com un vehicle per a l’educació dels sentiments i volia apropar-la als infants i als joves, per fer que se l’estimessin. La seva dedicació als infants a través de la literatura, amb moltes visites a escoles, la va fer molt estimada. El nom de Joana Raspall havia estat proposat per la Regidoria d’Igualtat, el Casal de la Dona i el grup municipal d’ERC-Avancem.