Lleida Lliure de Franquisme qualifica de “victòria agridolça” la retirada de 4 carrers franquistes

  La plataforma retreu a Larrosa "manca de valentia política" tot afirmant que "la recuperació de la memòria no pot ser mai parcial"

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  Membres de la Plataforma "Lleida Lliure de Franquisme" - Foto Miquel de Santiago

  La portaveu de la plataforma Lleida Lliure de Franquisme, Rosa Penafiel, ha qualificat de “victòria agridolça” la decisió de Larrosa de retirar el nom de quatre carrers de Lleida amb noms franquistes i li retreu una “manca de valentia política” per no haver decidit substituir-los tots. Critica la decisió de mantenir el nom d’uns altres 4 carrers, “com si el franquisme fos qüestió de qui ho és més o menys”.

  La plataforma celebra aquesta retirada parcial, tot mantenint que “la lluita continua per una qüestió de dignitat”. Estem d’acord amb el canvi, però no estem entenem que els altres 4 no s’hagin considerar prou franquistes” com per retirar-los del nomenclàtor, diu Peñafiel. En aquest sentit, continuaran exigint la substitució de tots aquest carrers perquè la “recuperació de la memòria no pot ser mai parcial, sinó total”.

  Respecte a la decisió de Larrosa de no retirar els noms de carrers vinculats a la dictadura pel fet d’haver estat assignats per ajuntaments democràtics, la plataforma rebutja aquest noms independentment de si han estat nomenats abans o després de la dictadura. “Si un personatge és franquista o hi ha esta vincular no mereix cap honor” als carrers de Lleida, diu Peñafiel. Tot i així, la portaveu preveia aquest gest per part de Larrisa donada la seva “predisposició a ser un nou alcalde i a distanciar-se de la postura d’Àngel Ros”, però considera que “no ha estat prou valent per retirar tot el franquisme dels carrers de Lleida”.

  Finalment, la portaveu atribueix el mèrit a la plataforma i als demés col·lectius que des del 2002 treballen “per esborrar el franquisme de la ciutat”. Concretament, Peñafiel ha dedicat aquesta “victòria agridolça” a Celestí Regué, militant del PSUC, sindicalista agrari i “lluitador antifranquista” que ha estat enterrat avui.

  Larrosa mantindrà al nomenclàtor els noms de 4 carrers vinculats al franquisme 

  L’alcalde de Lleida ha justificat el manteniment dels noms dels carrers Lluís Besa, Alcalde Sangenís, Alcalde Carmelo Fenech, Alcalde Montanya i Alcalde Nadal recordant que, tot i tractar-se de personatges vinculats al franquisme, aquests van ser assignats “en època democràtica”. Ho ha anunciat durant la trobada anual amb els periodistes i membres dels mitjans de comunicació locals organitzat per el Col·legi de Periodistes a Lleida. En aquest sentit, els carrers Alcalde Areny, de Joan Recasens, el carrer dels Germans Recasens i el Sangenís Bertran seran substituïts pels noms de quatre dones, les quals Larrosa encara no ha concretat.