Lleida commemora el primer aniversari del trasllat de les obres de Sixena

  La plaça i la sala d’exposicions del Museu de Lleida s’omplen de gent, per recordar l’episodi i reivindicar el retorn de les obres d’art, en diversos actes que han comptat amb la participació del president de la Generalitat, Quim Torra

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

  La ciutat de Lleida ha recordat el trasllat de les obres d’art de Sixena en el seu primer aniversari amb diversos actes commemoratius organitzats a la plaça i a la sala d’exposicions temporals del Museu de Lleida. Centenars de persones, convocades per la Plataforma d’Entitats Culturals, han cantat, recitat versos i llegit un manifest exigint-ne el retorn de les obres d’art que des de fa un any es troben a l’Aragó. Seguidament, la sala d’exposicions ha acollit la presentació al públic del llibre “Operació trasllat. Art de Sixena” amb les intervencions del president de la Generalitat, Quim Torra, la consellera de Cultura, Laura Borràs, l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, i l’autora del llibre, Marga del Campo.

  Torra ha viscut aquesta jornada commemorativa de l’episodi viscut un any enrere al Museu de Lleida amb “alegria” i “tristor”. Es mostra content pel fet que la situació viscuda a Lleida “ha tornat a demostrar l’estima de la seva gent a la cultura”. Contràriament, el president troba desconsol davant el fet que es trobava presentant un llibre que “no s’hauria d’haver fet mai”, ja que s’hi parla d’unes obres “legítimament adquirides i restaurades”. Torra considera inaudit que forces policials armades entrin a un espai cultural i ha criticat que s’intentés prohibir per la via judicial la publicació del document, una acció que, segons ell, vulneraria la lliberta d’expressió. En aquest sentit, estén la seva crítica a la censura recordant la polèmica al voltant de l’exposició “Presos Polítics a l’Espanya contemporània”, que el mateix Museu de Lleida va acollir, o les acusacions d’enaltiment al terrorisme, apologia a l’odi ideològic i d’injúries a la corona, entre altres imputacions, presentades contra el raper mallorquí Valtonyc.

  L’acte finalitzava amb la projecció del vídeo 11D2017, el qual mostra imatges de l’operatiu policial des de dins de l’equipament. Es tracta d’un resum de quatre minuts enregistrats per Laia Navarra, on s’hi veu, per exemple, com dos membres de la Guàrdia Civil es fotografiaven davant una de les obres d’art que posteriorment serien traslladades a l’Aragó.

   

  Escridassen Larrosa durant la seva intervenció

  L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha estat increpat entre xiulets i crits durant la seva intervenció a l’acte del primer aniversari del trasllat de les obres de Sixena que es trobaven al Museu de Lleida tot just fa un any, l’11 de desembre del 2017. Al inciar el paer en cap la seva aportació, un home s’ha alçat d’entre el públic i ha avançat ràpidament cap a l’escenari. L’espontani duia la boca tapada amb esparadrap negre i alçava una pancarta on s’hi llegia “la violència mai és proporcional”.