Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Lleida acollirà la 13a Trobada de la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores el dies 1 i 2 de febrer

Avatar photo

Més de 250 persones de 86 ciutats han confirmat la seva assistència al congrés, que tindrà com a eix central 'Repensar la ciutat' i es desenvoluparà a través de tres branques: la mobilitat a la ciutat, la ciutat com a punt de trobada i la veu dels infants.

Lleida clou la coordinació al capdavant de la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores amb la 13a Trobada, que tindrà lloc els dies 1 i 2 de febrer a la Llotja i a la Seu Vella. Més de 250 persones de 86 ciutats han confirmat la seva assistència la congrés, que tindrà com a eix central ‘Repensar la ciutat’ i es desenvoluparà a través de tres branques: la mobilitat a la ciutat, la ciutat com a punt de trobada i la veu dels infants. L’obertura del congrés anirà a càrrec de l’exdirector executiu de l’ONU-Habitat i exalcalde de Barcelona, Joan Clos, que farà la conferència inaugural amb el títol ‘La urbanització al segle XXI: repensar la ciutat’. La taula rodona que tancarà la trobada comptarà amb la participació de tres alcaldes: Manuela Carmena (Madrid), Josep Mayoral (Granollers) i Àngel Ros (Lleida). El moderador serà el periodista Josep Cuní. En el marc de la Trobada, es presentaran 28 experiències, treballades des del 2016, i set volums monogràfics sobre material educatiu. També servirà perquè la capital del Segrià doni el relleu a Sevilla al capdavant de la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores.

L’alcalde Àngel Ros, ha presentat aquest dimarts la 13a Trobada de la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores, que tindrà lloc a la capital del Segrià i durant la qual es presentaran 28 experiències diferents agrupades en set xarxes temàtiques, treballades en aquests dos anys en què Lleida ha ostentat la presidència de la Xarxa. Experts vinculats al món municipal i de l’educació participaran en la trobada, que s’ha estructurat en diversos diàlegs i taules rodones. Totes les sessions es podran seguin en ‘streaming’ a través del Facebook de l’Ajuntament de Lleida.

Ros ha insistit en la responsabilitat dels ajuntaments vers l’educació, tot i no tenir competències, i ha remarcat especialment el treball que es fa des de la Paeria amb les escoles bressol, els ensenyaments artístics, l’educació amb famílies amb especial risc i la formació al llarg de la vida, del lleure -complementària al currículum-. En aquest sentit, l’alcalde de Lleida ha destacat la participació dels alumnes de les tres escoles artístiques de la ciutat. Els de l’Escola Municipal d’Art Leandre Cristòfol amb un photocall a la Seu Vella, els del Conservatori Municipal de Música faran un concert també a la Seu Vella, i els de l’Aula Municipal de Teatre representaran ‘Landscape’ a la Llotja.

La Xarxa Estatal de Ciutats Educadores està formada per 184 municipis i és la més nombrosa de les integrades a l’Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE), que n’aplega un total de 493.

Presentació de set volums monogràfics

Les àrees de treball en aquests dos anys s’han constituït en set xarxes temàtiques, amb més de 60 ciutats participants. El resultat final ha estat la publicació d’una col·lecció de set volums, que rebran els ajuntaments: ‘La prevenció de l’absentisme i l’abandonament escolar. Aprofundiment de polítiques tendents a la prevenció del fracàs escolar i especialment a la integració de menors i les seves famílies en situació de risc d’exclusió’; ‘Acompanyament a famílies en la construcció d’una ciutat educadora’; ‘Ciutat educadora i turisme responsable, el patrimoni com a valor identitari de les ciutats’; ‘Un model d’impuls de la formació professional des del món local’; ‘La formació artística per a la cohesió social’; ‘Què fem els ajuntaments per compensar les desigualtats?’, i ‘Aprenentatge servei com a instrument de cohesió social’.

A més, s’han fet trobades regionals a Saragossa, València i Avilés i s’ha celebrat el dia internacional de la ciutat educadora (es va acordar el 2016 per celebrar-ho el 30 de novembre).

Lleida, compromesa amb l’educació

La ciutat de Lleida ha tingut sempre una tradició i una vocació educativa. Entre altres accions, destaca que va estar present al Primer Congrés Internacional de Ciutats Educadores, celebrat a Barcelona el 1990; va participar en la Carta de Ciutats Educadores -que es va revisar en el Congrés de Bolònia el 1994 i en el Congrés de Gènova el 2004, i el 1998 va signar la ‘Carta Municipal per a l’Educació’. La capital del Segrià també ha estat present en els diferents Congressos Internacionals de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores i ha mantingut una una col·laboració continuada en la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores, de la qual ha estat coordinadora des de gener del 2016.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Accepta dos anys de presó per abusar sexualment d’una menor a Guissona

Notícia següent

Dos nous casos de sarna en alumnes de l’escola Joan Rebull de Reus

Notícies relacionades