Lleida, a punt per a l’esclat de la Festa Major

  La ciutat celebra Sant Anastasi del 9 al 12 de maig amb un programa d’actes que convida tothom a ser partícip de la festa

  Lleida inicia la seva Festa Major en honor a Sant Anastasi, que tindrà lloc del 9 al 12 de maig.

  Revetlles, cultura popular i tradicional, propostes infantils, esports i espectacles de tota mena prenen els espais públics i els escenaris de la ciutat en una gran manifestació de la creativitat festiva, cultural i cívica dels lleidatans i les lleidatanes.

  Els actes comencen aquest dijous a la tarda, amb la tronada i la cercavila del Pregó a la plaça de la Paeria. L’ambient de festa, però, ja se sent a la ciutat des de fa uns dies, amb l’Opening -la revetlla amb el conjunt Tequila del passat dissabte a la Seu Vella- i altres actes com la presentació de les Pubilles o l’obertura de la mostra que commemora el 70 aniversari de l’arribada del Gegant Rei (Jaume I) a Lleida.

  Una cinquantena de concerts

  La Festa Major de Lleida ha programat una cinquantena de concerts, entre revetlles i actuacions en diferents equipaments: Llotja, Auditori, Cafè del Teatre…

  A banda del nou Opening, es podrà gaudir de dos revetlles: divendres 10 i dissabte 11 de maig als Camps Elisis. Hi actuaran gairebé una desena de grups de Lleida (Mondo Loco, La Terrasseta de Preixens, Lorena…) i formacions com Catarres, Oques Grasses, Buhos, Lágrimas de Sangre, Chenoa.

  La música també es farà sentir al Centre Històric, amb el Festival de Música Folk de Lleida.

  La sardana estarà present amb ballades, el concert de música per a cobla a l’Auditori i el 72è Concurs de Lleida-Campionat Sardanista de Catalunya.

  Com cada any, els esbarts dansaires de la ciutat així com les cases regionals i col·lectius migrants presentaran diferents mostres de balls tradicionals d’aquí i d’arreu.

  Les Havaneres arribaran de la mà dels conjunts Arjau, Arrels de la Terra Ferma, Boira i Veus del Segrià.

  El Ball de Festa Major, a la plaça de La Llotja, l’oferirà l’Orquestra Selvatana.

  El Teatre de la Llotja ha programat sis funcions del musical La Familia Addams, i l’Auditori Enric Granados, un concert amb la Banda Simfònica Unió Musical de Lleida.

  Els castells de focs artificials seran a càrrec de la Pirotècnia Estalella -el d’inici- i de la Pirotècnia Valenciana, el de cloenda.

  Antoni Tolmos, pregoner

  El pregoner de la Festa Major serà Antoni Tolmos, pianista i compositor nascut a Lleida el 1970. És titulat Superior en Piano, Llenguatge Musical i Teoria de la Música. Doctor en Filosofia i Ciències de l’Educació. Actualment és professor d’Educació Musical a la UdL i a la Universitat Autònoma de Barcelona.

  És arranjador i director artístic de diferents produccions discogràfiques; fundador i director de l’Orquestra Music Down (que integra músics amb i sense discapacitats intel·lectuals). Autor de les músiques d’obres de teatre, documentals i espots de TV. Té editats onze treballs i va obtenir el Premi de composició coral Ciutat de Reus i el Premi Batec a la innovació educativa.

  Antoni Tolmos presentarà el seu pregó el pròxim divendres, 10 de maig, a partir de les 20 h, en un acte en què també s’imposaran les bandes a les Pubilles de Lleida i es concediran les plaques i medalles de la Paeria a 27 persones i entitats en reconeixement a la seva contribució a la ciutat.

  Aniversari del Gegant Rei

  La cultura popular és un dels epicentres de la Festa Major de Lleida, amb la Cercavila del Pregó del dia 9 de maig i, en el dia de Sant Anastasi, amb les matinals del Seguici, la processó i l’ofrena al Sant. Enguany, l’entitat encarregada de portar la figura de Sant Anastasi és el Grup Sardanista Montserrat, que celebra els seus 45 anys.

  El 2019 es commemora el 70 aniversari de l’arribada a Lleida del Gegant Rei, que representa a Jaume I. Fins al 26 de maig es pot contemplar a la Casa dels Gegants una mostra de fotografies de Manel Torres Tatjé que documenten l’arribada d’aquesta figura a Lleida, el 1949.

  El programa de les Festes inclou cites tan tradicionals com la Batalla de les Flors, la Trobada Gegantera i els correfocs, que passen a fer-se el diumenge perquè Sant Anastasi cau en dissabte.

  La diada castellera tindrà lloc el diumenge 12 de maig i hi participaran els Castellers de Lleida, la colla Vella dels Xiquets de Valls i els Moixiganguers d’Igualada.

  Propostes infantils i esportives

  Els infants i les seves famílies podran gaudir del Parc dels Somriures als Camps Elisis, on hi haurà 17 espectacles familiars en diferents escenaris i a càrrec de 10 companyies de Lleida.

  A la nova zona de les Firetes, a l’antiga Hípica, s’habilitaran espais d’estacionament en superfície i es disposarà de tarifa plana en l’aparcament del Teatre de La Llotja.

  Els esports són un altre plat fort del programa. En aquest cap de setmana i també abans i després de la Festa, se celebren campionats de diverses modalitats -tir amb arc, hípica, escacs, futbol, milla urbana, natació, billar, cursa d’orientació…- així com la final a quatre europea d’hoquei patins i la cursa de bombers, ja realitzades.

  Festa Major amb Street Art

  La imatge del cartell de la Festa Major és obra de Juan Manuel Pajares. Mostra una nena que anuncia l’arribada de la Festa en una paret al carrer, com a reflex d’una ciutat intercultural, cosmopolita i amb igualtat de gènere.

  Juan Manuel Pajares va realitzar la seva primera exposició a la Sala Gosé de Lleida l’any 2000 i posteriorment es va traslladar a Nova York. La seva obra, exponent de l’Street Art, es mostra regularment en galeries de Nova York, Berlin, Miami, Atlanta, Barcelona, Sitges, entre altres.

  Accés dels menors de 16 anys al Pavelló 3 en els concerts dels dies 10 i 11 de maig de la Festa Major

  Els menors de 16 anys només podran accedir al recinte del Pavelló 3 els dies del concert de Festa Major acompanyats del seu pare, mare o tutor legal, en aplicació del Decret 112/2010 de la Generalitat de Catalunya.

  Els pares podran autoritzar un adult responsable com a acompanyant del menor de 16 anys durant l’espectacle complint els següents requisits:

  – L’acompanyant autoritzat ha de ser major d’edat (18 anys).

  – Omplir i imprimir l’autorització d’accés de menors que es pot descarregar del web de la Paeria per lliurar-la al recinte.

  – Portar l’autorització signada pel pare/mare + fotocòpia del DNI del pare/mare del menor de 16 anys.

  – Presentar DNI de l’adult responsable i del menor o llibre de família.