L’Hospital del Mar revisarà els circuits, procediments i recursos del nou servei d’Urgències

  La direcció admet que, després de dos mesos de l'entrada en funcionament del nou edifici, s'han detectat deficiències i s'incorporarà nou material

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
  La direcció de l’Hospital del Mar ha admès desajustos, dos mesos després, de l’entrada en funcionament del nou edifici B del centre on està ubicat el nou servei d’Urgències. Arran de la carta d’un col·lectiu d’infermers, auxiliars d’infermeria i portalliteres on denuncien el col·lapse del nou servei d’Urgències, la direcció ha assegurat que està revisant els circuits, procediments i recursos per optimitzar el servei. L’Hospital ha detectat algunes deficiències amb la posada en marxa de les noves instal·lacions i ha assegurat que ja està treballant per incorporar nou material on la dotació és insuficient. A més també s’està fent una revisió exhaustiva del material amb les diferents empreses proveïdores i s’estan efectuant millores en la senyalització i els sistemes de comunicació. Així mateix, la direcció ha recordat que la posada en marxa de les noves Urgències ha coincidit amb les obres de remodelació de l’àrea d’urgències quirúrgiques i pediàtriques, circumstància que ha provocat la no disponibilitat de 20 boxes durant més d’un mes.
  Segons detalla en un comunicat la direcció del centre, el nou servei ha estat dissenyat per oferir més espai físic d’atenció assistencial i de treball intern i tècnic, així com per poder disposar d’unes instal·lacions i materials d’última generació. Per aquesta raó, i davant algunes deficiències observades, s’està treballant per incorporar nou material i s’està fent una revisió exhaustiva del material amb les diferents empreses proveïdores.

  L’Hospital ha recordat que l’increment d’espai, així com la segmentació de les urgències en dues àrees distanciades entre si, forçosament té “un impacte” en l’organització i obliga a fer canvis en la manera de fer les coses. En aquest sentit, la direcció ha detallat que s’estan revisant circuits, procediments i recursos per optimitzar al màxim el funcionament del servei. Un cop assentada l’activitat del servei, està previs que s’incorporin tecnologies i experiències organitzacions que en altres hospitals han donat bons resultats, i que està previst pel darrer quadrimestre de l’any.

  Respecte les queixes sobre la falta de personal, la direcció de l’Hospital ha assegurat que s’ha reforçat i es continuarà reforçant el servei d’Urgències que hi hagi augments puntuals d’activitat. Malgrat que durant els primers mesos de l’any s’havia reduït en un 2,2% l’activitat d’Urgències, en el mes de juny s’ha observat un increment del 6,3% especialment de patologia quirúrgica més complexa. Segons detallen, la dotació de personal s’ha incrementat un 8,3% en el conjunt de l’àrea d’infermeria, que en nombre absolut representen gairebé tretze persones més.

  Pel que fa al col·lectiu de portalliteres, des de l’inici de l’activitat de l’edifici B es compta amb sis portalliteres més a l’àrea. Durant el mes d’agost, i per fer front a les possibles distorsions de les obres de connexió amb les Urgències de Cirurgia i Traumatologia, s’ha reforçat el servei amb dos portalliteres més per torn, és a dir, vuit portalliteres més.

  Denuncien col·lapse del servei
  La direcció de l’Hospital del Mar ha emès un comunicat per donar resposta a la carta que van fer arribar el col·lectiu d’infermers, auxiliars d’infermeria i portalliteres denunciant que el servei d’Urgències estava col·lapsat, dos mesos després d’estrenar noves dependències. Segons alerten els treballadors, pel servei passen una mitjana de 160 pacients diaris i que, malgrat que l’espai s’ha ampliat la dotació de personal és “insuficient”, ja que pràcticament és la mateixa.

  Els treballadors han denunciat que el tancament de llits a l’estiu fa que es quedin més malalts a Urgències pendents de pujar a planta, i han denunciat que el nou material del servei és “insuficient” o “funciona malament”. A més també han demanat més material per separar i aïllar els pacients als boxes, entre altres mancances.