Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

L’exposició ‘Perseguits i Salvats’ consolida la seva projecció internacional fent parada a Cracòvia

Avatar photo

Es podrà visitar a l’Institut Cervantes de la capital polonesa fins al 28 de febrer

Imatge de l’exposició. Foto Cedida

El vicepresident tercer de la Diputació, Jordi Latorre, i el director de l’Institut Cervantes a Cracòvia, Fernando Martínez-Vara de Rey Irezábal, han presidit aquest dijous la inauguració de l’exposició ‘Perseguits i salvats. No volien que existíssim’, que restarà oberta en aquesta ciutat polonesa fins al 28 de febrer. L’acte ha comptat també amb l’assistència de l’assessor cultural de la Diputació, Antoni Balasch, així com de l’historiador i comissari de l’exposició, Josep Calvet, que ha ofert la conferència ‘Lleida, refugio de judíos durante la Segunda Guerra Mundial’.

L’exposició té com a principal objectiu recuperar la memòria del pas pel Pirineu lleidatà de milers de jueus que fugien de la persecució nazi durant la Segona Guerra Mundial. A més, el projecte ha permès recuperar i senyalitzar les rutes d’evasió dels refugiats jueus a través del Pirineu de Lleida durant la Segona Guerra Mundial. Es tracta de sis rutes senyalitzades que transcorren per les comarques de la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Cerdanya.

Durant la seva intervenció, el vicepresident tercer de la Diputació ha destacat que l’exposició “vol donar a conèixer al món uns episodis històrics, desconeguts fins ara –però d’especial rellevància per a la memòria col·lectiva d’Europa–, que dignifiquen l’ésser humà en la defensa dels drets humans; i el nostre país, Catalunya, en la lluita per la llibertat dels pobles i les cultures perseguides i estigmatitzades”. També s’ha referit al fet que la mostra és especialment rellevant en aquesta ciutat perquè “Cracòvia fou escenari d’alguns dels episodis més tràgics de l’holocaust i l’antisemitisme (d’abans, durant i després de la guerra)”.

Dins d’aquest mateix projecte s’emmarca el documental ‘Perseguits i Salvats’, basat en les investigacions de l’historiador Josep Calvet i produït per la Xarxa Audiovisual Local (XAL), que ha permès identificar els itineraris utilitzats per a la fugida de jueus a través dels ports de muntanya, els camins i les carreteres del Pirineu. Precisament aquest documental es visionarà aquest divendres, 11 de  gener, a les sis de la tarda al mateix Institut Cervantes de Cracòvia, i comptarà amb l’assistència de Jordi Latorre i Antoni Balasch.

El caràcter itinerant de la mostra ha permès que ja s’hagi pogut veure a Tolosa, Sort i Vielha, i que actualment es pugui visitar a Tel Aviv i la propera setmana s’instal·li al Centre Sefarad-Israel de Madrid.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els controls de seguretat de l’aeroport del Prat tenen un escàner corporal des de l’octubre

Notícia següent

Vila-seca estrenarà un nou element del seguici festiu per la Festa Major de Sant Antoni

Notícies relacionades