L’església parroquial d’Almacelles endega la seva segona fase de reformes

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

  La parròquia d’Almacelles ha reprès en una segona fase, les obres de restauració de la coberta de l’església. Aquesta actuació té prevista la seva finalització el 16 de juliol i consisteix en el repicament de totes les voltes interiors, que posteriorment seran revocades amb morter de calç i pintades al silicat.

  La primera actuació fou assegurar la coberta exterior (febrer de 2020). Un cop eliminades les filtracions d’aigua, es va procedir a restaurar les voltes interiors per assegurar-ne la conservació i evitar el perill de despreniments de material.

  Per tal de poder endegar els treballs s’ha muntat una bastida lateral unida per una plataforma, on treballaran els operaris, deixant lliure l’espai central de la nau. Tot i això les obres no se simultaniejaran amb el culte públic.

  Mentre durin les obres, l’Ajuntament d’Almacelles ha cedit gratuïtament la capella del cementiri a l’efecte de la celebració de les misses de funeral. El cost de l’actuació ha estat pressupostat en 32.732,59 €. El bisbat de Lleida fa una aportació de 10.000 €. La resta es cobrirà amb aportacions dels feligresos i particulars, i els donatius recaptats amb campanyes d’apadrinament força exitoses.

  L’església d’Almacelles va ser projectada per l’arquitecte barceloní Josep Mas Dordal l’any 1772. Està dedicada a la Mare de Déu de la Mercè i els seus patrons són Sant Isidre i Sant Sebastià. Segons indica una certificació notarial de 1779, l’església ja estava construïda l’any 1774 i el 1776 va tenir lloc el primer bateig.

  El retaule actual, d’estil barroc i construït després de la guerra civil, és obra del lleidatà Ramon Borràs i està presidit per una imatge de la Mare de Déu de la Mercè i compta amb les imatges de Sant Isidre i Sant Sebastià als carrers laterals. L’any 1958 va ser daurat per Llucià Oliva. L’any 2015 es va netejar en una actuació d’urgència, però també es troba pendent una restauració més a fons.