Les obres del Parc Central de Girona no s’acabaran fins a finals d’any

  Havien de finalitzar a l'abril però s'allargaran fins a finals d'any perquè cal modificar el projecte

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

  Les obres de reposició del Parc Central s’endarreriran i no estaran enllestides fins a finals d’any (havien d’acabar-se a finals d’abril). Aquest és el calendari que calcula Adif, que reconeix que ha d’aturar les obres a la part sud -des del ‘finger’ fins a la plaça Europa- per modificar el projecte. Aquest dimarts l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, el regidor del projecte ferroviari, Carles Ribas, i tècnics municipals han viatjat a Madrid per reunir-se amb el president d’Adif, Juan Bravo, per conèixer l’estat dels treballs. La setmana passada, l’alcaldessa ja va fer públic el seu temor i va alertar que les obres es podrien aturar. Un temor que ara Adif els ha confirmat. El problema són “deficiències i insuficiències” en el projecte que afecta la part sud i que, per tant, s’haurà de modificar i tornar a tramitar. L’administrador d’infraestructures pressionarà el Ministeri de Foment per tal que les obres es puguin reprendre malgrat el projecte no estigui aprovat definitivament i, d’aquesta manera, seguir treballant simultàniament mentre es fan els canvis.

  Els temors de l’Ajuntament de Girona s’han confirmat. Adif haurà d’aturar les obres en bona part de la llosa del Parc Central per refer el projecte i tornar-lo a tramitar. Aquest dimarts els responsables municipals han pogut escoltar les explicacions d’Adif en primera persona. Els han rebut el president d’Adif, Juan Bravo, acompanyat per alguns directors generals i tècnics de l’empresa. Des del consistori asseguren que els responsables d’Adif s’han mostrat receptius en tot moment i que la reunió s’ha desenvolupat amb un bon to.

  Segons ha fet públic en un comunicat, l’ajuntament ha mostrat la seva “indignació” per les acusacions d’Adif i de l’Estat que culpaven el consistori de voler fer millores i modificacions “sobre la marxa” i que aquesta era la causa que obligava a canviar el projecte. Segons el comunicat, Adif ha reconegut que els canvis que demanava l’ajuntament eren per “deficiències i insuficiències” del document redactat per part del mateix administrador d’infraestructures.

  Cal redactar un nou projecte
  Els problemes, però, s’han detectat només a la zona sud, entre el ‘finger’ que connecta les dues estacions i fins a l’antiga plaça d’Europa. Per això, a la zona nord els treballs poden seguir avançant sense inconvenients, segons ha confirmat Adif. A l’altra part de la llosa, però, caldrà redactar un nou projecte i el compromís per part de l’Estat és posar-s’hi a partir de demà mateix, en col·laboració amb els tècnics municipals.

  Agilitzar terminis
  Per tal d’agilitzar terminis, Adif s’ha compromès a demanar al Ministeri de Foment que permeti reprendre els treballs malgrat que el nou projecte no estigui acabat de redactar ni aprovat definitivament. És a dir, que l’empresa adjudicatària pugui anar avançant a mida que es va modificant el projecte inicial.

  A més, s’ha decidit que l’enderroc del ‘finger’ s’avançarà de manera que no s’hagi d’esperar a la finalització de la nova marquesina. Paral·lelament, l’Ajuntament de Girona ha aprovat definitivament el projecte de marquesina que haurà d’unir l’estació del tren convencional amb la del tren d’alta velocitat. L’objectiu amb què treballa Adif és tenir totes les obres executades abans d’acabar l’any.

  Millora de la seguretat
  A més, Adif també s’ha compromès a presentar aquest divendres tres cronogrames amb el calendari dels treballs dels tres projectes pendents: el de la reposició de la llosa (al sector sud), el de les sortides d’emergències i el d’integració amb la xarxa RESCAT.

  Pel que fa a les sortides d’emergència, el compromís d’Adif és començar les obres pendents d’aquest projecte en el termini d’un mes i mig. També pel que fa a la seguretat, abans d’acabar l’any s’haurà d’haver integrat el sistema de telecomunicacions dels túnels del TAV dins la xarxa RESCAT de la Generalitat.