Les dades sobre les entrades venudes dels Jocs no es presentaran fins al setembre

  Durant el col·loqui realitzat per l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, aquest ha assegurat que els Jocs Mediterranis i el seu llegat són i seran assumibles per Tarragona

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

  Tot just, aquest dilluns 30 de juliol es compleix un mes de la clausura dels Jocs Mediterranis. Aquesta podia semblar la data perfecta perquè l’alcalde de Tarragona i president del comitè organitzador de l’esdeveniment esportiu, Josep Fèlix Ballesteros, presentés les dades sobre les entrades venudes i el nombre d’espectadors dels Jocs. Però, res més lluny de la realitat. És més, aquestes xifres hauran d’esperar, com a mínim, un mes més, fins al setembre. Ballesteros, durant el col·loqui que ha realitzat aquest dilluns a la Cambra de Comerç de Tarragona sota el títol ‘Tarragona: del 2008 als Jocs’, ha presentat el balanç sobre les inversions realitzades durant els 10 anys que han precedit els Jocs Mediterranis fins a la seva celebració, al capdavant de la gestió de l’administració local. L’objectiu: reafirmar que l’esdeveniment esportiu i el seu llegat “ha estat, és i serà perfectament assumible”.

  Dirigint-se a tots aquells que “deien que els Jocs havien deixat la ciutat hipotecada”, el batlle ha presentat unes dades molt optimistes dels darrers 10 anys, durant els quals ha estat al capdavant de la gestió de l’administració local. Tot i això, les dades sobre entrades i espectadors hauran d’esperar fins al setembre, com ha assegurat l’alcalde. Ballesteros ha justificat que encara estan esperant el tancament d’aquestes i ha manifestat que prefereix esperar per donar unes xifres 100% completes. “No pateixin; les coneixeran al mil·límetre i les podran criticar”, ha dit el batlle, que tornant al tema de les crítiques durant els Jocs Mediterranis ha expressat que algunes han estat “legítimes” i altres “malintencionades”.

  Segons les dades presentades per l’alcalde durant el seu mandat fins l’actualitat, s’ha incrementat la inversió en seguretat -dels 8,16 MEUR als 15,23 MEUR en l’actualitat-, en neteja pública -dels 17,74 MEUR als 24,45 MEUR actuals-, en transport públic -arribant en l’actualitat als 9,22 MEUR, enfront dels 5,75 MEUR que s’invertien el 2008-, en promoció de l’ocupació -dels 1,3 MEUR, als 3,04 MEUR en l’actualitat- i, finalment, en serveis socials -arribant als 12,79 MEUR-. En total, “malgrat la crisi econòmica i tot i reduir el deute”, ha presumit Ballesteros, “hem invertit 374,8 MEUR“. Respecte al deute, “hem baixat del 110%, que és el límit d’endeutament possible”, ha manifestat. Una reducció que es concreta en un 11,1% menys, respecte al deute del 2006.

  En aquesta línia, Ballesteros ha insistit en el fet que la inversió dedicada als Jocs, lluny de generar deute, ha suposat menys del 4% del total de les inversions realitzades durant el seu mandat, és a dir, uns 12 MEUR del total de 374,8 MEUR. Un esforç, a més, “ja amortitzat”, segons ha defensat. Així, el batlle ha desglossat també les inversions per sectors, demostrant que Tarragona ha dedicat més esforços en àmbits com la urbanització i els espais públics, el comerç, cultura i patrimoni, o bé els esports. L’alcalde de Tarragona només ha facilitat una dada nova: “s’han beneficiat moltes empreses del territori, ja que el 84% de les empreses contractades per als Jocs són catalanes”, de les quals, 13 eren locals (23,21%), 17 eres provincials (30,35%), 17 més eren catalanes (30,35%), i només 9 -el percentatge més baix (16,07%)- eren estatals.

  Un llegat “perfectament assumible”

  Pel que fa al manteniment del llegat dels Jocs, Ballesteros ha reiterat també que “és perfectament assumible”. Segons l’alcalde, mantenir aquestes instal·lacions representa només un 0,84% de la inversió anual en subministraments, és a dir, 284.691 euros a l’any sobre els 33,56 MEUR totals que es dediquen als serveis de neteja, jardineria, brigada municipal… “Que el llegat no és assumible? Mentida!”, ha etzibat el batlle. “El llegat és i serà clarament assumible”, ha conclòs.