Dimecres, 24 d'abril de 2024
És notícia

L’alcalde referma el compromís del govern municipal pel diàleg i la negociació en temps difícils

Avatar photo

L'acte ha tingut lloc a la Seu Vella en commemoració del 312 aniversari de la caiguda de la ciutat a la Guerra de Successió

Imatge de l’acte a la sala de la Canonja de la Seu Vella. Foto: Cedida

La ciutat de Lleida ha recordat avui amb un acte commemoratiu a la Seu Vella la caiguda de la ciutat a les mans de les tropes borbòniques en la Guerra de Successió, fa avui justament 312 anys. L’acte, que ha estat presidit per l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, el president de la Diputació, Joan Talarn, i el delegat del Govern, Ramon Farré, ha comptat amb una conferència a càrrec de l’historiador Antoni Passola, professor titular d’Història Moderna a la UdL, titulada “Lleida a les acaballes del règim foral: segle XVII”.

La conferència ha dibuixat el mapa de la Lleida de l’època moderna, prèvia a les transformacions que provocaren la Guerra de Successió i el Decret de Nova Planta. Passola ha destacat en el seu discurs com el segle XVII a Lleida està marcat, després de l’esplendor del segle anterior, per una clara decadència, a causa de la crisi econòmica, demogràfica, social i política que arrenca ja a l’última dècada del segle XVI, i que es veu agreujada pels efectes de la Guerra dels Segadors i la pesta, fins a tocar fons entre el 1640 i el 1660. En l’últim terç del segle, la ciutat viu una certa recuperació fruit de la millora de les collites, sense arribar als nivells anteriors, que es veu estroncada per la Guerra de Successió i el decret de Nova Planta, que agreujà les tendències cap a l’oligarquització que ja vivien les elits de la ciutat i que trencà amb la seva tradició foral.

Per la seva part, el paer en cap ha volgut destacar la importància de “recordar i posar en valor els fets històrics que més han marcat la ciutat, de protegir la memòria com una part de la cultura pròpia”, per tal “d’inspirar un present i un futur basat en la cultura de la concòrdia i la convivència”.

“Vivim en un moment crític i difícil. El nostre compromís des del govern de la ciutat ha de ser pel diàleg, per parlar i escoltar tothom. Crec que en el moment actual, l’única alternativa justa i realista és tornar sempre a la política, el diàleg i la negociació encara que algunes vegades ens sembli una cursa de fons o de relleus. Hem de tancar ferides, reconciliar, assumir, comprendre, demanar perdó, perdonar, però no oblidar mai”, ha afirmat l’alcalde.

Pueyo ha volgut ressaltar també que la caiguda de Lleida el 1707 “ens porta a homenatjar la intrínseca capacitat de resistència i de lluita dels catalans i les catalanes per mantenir viva la identitat pròpia, cultura, llengua, institucions, i la força de la seva societat per aconseguir recuperar-la, tot i els moments més adversos”. A més, l’alcalde ha ressenyat com “el Turó de la Seu Vella constitueix no només l’emblema més estimat pels lleidatans i lleidatanes, la síntesi més completa de la nostra història, sinó que també és reconeguda arreu pel seu valor artístic i patrimonial i també com un dels escenaris de la Guerra de Successió”.

La conferència també ha comptat amb la presència dels tinents d’alcalde Jaume Rutllant i Paco Cerdà.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Dos detinguts per agredir un pagès de Riudoms quan tractava d’impedir que li robessin les garrofes

Notícia següent

Cigarettes After Sex desplega el seu pop atmosfèric a l’Apolo

Notícies relacionades