L’Ajuntament de Tarragona, en situació econòmica inestable

  Es vol reforçar el servei d'inspecció per augmentar els ingressos

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  Imatge del segon tinent d'alcalde i conseller de Serveis Econòmics, Serveis Centrals i Personal, Jordi Fortuny i de la quarta tinenta d'alcalde i consellera de Contractació, Turisme i Desenvolupament Econòmic, Laura Castel. Foto: Mònica Brey

  En una roda de premsa duta a terme aquesta tarda, el conseller de Serveis Esconòmics, Serveis Centrals i Personal, Jordi Fortuny, acompanyat de la consellera de Contractació, Turisme i Desenvolupament Econòmic, Laura Castel, ha explicat la situació financera de l’Ajuntament de Tarragona. Fortuny ha destacat que l’Ajuntament té un problema estructural perquè els ingressos corrents podrien no ser suficients per pagar les despeses corrents i el deute.

  Així, l’any passat les despeses van augmentar més que els ingressos i en aquests moments “estem en una situació d’equilibri inestable; si seguim aquesta dinàmica, a finals d’any, l’Ajuntament es podria trobar sense capacitat d’inversió i hauria de fer ajustos importants”. En concret, la tendència des de l’any 2015, ha estat un increment de la despesa corrent del 18%, mentre que des del 2015, els ingressos només s’han incrementat un 7,5%.

  Aquesta evolució desfavorable entre ingressos i despeses corrents té com a conseqüència que el 2018, la ràtio legal d’estalvi net va ser positiva per només 413.000€, una xifra molt baixa que pot donar un resultat negatiu fàcilment. Si l’Ajuntament tingués una ràtio legal d’estalvi net negatiu, no podria, perquè ho prohibeix la llei, acudir a finançament extern, és a dir demanar crèdits, per tant, fer inversions.

  La projecció que s’ha fet per enguany des de la conselleria de Serveis Econòmics de l’Ajuntament és que sinó s’adopten mesures d’estalvi i s’augmenten els ingressos, el resultat serà negatiu amb les conseqüències esmentades anteriorment.

  El dia 31 de desembre de 2018, l’Ajuntament devia 179 milions d’euros i el deute viu consolidat per habitant era d’1.353€.

  El conseller Fortuny ha afirmat que “aquesta és la situació que hem heretat i hem de revertir. Ho volem aconseguir estalviant despeses i augmentant i potenciant el servei d’inspecció. No incrementarem impostos, ni la pressió fiscal, però sí que augmentaran les inspeccions. Volem recaptar diners dels que no paguen i els hi correspon fer-ho”.

  Finalment, Fortuny ha destacat que “estructuralment, s’ha de millorar per fer possible finançar les inversions municipals amb fons propis, i allunyar-se cada vegada més del crèdit per fer qualsevol inversió”.