L’Ajuntament de Sitges recorda les recomanacions en l’ús del transport públic per evitar els contagis

Des de l’inici de l’estat d’alarma i les restriccions en la mobilitat, l’ús del transport públic urbà s’ha reduït substancialment a Sitges, amb xifres que es situen per sota del 10% respecte a la mitjana diària en situació de normalitat

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
Imatge d'un dels autobusos de Sitges. Cedida

Els autobusos de transport urbà inclouen des de la setmana passada una sèrie de recomanacions per als usuaris amb l’objectiu de fer un bon ús de l’espai i evitar la propagació del coronavirus. Evitar les hores punta si és possible, portar mascareta i mantenir una distància de seguretat entre usuaris, així com establir cues ordenades a l’entrada i sortida dels vehicles, són alguns dels consells que apareixen especificats als autobusos.

Des de l’inici de l’estat d’alarma i les restriccions en la mobilitat, l’ús del transport públic urbà s’ha reduït substancialment a Sitges, amb xifres que es situen per sota del 10% respecte a la mitjana diària en situació de normalitat. Durant el confinament total, en què tan sols es permetia la mobilitat a aquelles persones dedicades als serveis essencials, l’ús dels autobusos urbans (que van passar a ser gratuïts) es va situar en xifres properes al 5,85% que es va registrar el 7 d’abril. Així, van fer ús del transport públic 72 persones de els 1.230 que habitualment utilitzen els autobusos a Sitges.

Dimarts 14 d’abril, un cop aixecat el desconfinament total, la xifra va augmentar però de forma poc perceptible, arribant al 7,07% (87 usuaris).

Per tal d’ajustar el servei de transport a l’ús actual, l’Ajuntament, en coordinació amb el departament tècnic de l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) i el comitè de crisi creat per l’Autoritat del Transport Metropolità de l’àrea de Barcelona (TMB), treballen per ajustar l’oferta a la variació de la demanda en cada moment.

Recomanacions en l’ús del transport públic

Les recomanacions per als usuaris de transport públic són les següents:

 • Evitar utilitzar el transport públic si les persones usuàries es troben malament o pertanyen a un grup de risc. En cap cas, no viatjar si s’ha estat diagnosticat amb coronavirus o si es té algun símptoma compatible amb la malaltia.
 • Evitar les hores punta, si és possible.
 • Preveure un temps més llarg de l’habitual per a fer els desplaçaments en transport públic ja que hi poden haver limitacions d’accés i controls de seguretat.
 • Portar mascareta mentre s’utilitzi el transport públic, tant dins dels vehicles com a les estacions, parades i passadissos. També són recomanables els guants.
 • Procurar mantenir una distància de seguretat amb les altres persones usuàries del transport públic.
 • Fer una cua ordenada i pacient en els passos d’entrada i de sortida d’estacions ferroviàries i de metro.
 • A les parades d’autobús, fer una cua ordenada deixant l’espai de seguretat entre usuaris. Fer-la recta, sense ocupar tota la vorera.
 • Deixar espai a l’usuari que us precedeix quan es validi el títol.
 • A les estacions, circular per la dreta dels passadissos i deixant espai amb els usuaris que circulen en sentit contrari.
 • A les escales mecàniques i a les cintes transportadores, mantenir una sola fila, sense avançar els que estiguin davant
 • No omplir els ascensors.
 • A les andanes o a les parades d’autobús, deixar un espai ampli davant les portes i permetre que els usuaris que surten ho puguin fer amb comoditat. Entrar sense aglomerar-se.
 • Mentre s’espera a l’andana l’arribada del tren, del metro o del tramvia, distribuir-se en tota la seva longitud per a mantenir la màxima separació amb la resta de persones.
 • A l’interior del tren, del metro o del tramvia, distribuir-se també en tota la longitud del vehicle, mantenint la distància de seguretat amb d’altres usuaris. Procurar no seure davant d’una altra persona, no ocupar el passadís entre seients per a facilitar els desplaçaments i deixar lliure l’accés a les cabines dels maquinistes.
 • En els serveis d’autobús respectar la distància de seguretat, no seure en els seients confrontats si estan ocupats i, en la mesura possible, seure en fileres diferents a les d’altres usuaris. Si s’assoleix l’ocupació màxima, no pujar i esperar el següent.
 • Recordar que els conductors dels autobusos no venen bitllets i que és convenient que tinguin la mínima interacció possible amb els usuaris.
 • En sortir del transport públic, rentar-se bé les mans amb aigua i sabó o amb un gel hidroalcohòlic.