L’adhesió de PA al Programa de gestió alimentària, una oportunitat de projecció

  L'empresa i l'Ajuntament de Reus van signar, el passat 17 de gener, un conveni de col·laboració en el marc del Projecte de recuperació i distribució d'aliments frescos

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

  Potencial, visibilitat i un reconeixement de la feina ben feta. Aquesta és la valoració que fa la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, sobre la recent col·laboració que han signat la fundació PortAventura, PortAventura World i l’Ajuntament de Reus sobre el Projecte de recuperació i distribució d’aliments frescos que impulsa, des del 2012, la regidoria de Benestar Social. El Programa de gestió alimentària responsable de Reus fa un pas més en la seva projecció i difusió amb la incorporació d’una empresa de gran envergadura com és PortAventura, i que podria significar una gran “empenta” perquè altres establiments de restauració i els municipis del territori vulguin afegir-se.

  “L’entrada de PortAventura és un aval molt important perquè treballen d’una forma molt rigorosa amb tots els procediments de seguretat”, apunta Vilella. Segons explica la regidora, aquesta col·laboració és un reconeixement a la feina ben feta i una garantia, a més d’una oportunitat de projecció i difusió del programa. “El fet que PortAventura no es localitzi al terme municipal de Reus ens ha de donar l’oportunitat perquè altres municipis s’hi vulguin afegir”, diu, “i també ha de ser una oportunitat perquè el món de l’hostaleria entri”, afegeix Vilella.

  D’altra banda, la regidora també apunta les sinergies que aniran sorgint arran d’aquesta col·laboració. “Amb el conveni, PortAventura i el programa de gestió alimentària posem en comú el treball fet”, explica Vilella. L’Ajuntament de Reus posarà a disposició de PortAventura tota la logística del Programa de gestió alimentaria per a la recollida d’aliments excedents a les seves instal·lacions i per garantir la seguretat alimentaria d’aquests. En un principi, la col·laboració es materialitzarà amb les donacions de “producte fresc excedent”, però la intenció és que, més endavant, PortAventura també pugui donar “la resta d’aliments cuinats i els excedents de convencions”, en paraules de la regidora. Per això caldrà que aquest model es consolidi i que tot el sistema logístic creixi, segons apunta la regidora. A més, el conveni va més enllà, ja que comptarà amb accions de formació del personal del parc per conscienciar sobre el malbaratament alimentari.

  Tot i això, no ha estat fàcil aconseguir que grans empreses del panorama actual s’afegeixin a aquest programa. “Aquest tipus d’empreses controlen molt els riscos”, expressa la regidora. Però, el coneixement que s’ha generat amb el programa i el “rigorós control sanitari” al qual se sotmeten els aliments frescos són raons de pes perquè aquestes empreses acabin decidint col·laborar. “PortAventura sempre ha fet un gran treball intern sobre el malbaratament alimentari, però els faltava trobar una sortida per tot aquest aliment excedent que ja no poden utilitzar”. Aquesta sortida ha estat el programa de gestió alimentària responsable de Reus.

  El programa de gestió alimentària responsable

  Des de l’agost del 2012, Reus és una ciutat capdavantera en l’àmbit de la gestió alimentària amb aquest programa innovador per evitar el malbaratament alimentari, sobretot en producte fresc. El projecte és a càrrec la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, a través del Pla Local d’Inclusió (PLIS), amb la implicació directa de la Fundació Banc dels Aliments, del Taller Baix Camp, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i de Càritas Interparroquial de Reus. Però, el programa compta també amb la col·laboració de diverses entitats i institucions públiques i privades que participen en el finançament, entre les quals destaquen l’Agència de Residus de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona.