La Seu Vella augmenta els visitants un 11% i un 20% els usuaris durant aquest 2018

  Larrosa anima els lleidatans a fer-se seva la candidatura del conjunt monumental a Patrimoni Mundial, la qual es presentarà al desembre a la Generalitat amb la voluntat de fer-ho a la primavera a Madrid

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  Comitè Executiu del Consorci del Turó de la Seu Vella - Foto Miquel de Santiago

  Aquest dimecres ha tingut lloc la reunió del Consell General i del Comitè Executiu del Consorci del Turó de la Seu Vella, presidides per primera vegada per l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa. Abans d’iniciar-la, el director del Consorci del Turó de la Seu Vella, Joan Baigol, ha explicat que durant aquest 2018 el conjunt monumental ha rebut fins a un 11% més visitants i que ha incrementat fins a un 20% els usuaris, unes xifres que comporten un creixement global d’un 14% més respecte l’any anterior. Segons ell, part de responsabilitat d’aquest increment recau sobre la tasca realitzada per el Consorci en relació a la candidatura del Turó de la Seu Vella, la qual pretén aconseguir que el monument sigui reconegut com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
  Respecte a la candidatura, el director del Consorci anuncia que el dossier està pràcticament acabat i que tenen pensat lliurar-lo a la Generalitat el proper 30 de novembre per tal que aquesta faci l’avaluació tècnica. En cas de comptar amb l’aprovació del Govern –un simple tràmit segons Baigol- la candidatura serà presentada al Consell de Patrimoni del Govern espanyol, el qual es reunirà al llarg de la primavera de 2019 i determinarà si la candidatura passaria a ser presentada directament a París. A partir d’allí, només quedaria pendent fixar la data per defensar la candidatura del monument lleidatà a la mateixa capital francesa. Baigol explica que la difusió de la candidatura anirà més enllà de l’àmbit local i que es promocionarà arreu del territori.

  D’altra banda, Elsa Ibar, directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, explica que preveuen licitar conjuntament les obres pendents de la Porta dels Apòstols, la primera fase de les cobertes del claustre i les de l’interior del campanar al mes de gener per tal que aquestes comencin durant el 2019 i finalitzin en un termini de 18 mesos. Des del Departament consideren “prioritaris” tant la Seu Vella com la mateixa ciutat de Lleida i que el conjunt monumental “compta amb tots els esforços” per part del la Generalitat. “Treballarem de la mà amb l’Ajuntament de Lleida i de tota la ciutat”, diu Ibar, “per tal d’aconseguir que el Turó de la Seu Vella esdevingui Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO”.

  Per la seva part, el paer en cap, Fèlix Larrosa, considera vital l’aliança amb la Generalitat per tirar endavant aquest projecte que “va més enllà de l’àmbit local i té una ambició a nivell mundial”. Agraeix la “total i absoluta predisposició i complicitat de la consellera Borràs del Departament de Cultura” amb aquest projecte, tot afirmant que aquesta aliança de caràcter polític reforça molt la candidatura i que “anirem de la mà a presentar-la a Madrid”. El paer en cap incideix en la necessitat de “treballar estratègicament” per tal de “convèncer i generar complicitat amb els col·lectius i institucions generadores d’opinió” respecte al que representa la figura de la Seu Vella. En aquest sentit, considera que s’ha de “baixar més a peu de carrer” per tal que els lleidatans i lleidatanes “visquin la candidatura com a pròpia”. Finalment, Larrosa fa una crida a la participació ciutadania per tal de reforçar la figura del monument i assolir la difusió necessària per tal d’aconseguir el reconeixement internacional del conjunt monumental del Turó de la Seu Vella.