Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

La Maker Faire converteix Montjuïc en un aparador d’innovacions i creativitat

Avatar photo

Es tracta d’un festival gratuït on crear, fabricar, reciclar, pensar, jugar i inspirar-se en l’art, l’artesania, l’enginyeria, la música, la ciència i la tecnologia amb tota la familia

L’Ajuntament de Barcelona col·labora i participa activament aquest cap de setmana a la Fira Maker Faire Barcelona 2017, que se celebra per primera vegada a la ciutat a Montjuic, i que s’emmarca dins de les prioritats que marca el pla “Barcelona Ciutat Digital” que defineix l’estratègia digital i la tecnologia per a la ciutat de Barcelona. Entre d’altres hi assistiran i hi participaran el tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello i la Comissionada de Tecnologia i Innovació Digital, Francesca Bria.

La fira, organitzada per Sónar+D, IaaC, Fab Lab Barcelona i Soko Tech, amb el suport de la revista Make, l’Ajuntament de Barcelona-Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital, IN(3D)USTRY de Fira Barcelona i l’Obra Social “laCaixa”, té per objectiu promoure la imaginació, la creativitat, la innovació i l’aprenentatge de noves habilitats entre curiosos de qualsevol edat, facilitant xarxes, coneixements i eines per esdevenir un apassionat creador.

La fira, a més de presentar algunes de les propostes locals i internacionals més avançades, com la dels Biohackers, científics que porten la biologia dels laboratoris al garatge, també oferirà tallers per a totes les edats on construir, entre d’altres, robots, drons, instruments musicals, o el millor pont en impressió 3D possible! Tot plegat acompanyat d’un espai de presentacions on descobrir iniciatives i projectes conversant amb els seus protagonistes.

Dissabte i diumenge es donen cita a CaixaFòrum les conferències i debats d’experts de la innovació social, l’educació, les ciutats i l’economia. Personalitats com Nadya Peek (investigadora al MIT Center for bits and atoms, EE.UU), Pontus Westerberg (director de projectes digitals d’ONU-Hàbitat, Àfrica), Eric Pan (fundador i CEO de Seeed Studio, China), Usman Haque (fundador d’Umbrellium, Londres), John Clippinger (Harvard Berkman Center), Sherry Lassiter (Fab Foundation), Rob Van Kranenburg (IoT Council), Francesca Bria (Comissionada de Tecnologia i Innovació Digital de l’Ajuntament de Barcelona), tots ells líders i catalitzadors d’idees i avenços que oferiran recursos, habilitats i inspiració al públic assistent.

Més de 200 projectes de Makers i Centres de Recerca d’excel·lència catalans, tallers de creativitat i invenció i tecnologies avançades, demostracions en directe i presentacions de drons i robots que seran, entre moltes d’altres, algunes de les activitats que podran viure els participants a la Barcelona Maker Faire 2017. L’objectiu és compartir experiències i processos, apropant-se a les últimes tecnologies que els fan possibles.

La fira tractarà un gran ventall d’àrees relacionades amb la cultura “maker” com la impressió en 3D, l’electrònica, la robòtica, la nanotecnologia, la visió per computador, la realitat augmentada, l’internet de les coses i moltes més innovacions, adreçades a inventors, creadors, «manetes», hackers, enginyers, artesans, científics innovadors o, senzillament, tots aquells curiosos de qualsevol edat o procedència, amb el desig de crear i disposats a gaudir de l’emoció de «fer».

Es presentaran a la fira diversos projectes i iniciatives que tenen com a objectiu dotar els ciutadans de les eines per produir els seus propis objectes o ser autosuficients. Projectes tan diversos com les impressores 3D Formbytes pensades per a qualsevol usuari o bé els kits d’Aquapioneers que permeten cultivar vegetals amb un sistema circular que combina l’aqüicultura i l’hidroponia només utilitzant una peixera connectada a una lleixa sense terra.

Però els visitants podran convertir-se també en grangers urbans, apropant-se a FertileCity, el projecte que l’Institut de Ciències i Tecnologies Ambientals de la UAB, conjuntament amb l’IRTA i la UPC, investiga tots els secrets i bondats de la producció hortícola als sistemes urbans, amb degustació de tomàquets i enciams produïts a les teulades inclosa!. O se sorprendran en comprovar, com altres, com ells, han aconseguit fer de l’estalvi de l’aigua una diversió. I si el seu somni són els drones, estaran al lloc correcte: al pavelló d’Itàlia, trobaràs tallers de disseny, construcció i maneig segur d’aquests artefactes.

No podien faltar a la fira les pròtesis fabricades amb impressores 3D, que permeten crear membres protèsics i pal·liar així, a baix cost, i de forma gairebé immediata, el drama de les amputacions en els camps de refugiats. Ni Pleo, un robot educat a la Salle amb habilitats socials pensat per a nens amb autisme o com robot mascota per alleujar l’ansietat i l’estrès en nens hospitalitzats.

El pla ‘Barcelona Ciutat Digital’
La Fira Maker Faire Barcelona 2017 té el suport de l’Ajuntament de Barcelona i s’emmarca dins de les prioritats del pla Barcelona Ciutat Digital. Amb el pla Ciutat Digital, Barcelona proposa un nou enfocament on la tecnologia és l’instrument per potenciar els interessos de les persones i transformar la ciutat. Barcelona vol liderar la transició cap a la sobirania tecnològica que ha de permetre a govern i ciutadans decidir les seves pròpies prioritats en la direcció i l’ús de les innovacions tecnològiques que tenen un clar benefici públic. Aquesta estratègia se centra en la inversió en infraestructures públiques digitals que poden permetre l’accés a serveis públics de major qualitat; la capacitació dels ciutadans; la seva participació activa en la política de la ciutat i la promoció d’una economia i una societat més sostenible i col·laborativa.

“Make in Barcelona” és un dels nous programes posat en marxa per la Comissionada de Tecnologia i Innovació Digital, Francesca Bria. Aquest programa s’articula entorn a un seguit d’activitats com ara el projecte “Makers District al Poblenou”, la Maker Faire i els Ateneus de Fabricació.

Barcelona vol aprofitar la transformació digital i la nova revolució industrial (indústria 4.0) basada en l’avenç de la robòtica i l’automatització, per fomentar la innovació social digital, donant suport a col·lectius que treballen amb tecnologies lliures i obertes per a la producció local, la fabricació digital, l’economia col·laborativa, la democràcia participativa i els drets digitals.

El Projecte “Maker District: Fem Barri al Poblenou” pretén potenciar els processos de reindustrialització del teixit productiu amb elements d’alt valor afegit, com l’ús de tecnologies punteres i obertes per a la producció local, la capacitació de treballadors per afrontar els reptes laborals del futur immediat i el foment de l’indústria 4.0. També pretén impulsar l’educació i la capacitació digital orientada a treballs del S. XXI (robòtica, maquinari obert, impressió 3D, etc.) com a eina per a la inclusió social i la millora de l’ocupació a la ciutat.

Els objectius del fins ara anomenat Poblenou Maker District són potenciar les estratègies de Km0 i la producció local d’alt valor afegit amb intervencions a petita escala, posant èmfasi en les economies circulars i col·laboratives i les col·laboracions público-privades, sempre amb una base de compromís cívic i de participació ciutadana.

En aquesta línia, l’Ajuntament està treballant amb tallers de co-creació de polítiques públiques en aquest àmbit, implicant diferents actors del barri o referents a la ciutat. La ciutat també acull la xarxa pública d’Ateneus de Fabricació que funcionen com un nou servei per a qualsevol ciutadà que vulgui experimentar el potencial de la fabricació digital per dotar de poder i educació als veïns de Les Corts, Nou Barris o Barceloneta.

Els Ateneus de Fabricació són espais on els ciutadans, entitats locals, organitzacions, universitats i empreses poden realitzar activitats conjuntes d’innovació social comptant amb el suport d’un laboratori de fabricació digital: un taller equipat amb programari i màquines de fabricació per a convertir les idees i conceptes en productes físics útils per a la societat.

“Make in the City”: Ciutats productives i connectades
La ciutat de Barcelona opera avui en un model lineal d’importació de productes i de producció de residus. Això hauria d’evolucionar cap un ecosistema d’innovació en espiral, on els materials i producció són locals però la informació sobre com es desenvolupen els processos circula a escala mundial. Aquest nou model es fonamenta en la construcció d’una nova economia basada en la fabricació de la infraestructura i les dades distribuïdes que suposi un nou paradigma per a les ciutats, que permeti reduir la seva petjada ambiental i social a través de la producció local i sobirana d’aliments, energia i productes, i que funcioni amb l’intercanvi de coneixement del moviment Maker.

Durant la Maker Faire es programarà una taula amb la temàtica “Make in the City” que comptarà amb la participació de les ciutats d’Amsterdam, Berlín, Milà i Barcelona i on es discutirà sobre el futur de la producció, la indústria, i sobre com les ciutats poden consolidar el poder de les tecnologies digitals i el moviment maker per tal de repensar la producció i el treball en les ciutats del futur.

Aquest enfocament s’inspira entre d’altres en Fab City, una iniciativa internacional iniciada per l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), del Centre del MIT per Bits i Àtoms (CBA), de l’Ajuntament de Barcelona i la Fab Foundation amb l’objectiu de desenvolupar ciutats autosuficients localment productives i globalment connectades.

En els últims 10 anys, Barcelona ha consolidat la seva posició en l’entorn del moviment “maker”. Des de 2007 la ciutat acull el primer FabLab de la Unió Europea, un laboratori de fabricació digital de referència, coordinant diversos programes com l’Academany, el Fab Academy o el projecte Fab City. Barcelona completa un ecosistema de FabLabs, Maker Spaces, empreses, start ups, associacions i cooperatives que aposten per un futur diferent on els ciutadans siguin els propis amos del seu destí i on la col·laboració és un valor clau perquè aquest futur sigui una realitat.

El projecte de Fab City està connectat a la xarxa mundial de Fab Labs (Laboratoris de Fabricació) i es compon d’un grup d’experts internacionals, de líders cívics, Makers, urbanistes i innovadors que treballen en el canvi de paradigma de l’economia industrial actual. Actualment compta amb 12 ciutats (Shenzhen, París, Amsterdam, Santiago de Chile, Ekurhuleni, Detroit, entre d’altres ), 2 regions (Kerala i Occitània) i 2 països (Bhutan i Georgia), que han anunciat oficialment el seu compromís a produir tot allò que consumeixin amb l’horitzó al 2054, operant com una xarxa global col·laborativa que està fomentant una nova economia productiva.

El moviment Maker
El terme va ser creat per Dale Dougherty, editor de tecnologia d’O’Reilly Media. Dougherty va llançar el 2005 la revista trimestral Make – actualment una referència mundial per al moviment Maker- i va iniciar el 2006 una sèrie de Maker Faires als Estats Units que es van convertir en les primeres exhibicions per a aquest moviment emergent.

Els makers no es concentren únicament en Estats Units. Maker Faire és una força transformadora en la innovació, la cultura i l’educació que ha celebrat l’any 2016, 191 fires a tot el món que han involucrat a més de 1,4 milions d’assistents a 38 països. Només a la ciutat de Nova York, la world Maker Faire -l’esdeveniment més important de la costa est d’Estats Units- ha crescut en set anys de 930 a 95.000 assistents.

La definició exacta de maker és una mica imprecisa, però, atenent al Media Lab del MIT, els makers tracten els àtoms com als bits, utilitzant les eines de la indústria del programari per revolucionar la manera de construir objectes tangibles.

El moviment emfatitza l’aprenentatge a través de l’experiència. I, encara que el seu estendard és el concepte DIY (Do It Yourself: Fes-ho Tu Mateix), promou el treball en equip, l’obtenció i producció de coneixement en comunitat, i l’anul·lació de l’individualisme en pro del DIWO (Do It With Others: Fes-ho amb altres).

Els makers d’avui poden solucionar problemes crítics que abans eren del domini de les organitzacions grans i ben finançades. Inventen noves solucions, traslladen les innovacions al mercat i obtenen una perspectiva interessant a través de la ciència ciutadana. Comparteixen, inspiren i motiven, i en aquest procés estan transformant l’educació, l’economia i la ciència.

L’impacte del moviment Maker està penetrant en la societat, canviant la identitat i el significat del consum, i desdibuixant els límits entre els consumidors i els creadors. Aquests makers són els consumidors del futur, i és probable que del futur de consumir. Segons molts observadors, aquesta tendència canviarà la forma de pensar les relacions entre la producció material, la tecnologia, la innovació i la societat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Horta de Lleida inaugura el cicle “Entre Arpes”: un concert d’arpa i guitarra elèctrica

Notícia següent

L’Agència Tributària de Catalunya obre un nou local al Vendrell i dobla efectius a la demarcació de Tarragona

Notícies relacionades