La Generalitat podrà sancionar casos com el veto d’un pub a joves amb síndrome Down

    Està previst que el Parlament aprovi la nova normativa aquest estiu

    El departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat podrà sancionar amb la nova llei d’Igualtat casos com el veto d’entrada del pub Fissure de Lleida a un grup de joves amb síndrome de Down. Ho ha anunciat aquest divendres la consellera Dolors Bassa, que ha visitat Lleida i ha aprofitat per quedar amb aquests joves al bar Gilda, del Centre Històric de la ciutat, per fer un beure i “celebrar” que el conflicte s’hagi solucionat. “Qui no els va deixar entrar reconeix l’error i hem vingut a un bar a celebrar que totes les persones som iguals davant la llei tinguem les capacitats que tinguem i siguem com siguem”, ha dit Bassa, que ha afegit que sobretot està satisfeta pel comportament dels joves de Down Lleida, que van denunciar la situació. Està previst que la nova llei d’Igualtat s’aprovi aquest estiu i preveu sancions per discriminació a les persones més enllà que per raó de sexe. Actualment el departament pot sancionar en situacions de LGTBIfòbia, com està valorant fer en el cas del professor de filosofia de Lleida, a qui li ha obert un expedient sancionador. Bassa ha anunciat que l’expedient al professor s’estudiarà i es tirarà endavant per primera vegada des del territori.
    La vicepresidenta de Down Lleida, Divina Fumanal, ha mostrat també la seva satisfacció per l’acord al qual sembla ser que arribaran les parts en un judici de conformitat que tindrà lloc a finals de mes i en què el propietari del pub Fissure acceptarà vuit mesos d’inhabilitació. “No volíem fer mal a ningú però no podem permetre que una situació d’aquest tipus es torni a repetir al segle XXI ni que se’ls trepitgin els drets als nostres joves”, ha opinat. En el mateix sentit s’ha expressat un dels joves vetats, el Tonet Ramírez, que reconeix ara sentir-se feliç per ell i els seus companys i que aquest cas els ha donat força per seguir lluitant pels seus drets.

    El pub Fissure situat al carrer Alfred Perenya de Lleida, va vetar en dues ocasions, concretament la nit de divendres 31 de març i la matinada del dissabte 8 d’abril, l’accés al local a un grup de joves amb síndrome de Down i altres discapacitats intel·lectuals de l’associació. El seu propietari ha declarat aquesta setmana al jutjat per aquests fets i, segons el seu advocat, Francesc Sapena, ha lamentat “profundament” tot el que ha passat i ha recordat que aquest pub havia estat el que més gent amb síndrome de Down havia acollit abans dels fets. Considera el que ha passat un “contrasentit” però, tot i això, ha dit, “el sentit de responsabilitat de la direcció del pub ha propiciat que s’acordi amb la fiscalia una rebaixa de pena, però que no es quedin els fets sense sanció i evitar que es produeixin situacions de les mateixes característiques”. Aquest acord entre les parts seria que l’acusat acceptaria vuit mesos d’inhabilitació per un delicte de discriminació, segons ha informat la fiscalia. Aquest pacte però s’haurà de fer efectiu en una vista d’acord fixada pel 27 de juny.

    El jutjat va acceptar la querella de la fiscalia presentada contra els responsables del pub Fissure de Lleida arran de la denúncia feta el passat 10 d’abril per l’Associació Down Lleida. La fiscalia es va querellar contra el pub perquè considerava que s’havien vist vulnerats els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual. Down Lleida també va denunciar els fets al departament de Benestar Social i l’Agència Catalana de Consum. Els Mossos d’Esquadra van anar al lloc al moment dels fets i van obrir una acta. El març de 2013 una discoteca de Sabadell tampoc va deixar entrar un grup de persones amb síndrome de Down.