La Generalitat estudiarà si la línia de 220 kV al Gironès es pot soterrar o fer passar per traçats existents

  El director general d'Energia subratlla que "s'ajudarà el territori" i demana als alcaldes no instal·lar-se només "al no pel no"

  La Generalitat estudiarà si la nova línia de 220 kV que ha d’unir la MAT amb la subestació de Juià (Gironès) es pot soterrar o bé fer-la passar per traçats ja existents. El director general d’Energia, Pere Palacín, subratlla que “s’ajudarà els municipis” i es buscarà el consens, però demana als alcaldes no instal·lar-se només “al no pel no”. Palacín recorda que la línia ve imposada per Madrid, però que és a la Generalitat a qui li correspon tramitar-la, i és aquí on diu que el Govern “buscarà quina és la millor opció” per al territori. De fet, el director general ja avança que a la mateixa zona, actualment, hi passen fins a tres línies més: dues de 220 kV (els circuits Vic-Juià que es compactaran amb la MAT) i la de 132 kV Figueres-Juià. “Aprofitar-les seria una opció que gairebé tindria impacte nul, i ho estudiarem”, afirma.

  La nova línia de 220 kV projectada per Red Eléctrica ha de connectar la futura subestació de la MAT a Sant Julià de Ramis (de la qual ara se n’han començat les obres) amb la d’Endesa a Juià. En total, tindrà 5,6 quilòmetres i una vintena de torres. La línia, amb un pressupost d’1,89 MEUR, afectarà cinc termes municipals: Juià, Celrà, Bordils, Cervià de Ter i Sant Julià de Ramis.

  Els ajuntaments ja han dit obertament que s’oposen a la infraestructura. Bordils, Cervià i Celrà ja hi han presentat al·legacions i aquest últim consistori ha aprovat una moció on rebutja frontalment la línia de 220 kV. Un text que s’està fent arribar als pobles de la rodalia i al Consell Comarcal.

  El director general d’Energia, que fa pocs dies es va reunir amb alguns alcaldes, assegura que el Govern “ajudarà els municipis”. Pere Palacín recorda que la línia de 220 kV els ve “imposada per Madrid” –surt a la planificació del Ministeri- però que és a la Generalitat a qui correspon tramitar-la. Per això, assegura que “si la línia s’ha de fer, buscarem quina és la millor opció per al territori”.

  Pere Palacín demana als alcaldes que no s’instal·lin al “no pel no”, perquè d’aquesta manera difícilment podran rebatre els arguments de Red Eléctrica. Per això, els insta a presentar totes les al·legacions que creguin pertinents, perquè tant Energia com Medi Ambient impulsin els estudis. “A partir d’aquí analitzarem la necessitat o no de la línia, mirarem si es pot fer soterrada o si es poden tirar endavant altres opcions que tinguin un impacte gairebé nul”, indica.

  Tres línies ja existents

  El director general d’Energia recorda que, actualment, a la zona afectada ja hi passen fins a tres traçats de línies d’alta tensió. Dues d’elles corresponen al doble circuit de 220 kV Vic-Juià (una estesa que es compactarà amb les torres de la MAT). L’altra, al traçat de 132 kV Figueres-Juià.

  “Hem de veure si les podem aprofitar o reconvertir”, indica Pere Palacín. I hi afegeix: “Allò important és que ara els municipis al·leguin; a partir d’aquí nosaltres farem els estudis que facin falta i mirarem què és el millor per al territori, l’Administració catalana està oberta a trobar una solució”.

  Pere Palacín assegura que la Generalitat buscarà “el consens al territori”, perquè sinó ja admet que hi haurà “un problema”. “D’aquesta línia de 220 kV nosaltres hem de fer un informe i remetre’l al Ministeri, però en cap cas contradirem allò que ens diguin des de Medi Ambient”, indica el director general. I precisa: “I l’opció de Medi Ambient pot ser del tot diferent a la que proposa Red Eléctrica”.

  Planificada des del 2008

  La línia de 220 kV que ha d’unir la subestació de la MAT amb la de Juià es va planificar fa gairebé nou anys. Ja apareixia tant al pla 2008-2016 del Ministeri com al que hi ha ara en vigor, que abasta el període 2015-2020.

  El director general d’Energia ha lamentat, però, que el govern espanyol no va escoltar cap de les propostes que li va fer la Generalitat per reduir línies que afectaven Catalunya. “Nosaltres vam fer deu propostes, que passaven per construir subestacions en comptes de línies, i no se’ns va escoltar”, ha dit Palacín.

  Qui ha aprovat que la nova estesa de 220 kV al Gironès tiri endavant és el Consell de Ministres. L’Estat assegura que la línia és necessària per reforçar el subministrament a la zona i ha encarregat el projecte a Red Eléctrica.