Josep Machado, president de la Coordinadora Ciutadana i d’Entitats en defensa del territori: “La millor solució per a la Sedera l’hem de dir tots els veïns”

  Josep Machado, president de la Coordinadora Ciutadana i d'Entitats en defensa del territori. Foto: Alba Sancha

  Fa unes setmanes tornava a ser notícia la distància, cada vegada més evident, entre la Coordinadora d’Entitats i la FAVR. Quins són els principals aspectes que confronten les dues entitats?

  L’aspecte principal és que la Coordinadora acull a una sèrie d’associacions de veïns que no les federen. Crec que el president de la federació les hauria de federar. Quan sorgeix una altra associació que agafa una part del barri, ell posa com a excusa a que al seu barri ja existeix una i no les vol afiliar. De fet, hi ha associacions que ja s’han sortit de la Federació de Veïns (FAVR)  com l’AVV Monestir, Mas Iglesias i Juroca. Aleshores el que fa la Coordinador és acollir-les. Però, sempre hem dit que el que volem és que estiguin totes acollides per la federació. De la mateixa manera, quan surt el Valentín Rodríguez parlant de moviment veïnal que tingui clar que ell no ho representa. Ell representa només una part del moviment veïnal. En el moment que aculli a totes les associacions de veïns llavors podrà parlar plenament de moviment veïnal.

  Demaneu la dimissió del president de la FAVR, Valentín Rodríguez, per la seva “poca transparència i l’egoisme”. En quin aspecte?

  Hi ha associacions que no hi són; estan fora. Ens han dit diverses vegades que han demanat comptes i els comptes no els presenten. L’AVV Juroca o l’AVV Monestir que ja van marxar perquè creien que se’ls havia de demanar masses vegades les coses. No vull dir que ho facin bé o malament, però hi ha uns passos a seguir. I altres qüestions que han de ser una preocupació però que ha de sorgir d’ells.  El president de la federació ha de tenir una visió dels barris, dels problemes que tenim, de la gent que no arriba a final de mes…

  Però hi ha aspectes importants que no s’estan tractant amb la importància que mereixen?

  Puntualment si que han anat a alguns barris però a banda d’això hi ha altres aspectes que no han tractat com es mereix. Amb el tema de la Sedera, en comptes de venir  a sumar, crea  una plataforma en contra de la construcció d’un Mercadona. Doncs, parlem, sumem, fem pinya. Nosaltres quan fem assembles, convidem a tothom i ells, a vegades, han anat dient que no s’anés a aquesta assemblea, quan eren qüestions de veïns i de tota la zona.

  Considereu que Valentín Rodríguez treballa al costat de l’Ajuntament més que al costat dels veïns? 

  No sols que ho considerem, sinó que aquesta és una de les reivindicacions per la qual demanem la seva dimissió. El senyor Valentín és un funcionari i com a tal no podria ser president i menys si l’associació que ell presideix rep subvencions. L’AVV Mas Vilanova i la FAVR, entitats que ells presideix, reben subvencions d’entre 12.000 i 15.000 euros. Segons la llei i segons les normes, això és molt dubtós. Que faci de funcionari o de president; ho ha de triar ell. Per això, diem que dimiteixi. Està clar que per damunt d’ell està l’alcalde que li permet, i no hauria de permetre aquestes coses. A Valentín se l’ha vist a actes al matí, al migdia i a la tarda. Doncs, quan treballa? A més, Valentín Rodríguez com a president de la FAVR, quan col·labora amb les associacions ho hauria de fer amb totes per igual i no tenint  favoritismes amb unes i altres.

  Un tema que ha enfrontat històricament ambdues entitats ha estat l’ús del solar de la Sedera. Quina és la millor sortida per la Sedera?

  La millor solució l’hem de dir tots els veïns. Però, fem-ho bé, sumem i fem una gran assemblea.

  L’aposta de la FAVR per decidir sobre aquest solar passaria per un procés participatiu obert a tota la ciutadania i organitzat per l’Ajuntament de Reus (en cas que l’ajuntament comprés els terrenys). Què us sembla?

  Que es podria fer un referèndum? Evidentment, però fem-ho per tot. Quan ells fan coses al seu barri, el Mas Vilanova, l’AVV Monestir no s’hi posa, a la qual pertany  l’àmbit de la Sedera. Ell té doble influència perquè no parla només com a president del Mas Vilanova sinó que parla també com a president de la Federació de Veïns. No ha sumat amb l’AVV Monestir i, en canvi, s’atreveix a crear una plataforma.

  A més, tenen una proposta amb la qual no vam estar massa d’acord. Son partidaris de fer una zona verda. Ara pretenen que l’Ajuntament compri allò quan ja ens ha dit l’alcalde més d’una vegada que no es pot. Tampoc entenc perquè volen fer zones verdes quan ell, que el és president de Mas Vilanova està tancant les zones verdes del seu barri amb tanques. Hi  ha una problemàtica, però no sé si aquesta és la manera de solucionar-ho. A més, hi ha un pla urbanístic que diu el que es pot fer i el que no es pot fer.

  Aquesta setmana Solvia ha penjat un gran cartell al Solar per anunciar que està a la venda. Hi ha alguna assemblea pendent des de la coordinadora?

  D’aquí a dues setmanes hi haurà una reunió amb Mercadona i ens presentaran uns plànols, així com plans de mobilitat i de viabilitat i ens consta que han estat tècnics i enginyers mirant-ho aquests dies. Al Passeig aniria l’edifici, però no hi hauria gens de trànsit perquè l’entrada es faria pel darrere, però ni s’entra ni se surt pel Passeig. Nosaltres hem convocat a tothom i ens agradaria que vinguessin. El que no pot ser és que fem una assemblea i ells diguin a la gent que no hi vagin a  aquesta, com ja ha passat alguna vegada.

  També heu reivindicat moltes vegades que l’Ajuntament hauria de tenir més en compte les associacions que no estan federades.

  Ara ja s’està fent. El passat dimarts ens van demanar l’anagrama –que no el tenien abans perquè no volien- i s’ha fet arribar a la regidora de Cultura. Començant des de 0, el primer que vam demanar va ser una reunió amb la Guàrdia Urbana perquè quan s’han fet, el senyor Valentín només ha volgut que acudeixin les associacions federades i el regidor Enrech li ha permès. El cap de la Guàrdia Urbana ens va dir que s’havien convocats a totes les associacions però que el president de la FAVR va dir que no, per això es va fer només amb les federades. Nosaltres ens vam queixar i vam demanar una altra reunió. D’aquesta manera, la feina es duplica perquè no caldria fer les coses dues vegades. Però, posteriorment, amb la celebració de Reus, Ciutat de la Música va passar exactament el mateix, i en un principi només es va comptar amb les associacions federades. Llavors, ens vam queixar a la premsa i la regidoria de Cultura es va posar en contacte amb nosaltres, ens van demanar disculpes i vam entrar a participar. Però és que no és qüestió que ens queixem. Estem legalitzats fa anys. Ara sembla que quan hi ha una acció de ciutat també se’ns crida a la Coordinadora.