Josep Costa (JxCAT) i José María Espejo-Saavedra (Cs), vicepresident primer i segon del Parlament

  Eusebi Campdepadrós (JxCat), David Pérez (PSC), Joan García (Cs) i Alba Vergés (ERC), elegits secretaris de la Mesa del Parlament

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  El diputat de JxCAT Josep Costa assumeix a partir d’aquest dimecres la vicepresidència primera de la Mesa del Parlament. Ha estat el diputat amb més suports en la votació per escollir les dues vicepresidències de la cambra. Ha rebut 65 vots: els del seu grup, els d’ERC i la CUP. El segon diputat més votat, amb 57 suports, ha estat José María Espejo-Saavedra, diputat de Cs, que repetirà per tant en aquesta legislatura a la vicepresidència segona de la cambra. Espejo-Saavedra havia pugnat just abans per la presidència del Parlament, que finalment ha aconseguit Roger Torrent (ERC) . En el darrer tram de la sessió constitutiva, també s’han escollit les quatre secretaries: Eusebi Campdepardós (JxCAT) com a secretari primer; David Pérez (PSC) es manté com a secretari segon; Joan García (Cs) com a secretari tercer, i Alba Vergés (ERC) com a secretària quarta. Els comuns, la CUP i el PPC han quedat fora de l’òrgan polític de la cambra tal com estava previst.
  José María Espejo-Saavedra ha arrencat, però, un suport desigual en les dues votacions en què s’ha plantejat el seu nom: 56 quan ha optat a la presidència i 57 en la votació per a la vicepresidència. És a dir, que un diputat de Cs, el PSC i el PPC en la primera votació no ha donat el seu suport a Espejo-Saavedra i ha optat per votar en blanc al costat dels comuns mentre que en la votació a la vicepresidència sí que li ha fet suport. Els comuns, llavors, s’han quedat sols votant en blanc.

  En les votacions per a les secretaries, Campdepadrós ha rebut 41 vots; Pérez, 30; García, 27 i Vergés, 24. Amb aquesta composició, la Mesa que liderarà la cambra a partir d’ara té poca continuïtat amb la que presidia Carme Forcadell: només Espejo-Saavedra i Pérez repeteixen a l’òrgan polític del Parlament aquesta legislatura. A més, s’incorporen a la Mesa dos diputats que s’estrenen també com a parlamentaris: Josep Costa i Eusebi Campdepadrós. Torrent, Vergés i García ja eren diputats en l’anterior legislatura.

  En les votacions de la sessió constitutiva d’aquest dimecres s’han dipositat 130 vots a l’urna perquè la Mesa d’Edat ha acceptat el vot delegat per a Oriol Junqueras (ERC), Jordi Sànchez i Joaquim Forn (JxCAT), diputats en presó preventiva, tot i la protesta de Cs i el PPC. Però en canvi els cinc diputats que són a Brussel·les no ho han sol·licitat. Quan la Mesa d’Edat ha cridat els noms d’aquests vuit diputats a dipositar el vot a l’urna, els independentistes han aplaudit.