A través del programa Treball i Formació-Línia ACOL, l’Ajuntament ha contractat sis persones migrades extracomunitaris com a peons de civisme i ordenances amb un contracte de 12 mesos a jornada completa. Es tracta de persones que es trobaven en situació administrativa irregular i que, a través de la formalització del contracte laboral, obtindran una autorització de residència temporal.
Aquest matí, l’alcaldessa de la ciutat, Núria Marín, i el regidor de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, José Antonio Alcaide, han donat la benvinguda al nou personal en un acte al Saló de Plens de l’Ajuntament. També han rebut l’alumnat que va iniciar a principis de gener els cursos de formació professional per a l’ocupació municipals: programes de formació i inserció (PFI) i les cases d’oficis.
Programa Treball i Formació-Línia ACOL, una primera oportunitat laboral
El programa Treball i Formació-Línia ACOL contribueix a la inserció sociolaboral d’un col·lectiu molt desprotegit i amb risc d’exclusió social. Aquesta és la segona edició en què les administracions n’han pogut ser entitats beneficiàries.
Per accedir-hi, cal acreditar la permanència continuada a Espanya els darrers tres anys, els 24 darrers mesos dels quals a Catalunya. A més a més, les persones candidates han d’estar empadronades a L’Hospitalet.
Forma part del programa Treball i formació del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), que té com a objectiu promocionar projectes de millora de l’ocupabilitat de les persones treballadores en situació d’atur amb especial vulnerabilitat i amb dificultats per accedir al mercat laboral.
El programa té en compte la situació familiar i social i la situació de vulnerabilitat habitacional, i també preveu altres casos, per exemple, dones en situació de violència masclista o víctimes de tràfic d’éssers humans per explotació sexual; dones que exerceixen el treball sexual; persones joves extutelades, o persones amb diversitat funcional.
El programa Treball i Formació-Línia ACOL és finançat principalment pel SOC, amb el suport de la Unió Europea, l’Ajuntament de L’Hospitalet i el Pacte Local per l’Ocupació i el Desenvolupament Econòmic de L’Hospitalet.
Aquest pacte, amb més de 20 anys d’història, té com a objectiu potenciar la inserció laboral de col·lectius vulnerables. És un acord signat entre l’Ajuntament de L’Hospitalet, la Unió General de Treballadors de Catalunya (UGT), Comissions Obreres de Catalunya (CCOO), l’Associació Empresarial de L’Hospitalet i el Baix Llobregat (AEBALL) i la Micro, Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC).
Vuit programes de formació professional per a l’ocupació
68 alumnes han iniciat aquest gener vuit accions de formació professional per a l’ocupació al Centre Municipal de Formació i Orientació al Treball (CEMFO). Les formacions, sense cost per a l’alumnat, són part de les cases d’oficis d’hostaleria i d’instal·lacions i eficiència energètica i dels programes de formació i inserció (PFI).
Aquestes formacions tenen com a objectiu millorar la inserció o la reinserció laboral dels joves i també fan possible l’accés a cicles de formació professional de grau mitjà o superior.
26 alumnes han començat els dos programes de formació i inserció (PFI) d’auxiliar d’hoteleria al Centre de Formació d’Hostaleria de L’Hospitalet, formacions bàsiques autoritzades pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i cofinançades per la Diputació de Barcelona.
42 alumnes han començat la formació a les cases d’oficis de L’Hospitalet: 20 a la Casa d’Oficis d’Hostaleria en tres especialitats, i 22, a la Casa d’Oficis d’Instal·lacions i Eficiència Energètica, també en tres especialitats. Els cursos combinen la formació i la pràctica laboral en un context productiu real, mitjançant un contracte laboral de sis mesos.
Les cases d’oficis són accions subvencionades pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) en el marc del projecte Treball als barris, un programa de suport als territoris amb majors necessitats de reequilibri territorial i social. El projecte dona suport de manera prioritària als barris de la zona nord de la ciutat: Collblanc, la Torrassa, Pubilla Cases, la Florida i les Planes. Es tracta d’uns barris que, per les seves característiques, requereixen una atenció especial de l’Administració per millorar-los des del punt de vista ocupacional, social i econòmic, amb l’objectiu de contribuir a l’equilibri social i territorial.