La Fundació Sorigué exposa les obres més representatives de l’artista colombià Oscar Muñoz

  L'objectiu de 'des/materializaciones' és reflexionar sobre el valor efímer que té la imatge en el temps i en la memòria

  L'artista colombià Oscar Muñoz passejant per la seva exposició 'des/materializaciones' al museu de la Fundació Sorigué, al seu pas per la peça "Cortinas de Baño", la més antiga de la mostra
  El museu de la Fundació Sorigué de Lleida acull des d’aquest dimecres l’exposició ‘Oscar Munoz: des/materializaciones’, que presenta les obres més representatives de l’artista establert a Cali. A través de catorze peces, creades amb diverses tècniques i suports, es pretén que el visitant reflexioni sobre el caràcter efímer que té la imatge en el temps i en la memòria. Per plasmar-ho, el creador parteix del dibuix, la precisió en el traç i els formats bidimensionals fins arribar a una experimentació molt dinàmica amb diferents recursos, com per exemple la videoinstal·lació.
  Explorar tot el que passa abans i després del de fer una fotografia és una de les maneres en què l’artista Oscar Muñoz convida a reflexionar sobre el valor que té una imatge fixa. A través de la seva exposició ‘des/materializaciones’, que es pot veure a la capital del Segrià des d’aquest dimecres i fins al 17 de juny del 2018, el creador fa anar elements vitals com ara la llum, l’aigua i el foc com a metàfora.

  L’artista i també comissari de la mostra exposa per primer cop a Catalunya, motiu pel qual la directora de la Fundació Sorigué, Ana Vallés, ha destacat l'”afinitat” que hi ha entre les creacions de Muñoz i “el caràcter de la col·lecció Sorigué” que, des del passat mes de febrer, incorpora l’obra ‘El col·leccionista’ de l’artista colombià i que es per primer cop es pot veure sencera, a la planta -1 de l’equipament.

  La directora també ha anunciat que, per primera vegada al museu, els visitants de l’exposició -amb entrada gratuïta- que ho vulguin podran fer una donació econòmica i que aquesta es destinarà íntegrament al projecte ‘Lugar a dudas’ del propi Muñoz, que té com a objectiu fomentar el coneixement de l’art contemporani, facilitar-ne el seu desenvolupament i provocar una interacció amb la comunitat.

  Per la seva banda, el catedràtic d’estètica de la Universitat Autònoma de Madrid, José Jiménez, coneixedor i seguidor de l’obra de Muñoz, ha dit que amb l’exposició, l’artista vol plasmar “el qüestionament del procés de pèrdua i de contrucció de la imatge” per a fer reflexionar si, amb el temps, aquesta deixa o no una “petjada” en l’imaginari col·lectiu. En aquest sentit, l’artista i comissari Oscar Muñoz, ha explicat que la seva voluntat és la de situar-se en el punt mig de les dues situacions, la de l’origen de la imatge i la del seu possible oblit.

  D’entre les obres que s’hi exposen, la més antiga està datada entre els anys 1985 i 1986, on l’artista experimenta amb cortines de plàstic de bany. Muñoz, reconegut com un dels creadors contemporanis més destacats a escala internacional, ha rebut diversos guardons. Entre d’altres, destaca el Primer Premi en el Saló Nacional d’Artistes de Colòmbia, l’any 2004; el Gran premi de la 14 Tallin Print Triennial, al 2007; i el Prince Claus Award, al 2013.