Front comú de Barcelona, Lisboa i Nova York per limitar el preu de l’habitatge

  Les tres ciutats han signat un article per frenar l'especulació i demanar una regulació més contundent

  Barcelona, Nova York i Lisboa uneixen esforços per reclamar poder limitar el preu de l’habitatge a les seves ciutats, tal com ja succeeix a París i Berlín. Així ho estableixen en un article conjunt sobre habitatge en el qual posen de manifest que és “essencial” una regulació del preu del lloguer que permeti a les ciutats establir índexs de referència i poder prohibir als propietaris que augmentin els preus per sobre d’aquests límits. L’article, sota el títol ‘Pel dret a l’habitatge: poder local, política global’, està signat pel regidor de Nova York responsable d’Habitatge assequible, Brad Lander; la regidora d’Habitatge de Lisboa, Paula Marques, i la tinenta d’alcaldia de Drets Socials de Barcelona, Laia Ortiz.
  “Més capacitat regulatòria i més recursos per organitzar els llogaters perquè puguin fer front a la creixen pressió especulativa, assetjament i expulsió”, aquesta és la petició de les tres ciutats. Segons un comunicat de l’Ajuntament de Barcelona, l’article defensa que l’èxit i atractiu de les ciutats posa “en risc” els seus residents estables i les famílies, perquè la pròpia pressió turística impulsa a l’alça els preus i fa que cada cop més pisos s’ofereixin per lloguer turístic i per estàncies de curta durada no turística enlloc de ser residències permanents. “La proliferació de corporacions dedicades al lloguer per períodes curts com AirBnB és un problema compartit entre les ciutats que signem aquest article”, asseguren. De fet, precisen que la conseqüència de tot plegat és l’augment de les modalitats d’exclusió residencial, des de famílies desplaçades cap a la perifèria urbana fins als casos més extrems de sensellarisme.

  “Les nostres ciutats no són una mercaderia. Són una comunitat de persones molt diversa que volen viure i prosperar plegades, en comú (…). On es garanteixi el dret a la ciutat, el dret a l’habitatge”, conclou l’article.

  L’Ajuntament i la Generalitat estan treballant, en el marc del Observatori del Habitatge de Barcelona, en l’elaboració d’una guia de preus orientatius, tot i que sense la previsió de fer que aquests increments màxims siguin d’obligat compliment.

  Viena, Amsterdam i París

  Precisament aquesta setmana, en el marc del Congrés Mundial Smart Cities Expo (SCEWC) que s’ha celebrat a Barcelona, i durant una trobada del grup de treball d’habitatge de la xarxa Eurocities, representants de les ciutats de Viena, Amsterdam, París i de l’Àrea Metropolitana de Londres han compartit les seves experiències i han expressat també que la qüestió de l’habitatge està esdevenint una “emergència” a la majoria de grans ciutats europees. El regidor d’Habitatge de París, Ian Brossat, ha explicat per exemple que des que es va posar en marxa al regulador de preus a la capital francesa, ara fa un any, s’ha vist una certa regulació del mercat.

  L’habitatge és un dels temes centrals del Fòrum d’Afers Socials de la xarxa Eurocities, l’entitat que conformen 140 ciutats d’Europa i que presideix Barcelona durant dos anys. És en aquest marc on també s’està impulsant una intensa campanya per demanar als Estats una major conscienciació i una cessió de competències i recursos a les ciutats perquè puguin garantir per a tota la ciutadania l’exercici efectiu del conjunt de drets socials, entre ells l’habitatge.