Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Francesc Minguell, gerent de la Cambra de Comerç de Tortosa: “El Brexit pot ser un problema per a les empreses ebrenques exportadores i importadores”

Avatar photo

La institució repassa les fites de 2018 i es prepara per als reptes d’enguany

Aquest matí, en una trobada amb la premsa a la seu de la Cambra de Comerç de Tortosa, els seus representants han resumit les intervencions d’enguany de la institució i han anunciat les previstes per a aquest any. Els encarregats de fer-ho han estat José Maria Chavarria i Francesc Minguell, president i gerent de l’entitat, respectivament.

En el seu repàs de les activitats de 2018, Chavarria ha subratllat “la labor encomiable de l’equip la Cambra”. Considera fites destacades la signatura de convenis amb les cambres de Malabo i Casablanca, no en va la institució que presideix s’ha “especialitzat a ajudar les pimes a sortir a l’estranger”. Així mateix, ha recordat que a la capital del Baix Ebre ja s’han celebrat 5 edicions de l’esdeveniment “Tortosa de Tapes” i 9 de les jornades “Internet i empresa”, amb la participació “d’empreses punteres en el sector”. Opina que es tracta d’activitats “ja consolidades”.

En l’apartat del futur, ha anunciat la seva visita, acompanyat del subdelegat del governespanyol Joan Sabaté, al Secretari d’Estat i Infraestructures. Aquesta reunió se celebrarà el proper dia 11 i també hi assistirà la Cambra de Comerç de Terol. Hi abordaran la problemàtica de la carretera 420. Fa molt que l’entitat en reclama “el desdoblament de Valdealgorfaa Gandesa i la confluència amb el Corredor del Mediterrani”. Amb aquest propòsit, lliurarà les signatures de la seixantena d’administracions del territori que exigeix aquesta intervenció.

La seu de l’entitat continua acollint els “Cafès Cambra”, consistents en una reunió breu d’una personalitat destacada del món empresarial amb empresaris del sector. El convidat de la propera, prevista per al 25 de març, serà Jaume Grego, fill de Tortosa i president de Laboratoris LETI. El 5 d’abril hi haurà un altre Cafè Cambra, en aquesta ocasió al Consell Comarcal del Montsià. El protagonista serà Adam Tomàs, alcalde d’Amposta.

Enguany hi ha previstes més trobades empresarials, entre elles una “taula de navegabilitat amb els empresaris que treballen a l’Ebre”, atès que la Cambra aspira a “potenciar el riu, sobretot a la desembocadura, sense desatendre la resta del territori”.

El president ha destacat la celebració, demà 7 de març, de la Fira d’Ocupació a Sant Carles de la Ràpita. Després d’aquesta cita, se n’organitzaran dues més, a Tortosa i a Amposta.
Un esdeveniment rellevant del 2019 és la celebració d’eleccions a les 13 cambres catalanes. En el cas de la de Tortosa, 14 empreses hi han presentat la seua candidatura. Per al president, que no es presenta a la reelecció, són necessàries “la renovació i les cares noves, amb ganes de treballar i aportar coses al territori”. Així mateix, ha anunciat que prop del 50 % del nou equip que estarà al capdavant de l’entitatebrenca estarà constituït per dones. Els membres del nou plenari prendran possessió dels càrrecs al principi de juliol.

Francesc Minguell ha agraït al president la seva tasca durant els darrers 14 anys, marcats per “un període d’adaptació a nous models de finançament, que ens han obligat a reinventar-nos”. Posteriorment, ha incidit en els programes europeus per fomentar l’ocupació i la innovació a les empreses ebrenques. Els joves són un dels protagonistes d’aquesta mena d’iniciatives, plasmades, per exemple, en el Plan Integral de Capacitación y Empleo. En el marc d’aquest pla, més de 350 menors de 29 anys ja han passat per la Cambra, que els ha proporcionat formació i facilitat l’accés a les empreses del territori. La institució subvenciona les empreses que contracten aquest jovent, amb prop de 5000 euros per als primers 6 mesos. En aquest apartat, el pressupost d’enguany de la Cambra ascendeix a 270 000 euros.

El gerent de l’entitat també s’ha referit a la “incertesa total” que genera el Brexit a les nostres comarques, no en va “pot ser un problema per a les empreses exportadores i importadores del territori”. És el cas, per exemple, de les firmes del sector químic que adquireixen matèria prima al Regne Unit i, naturalment, de les del sector fruiter: “Gairebé a diari, 8000 camions creuen la frontera amb aquest país. Si hi instal·len una duana, s’hi poden arribar a formar cues impressionants. Encara que després del Brexit hi hagi un període transitori de 18 mesos, els tractats de lliure circulació requereixen anys per enllestir-se”.

“Cada dia rebem més consultes”, ha afegit, referint-se a la inquietud de l’empresariat ebrenc. Per respondre-hi, la Cambra ha inclòs un apartat informatiu al seu lloc web i està “contínuament en contacte amb el Ministeri, la Comissió Europea i la resta de cambres”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Mario García, candidat del PP a l’alcaldia de Salou: “L’actual govern de Salou no té un projecte de ciutat”

Notícia següent

Ana López, candidata del PSC a l’alcaldia de Cambrils: “Primer hem de treballar per agradar a la ciutadania que vivim tot l’any”

Notícies relacionades