Francesc Arasa: “Estem convertint l’Ampolla en l’espai gastronòmic del Delta”

L’Ampolla és un municipi del Baix Ebre que es defineix com la porta del Delta. La seva situació privilegiada li dona l’oportunitat de promocionar els espais naturals com un dels seus grans atractius. A més, des de l’Ajuntament fan una aposta clara perquè la gastronomia es converteixi en l’eix principal de la seva proposta. Francesc Arasa, alcalde de l’Ampolla, ens en parla en aquesta entrevista a La Ciutat.

La pandèmia ha marcat el mandat. Com ho heu gestionat?

Ha sigut complicat. Les mesures que es fan a nivell de país després s’han d’aplicar a nivell local. Això és difícil perquè has de saber fins a quin punt pots arribar. Havíem d’ajudar a la gent necessitada i ho vam fer amb uns ajuts directes al sector comercial i uns crèdits per pagar en dos anys sense interessos.

A més, l’Ajuntament sou l’administració a qui primer acudeix la ciutadania.

Som els que estem més a primera línia. El Govern decretava com havien d’estar les platges i nosaltres ho havíem d’aplicar, sense tenir recursos econòmics ni de personal.

A causa de la pandèmia, s’han hagut de desenfocar projectes prevists per redirigir-se en les persones. La reactivació econòmica és un aspecte fonamental, com l’esteu tractant?

Aquests dos anys et fan traslladar tot el que tenies planificat. A això li hem hagut de sumar que hem congelat els impostos i hem tingut menys ingressos. Com teníem uns romanents molt grans, de 4 milions d’euros, hem pogut destinar els diners del pressupost rutinari a la gent i als sectors més afectats, al mateix temps que fèiem les obres previstes amb el romanent.

El Congrés Gastromar, les Jornades de les Ostres, el Saló Internacional Alimentaria, la Fira Alimentaria o les Jornades gastronòmiques de la galera. Esteu molt orientats a nivell econòmic sobretot en el tema gastronòmic, oi?

La restauració és un punt important i sempre ho ha sigut per als governs. Tenim una situació privilegiada, orientats al Parc Natural i en unes comarques molt riques en recursos naturals. No podíem ser una zona industrial. Estem aconseguint resultats molt interessants i anem en la línia de convertir l’Ampolla en l’espai gastronòmic del Delta, que sigui un referent a les Terres de l’Ebre. Anem a aquestes fires per promocionar el nostre producte local  com el Kensho Sake, que ve de l’arròs, o la ginebra, que fan amb algues de l’abadia del fangar.

Quin era el projecte que creies que s’havia d’executar tant sí com no aquest mandat?

La línia de consolidació de l’espai gastronòmic de l’Ampolla i ho estem assolint malgrat la pandèmia. Va ser un parèntesi entre 2017, 2018, 2019 i enguany, que la gent ja viatja més. Han augmentat els beneficis dels restaurants i l’oferta culinària. No solament a l’estiu, estem parlant de treballar tot l’any. La gent ve expressament per gaudir de la gastronomia. D’altra banda, tenim el projecte d’arranjament de diferents carrers com carrer València, que té un pressupost de 700.000 €. Ho vam haver d’aturar per la pandèmia, però afortunadament fa vuit mesos el vam començar

Aquest mandat heu aplicat les minideixalleries, que sembla que han tingut èxit. Quines actuacions feu en l’àmbit del reciclatge?

Tenim l’obsessió amb el tema del reciclatge i d’acabar amb la contaminació. Tot el material que utilitzem és compostable. Intentem que el plàstic desaparegui de totes les actuacions de l’Ajuntament. També tenim 4 minideixalleries on pots tirar les piles, les bombetes o els cds, coses que la gent llença a la resta. Estem molt contents pel funcionament perquè la ciutadania ho està fent molt bé. 

A banda del reciclatge, els ciutadans també valoren molt tenir els carrers arreglats i nets.

Tenim molta cura en mantenir el poble net i en condicions: la neteja diària, les zones enjardinades, els fortins i les places. A més, hem demanat ser Vila Florida perquè tenim les condicions amb espais lúdics i recreatius que són zones verdes. L’Ampolla és un poble molt maco, de cara al mar, petit i acollidor. Això facilita moltíssim que tinguem els carrers en bones condicions. Vivim aquest turisme familiar i gastronòmic que busca zones naturals i intentem que estiguin en condicions de neteja òptimes.

Heu aprovat una nova ordenança per protegir les platges. En què consisteix?

Cada vegada hi ha més zones com Menorca o Eivissa on lamentablement hi ha una regressió a nivell de fauna marina pel canvi climàtic i les platges estan decreixent. Nosaltres tenim el Delta, que està desapareixent. És un problema molt greu. Amb les platges hi ha un problema de consciència, passa a Salou, a Torredembarra o a Cambrils. A l’estiu es vol que a la platja no es vegi cap alga. Que hi hagi algues és garantia que hi ha posidònia, l’aigua és transparent i és de qualitat. No vol dir que sigui dolenta o contaminada, tot el contrari. Aleshores el que fem normalment és treure les algues i d’aquesta manera desprotegim més les platges. Hem de buscar com utilitzar aquesta alga dins de la platja sense que molesti als turistes i protegir-la durant els temporals. La finalitat és conscienciar la gent.

Com es planteja la temporada d’estiu?

Intentant tornar gairebé a la normalitat i planificant les activitats que teníem previstes per aquests anys. Que la gent pugui gaudir de l’estiu com abans, tant a nivell paisatgístic com a la ciutat. Nosaltres volem tenir un turisme familiar i hem d’oferir a aquest clima activitats pel cap de setmana, lúdiques i esportives.

Sobre el canvi climàtic, la descarbonització també és important. Quines mesures heu implementat?

Hem començat a ficar plaques a l’Ajuntament i anem en la línia dinstal·lar-les a altres espais municipals per poder reduir-ne el consum. A més, tot i que és molt complicat, estudiem plantejar que la gent a través d’una cooperativa es pugui beneficiar d’aquesta energia. Això és una iniciativa encara embrionària.

Queda un any de mandat. Quins son els projectes que teniu encaminats per acabar?

Es tracta de pensar en els projectes que teníem previstos i siguin positius pel ciutadà. Arranjar enllumenat i voreres a carrers com Valencia i Castelló; tenim unes millores als camins rurals que farem passat l’estiu, i farem un parc inclusiu al centre de la població perquè la gent amb mobilitat reduïda pugui gaudir d’una àrea infantil.

Quin balanç fas de la feina dels treballadors durant la pandèmia. Què els hi diries?

Són exemplars. Han hagut de buscar solucions perquè tots els projectes poguessin sorgir. Hem estat treballant colze a colze, sempre hem estat d’acord amb el que han plantejat i hem fet el que ens han demanat. Vull agrair moltíssim l’esforç de treball i mental d’assumir aquestes actuacions.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Marcos Meury substitueix a Marc Tarragó a la gerència del Golf Costa Daurada

Notícia següent

Un metge grava els genitals a un pacient a Tortosa

Notícies relacionades