Forn nega davant del Suprem passivitat dels Mossos i diu que deixarà l’escó si s’incorre en la unilateralitat

  L'exmàxim responsable de la policia catalana respon totes les preguntes durant més de dues hores i s'afegeix a l'estratègia processal de Sànchez i Cuixart

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  El conseller d’Interior destituït Joaquim Forn ha negat aquest dijous al migdia davant del magistrat instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena que els Mossos d’Esquadra actuessin amb passivitat durant els dies previs i el mateix dia del referèndum de l’1 d’octubre. Així mateix, ha dit, igual que Jordi Sànchez, que deixaria el seu escó al Parlament si s’incorre en la via unilateral, segons ha explicat el seu advocat, Daniel Pérez-Esque, en sortir d’una declaració que ha durat més de dues hores i en la qual ha respost les preguntes de totes les parts, inclosa l’acusació popular VOX. Amb aquesta postura, Forn s’afegeix a l’estratègia processal de Sànchez i Jordi Cuixart per intentar sortir de presó el més aviat possible.
  Segons el lletrat, Forn ha dit que entre les seves funcions com a conseller d’Interior no hi havia la d’articular dispositius policials ni el 20 de setembre ni l’1-O, i ha explicat la “dissociació” entre el seu “compromís polític” de celebrar el referèndum i “l’obligació com a conseller” d’assegurar-se que els Mossos complien el mandat judicial. Segons el conseller destituït, la policia catalana va fer “tot allò que havia de fer”.

  Pel que fa a la independència de Catalunya, Pérez-Esque ha dit que el seu client ha expressat el compromís de revisar les estratègies i que l’objectiu d’aconseguir la independència serà per les vies que preveu la pròpia Constitució espanyola. En aquest sentit, l’advocat ha recordat que la via unilateral no apareix al programa de Junts per Catalunya i Forn ha manifestat clarament que “actualment no contemple cap altra via que no sigui la reforma de la Constitució per les vies previstes per la Constitució”. Si el seu partit optés per la via unilateral, Forn “baixaria del tren”.

  El lletrat ha dit que properament presentaran un escrit demanant la llibertat de Forn, i si fos denegada demanarien permís per poder acudir als plens del Parlament.