Félix Larrosa i Montse Mínguez, els candidats amb més opcions per rellevar Ros a l’alcaldia de Lleida

El Consell de Ministres nomenarà ambaixador d'Espanya a Andorra l'encara alcalde de la capital del Segrià previsiblement aquest divendres, o el 24 d'agost

Els tinents d’alcalde Montse Mínguez i Félix Larrosa són ara mateix els més ben situats per rellevar Àngel Ros al capdavant de l’Ajuntament de Lleida, després que s’hagi confirmat que el govern de l’Estat nomenarà l’encara alcalde de la ciutat com a nou ambaixador espanyol a Andorra, previsiblement en el Consell de Ministres d’aquest divendres, o en tot cas en el del 24 d’agost. Mínguez ha anunciat que no farà pronunciaments sobre les seves intencions fins que s’oficialitzi el nomenament de Ros com a ambaixador, mentre Larrosa també es mostra caut, s’ha posat a disposició del partit i ha expressat la voluntat que sigui la militància local qui acabi decidint el candidat. Malgrat que tot sembla indicar que aquest darrer és qui, a hores d’ara, podria tenir amb més números en comptar amb una major suport de l’agrupació local del PSC de Lleida, que encapçala.
El govern andorrà va concedir aquest dimecres el plàcet donant d’aquesta manera el seu aval per tal que Àngel Ros esdevingui el nou ambaixador espanyol a Andorrà. Així que només resta que se n’oficialitzi el nomenament per part del govern de l’Estat previsiblement en el Consell de Ministres que tindrà lloc aquest divendres, si no ho acaba posposant per al previst pel 24 d’agost.

Un cop nomenat i publicat el nomenament al BOE, Ros presentarà la seva renúncia per escrit a l’alcaldia de Lleida, així com a l’acta de regidor de la Paeria. Aquesta haurà de ser acceptada formalment en Ple, que s’haurà de celebrar en el termini màxim de deu dies després de la presentació de la seva renúncia, i que serà presidit per l’actual primera tinent d’alcalde, Montse Mínguez, qui assumirà temporalment les funcions d’alcaldia. Així mateix, la sessió també servirà perquè prengui possessió com a nou regidor de la Paeria en número 9 de la llista del PSC, Joan Queralt, que durant els dos primers d’aquest mandat va presidir la Comissió de l’Horta.

L’elecció del nou alcalde es farà en un nou Ple que s’haurà de dur a terme durant els pròxims deu dies hàbils, després de l’acceptació per part de la Paeria de la renúncia de Ros. Poden optar a l’alcaldia tots els regidors que van encapçalar les respectives llistes electorals tot i que difícilment cap d’ells obtindrà la majoria absoluta, fet que permetrà que el PSC mantingui l’alcaldia de Lleida en haver estat la formació que va obtenir més vots en les municipals del 2015.

Caldrà veure, però, qui acaba sent finalment el candidat dels socialistes, si és Montse Mínguez com a número dos de la candidatura del PSC i primera tinent d’alcalde, o bé si aquesta renuncia a l’alcaldia en benefici de Félix Larrosa, tercer de la candidatura i segon tinent d’alcalde, qui, a hores d’ara, sembla que compta amb més suports, tant per part del partit com de la militància local. Tot i això, en cas de no renunciar, Mínguez seria la candidata socialista i, per tant, es convertiria en la nova alcaldessa de Lleida, pel fet de passar a esdevenir la número u del PSC a la Paeria arran de la renúncia d’Àngel Ros.

Fons del PSC han indicat que, un cop oficialitzat el nomenament d’Àngel Ros com a ambaixador espanyol a Andorra, la formació posarà en marxa els mecanismes previstos per escollir la persona que haurà de prendre el relleu al capdavant de la Paeria. Per això, la militància es pronunciarà en una assemblea, malgrat que en darrer terme serà el partit que acabi prenent la decisió definitiva.