Famílies del Pla d’Urgell constitueixen una plataforma per la manca de transport escolar

  A menys de deu dies de l'inici del curs més de 70 alumnes encara no saben si podran accedir al seu centre a Mollerussa

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  Carretera d'accés a l'Institut la Serra i l'escola Siloé de Mollerussa. ACN

  Famílies de diferents municipis del Pla d’Urgell han constituït una plataforma davant la manca de transport escolar d’ESO i postobligatoris amb la qual asseguren que es troben. Apunten que a deu dies de l’inici del curs escolar, 74 famílies encara no saben si els seus fills tindran autobús per poder accedir al seu centre de secundària de Mollerussa.

  La problemàtica afecta principalment l’Institut La Serra de la capital comarcal i alumnes de pobles com Golmés i Vila-sana, però també Torregrossa. Les famílies tenen previst reunir-se dilluns al consell comarcal i també amb el director dels serveis territorials d’Ensenyament. Així mateix, no descarten portar a terme algun tipus de protesta en cas que no es trobi una solució a la situació.

  Les famílies acusen al Consell Comarcal del Pla d’Urgell i als departaments d’Ensenyament i Territori i Sostenibilitat de no aportar cap solució a les seves demandes i recorden que el transport escolar “és un dret dels menors”. Asseguren que des de l’any 1996, quan es va inaugurar l’institut La Serra, al parc que es troba als afores de Mollerussa, els alumnes que no el tenien com a adscrit no havien tingut mai cap problema per utilitzar el transport escolar, però des del curs passat, la situació ha canviat i ara es troben que no tenen cap opció d’accés a aquesta zona educativa que no disposa d’una línia regular de transport públic que hi accedeixi des del pobles de la comarca ni tampoc existeixen autobusos des de la ciutat.

  Afegeixen que s’han hagut d’espavilar per trobar solucions a l’accés als centres educatius, ja que en la mateixa zona hi ha l’INS Mollerussa, on s’hi fan cicles. S’ha fet servir el transport privat o places lliure de transport escolar dels pobles amb alumnes adscrits, havent de pagar però, dos tiquets d’anada i tornada. Fins l’any passat, la utilització de les línies finançades per Educació i gestionades pel Consell Comarcal ha estat l’única solució “equitativa i sostenible”, segons la plataforma, per no saturar de vehicles privats el parc.

  Però aquest estiu, gairebé per casualitat, diuen, les famílies s’han assabentat que el consell deixaria d’allargar les línies procedents de Vila-sana i Golmés, que paraven a un altre institut de la ciutat, el Mollerussa IV, i que arribaven a la Serra, al·legant que ja no hi hauria alumnes d’aquestes poblacions que tinguessin com a centre adscrit l’Institut La Serra i que, per tant, ja no tenien l’obligació legal de facilitar-los un transport. Igualment, afirmen que els alumnes postobligatoris de Torregrossa, tampoc sabien si tindrien places suficients per poder pujar al bus que porta l’alumnat d’ESO a la Serra.

  Des del passat mes de març recullen signatures de famílies afectades i han mantingut reunions amb els diferents ens i consistoris afectats, sense resultat a la problemàtica. Diuen sentir-se “abandonats” per les institucions públiques i consideren que la solució seria tant fàcil com continuar fent arribar els mateixos autobusos que els anys passats, perquè les places hi són.