Èxit del Paratriatló a la Copa del Món d’Altafulla

  La prova serveix de test per als Jocs Mediterranis del 2018, i ha comptat amb més de 300 voluntaris

  La Copa del Món de Paratriatló d’Altafulla s’ha diputat en aquest municipi de Tarragona i ho ha fet amb un èxit absolut, tant pel resultat dels esportistes espanyols com per l’organització, a càrrec de l’Ajuntament d’Altafulla i la Federació Espanyola de Triatló.

  La prova ha començat puntualment a dos quarts de vuit del matí, i els paratriatletes han anat prenent les seves sortides a la platja d’Altafulla depenent de la seva categoria, i amb una àmplia representació espanyola que ha sumat un bon nombre de medalles a les vitrines.

  Jairo Ruíz (PTS5), Héctor Catalá (PTVI), Kini Carrasco (PTS3), Eva Moral (PTWC) i Susana Rodríguez (PTVI) han aconseguit l’or; Alejandro Sánchez (PTS4) i José Luis García (PTVI), plata; i Daniel Llambrich (PTVI), medalla de bronze. En total vuit medalles, un bon botí per als espanyols sota una calor sufocant que ha castigat encara més als triatletes de categoria elit que han competit a continuació en les proves elit de la Copa d’Europa i el Campionat Mediterrani de Triatló.

  L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, que ha estat present durant tota la jornada de triatló, ha realitzat una valoració molt positiva de les competicions d’aquest diumenge: “Cal destacar que el dia ens ha acompanyat, cosa que és fonamental perquè en aquest tipus de competicions es necessita molta infraestructura i el treball d’un gran nombre de voluntaris. Amb els que comptàvem de sobres a causa del suport que brinden els veïns de la nostra localitat que sobrepassen les necessitats plantejades a priori i que es bolquen en el bon funcionament de la cursa “.

  Felix Alonso ha afegit: “Agraïm també el suport rebut amb la seva assistència a Marisol Casado, presidenta de l’ITU i membre del COI, a més del president de la FETRI José Hidalgo, i tota la representació de les federacions que conformen l’Associació Mediterrània del Triatló que han convertit a Altafulla durant aquest dia com a capital de la Mediterrània. I finalment destacar que ha estat una ocasió perfecta de viure una experiència que ha servit com a pròleg dels Jocs Mediterranis que acollirem l’any que ve, i que, de ben segur, que serà un èxit amb el treball en equip del nostre ajuntament, l’ITU, la FETRI i la Federació Catalana”.

  Inés Santiago i Uxío Abuín, protagonistes

  Altafulla ha acollit també la celebració de dues competicions internacionals en què els triatletes de la Federació Espanyola de Triatló han estat grans protagonistes, amb Inés Santiago i Uxío Abuín com a màxims exponents. La Copa d’Europa de Triatló d’Altafulla també posava en joc els títols de Campions de triatló de l’Associació de la Mediterrània, que va comptar amb victòries espanyoles, gràcies al primer lloc aconseguit per Uxío en la cursa masculina i el segon obtingut per Inés en la femenina .

  La primera prova que s’ha disputat ha estat la femenina, amb una gran favorita per sobre de la resta de participants, la nord-americana Summer Cook, assídua a les proves de copes del Món i Sèries mundials. De fet, la nord-americana ha assumit el seu paper i, des de la sortida, ha dominat la prova de principi a fi. Sent la primera a sortir de l’aigua, comandant també la prova durant els 20 quilòmetres del segment ciclista i finalment cimentant en l’última carrera a peu, s’ha fet amb la seva merescuda victòria. Per darrera, ha arribat la jove becada a la Blume Inés Santiago, qui ha protagonitzat una gran remuntada a peu que l’ha fet pujar fins al segon lloc del podi.

  En tercer lloc, ha arribat la italiana Illaria Zane, que ha arrabassat el bronze a la companya d’Inés a la Blume, Cecilia Santamaría, que s’ha quedat fora dels tres primers llocs en la prova de la Copa d’Europa però que a causa de la nacionalitat de Cook sí que ha pujat al podi del Campionat Mediterrani en tercer lloc. La mala sort en aquesta prova ha estat per Sara Pérez Sala, segona l’any passat en aquesta prova, i que sortint tercera de l’aigua va hagut de parar poc després de sortir de la zona de transició ja que ha agafat la bicicleta amb una roda punxada. El canvi de la roda l’ha apartat dels llocs capdavanters, encara que malgrat tot ha realitzat una gran carrera remuntant bastants llocs a peu.

  Després de la prova femenina s’ha disputat la masculina, amb un altre gran favorit a priori per alçar-se amb la victòria, el triatleta de la Roda David Castro. I des del principi, el triatleta espanyol ha assumit el seu paper de favorit sortint bé de l’aigua i rodant en el grup capdavanter fins que una caiguda en bicicleta l’ha deixat gairebé fora de competició. Per davant, Uxío, Jordi García, Antonio Benito i Roberto Sánchez han pres el grup capdavanter de la prova a falta de menys de dos quilòmetres, i en ells, s’ha centrat la lluita per les medalles tant en la prova de la Copa d’Europa com en el Campionat Mediterrani .

  Finalment ha estat el gallec Uxío Abuín qui ha aconseguit la medalla d’or després d’un intens esprint amb el manxec Antonio Benito, arribant finalment en tercera posició el català Jordi García. Roberto Sánchez finalment ha acabat quart, molt a prop del podi tot i haver hagut de parar al penal box a la primera volta a peu per una sanció mostrada durant la competició.

  Altafulla un cop més ha ofert dues competicions del màxim nivell, tant de triatló com de paratriatló, demostrant que pot estar a l’altura que exigeix una competició com la dels Jocs Mediterranis que celebraran aquí al 2018.