Estudiants, professors associats de la UdL i funcionaris surten al carrer per rebutjar les “taxes abusives universitàries i la precarietat”

    En el marc de la vaga del 29N, unes 300 persones exigeixen matrícules un 30% més barates i millors retribucions per aquests docents en favor d’una “universitat pública i de qualitat”

    Unes 300 persones, principalment estudiants universitaris i de secundària, professors associats de la Universitat de Lleida i funcionaris, han sortit al carrer aquest matí a Lleida, en el marc de la vaga del 29N, per exigir la rebaixa de fins a un 30% de les taxes universitàries i contra la precarietat d’aquest col·lectiu docent, els quals demanen millors retribucions i condicions laborals.

    Des del SEPC Secundària de Lleida expliquen que més del 60% dels estudiants d’instituts públics han secundat la vaga, tot denunciant que les direccions d’alguns centres “segueixen ficant traves a l’alumnat per impedir que aquests facin vaga”, per exemple, “amenaçant-los amb perjudicis als seus expedients”. Des del sindicat, fan una crida al Departament d’Ensenyament per tal que es garanteixi i respecti “el dret de reunió dels estudiants”.

    Altrament, expliquen que a Catalunya fins a 40% dels menors es troben en risc d’exclusió social i que els preus de les universitats públiques comporta un esforç econòmic massa gran per moltes famílies, un fet que impedeix que molts alumnes puguin accedir als estudis universitaris. En aquest sentit, denuncien que, tot i la regeneració econòmica viscuda en els últims anys, “la nostra educació segueix igual que a l’inici de la crisi” i que les retallades del 2007 “encara no han estat revertides”.

    La concentració iniciada davant l’edifici del Rectorat, ha recorregut els carrers adjacents de la facultat, passant pel Passeig de Ronda i el carrer Lluís Companys fins arribar a la plaça Catalunya, davant la Delegació del Govern a la capital del Segrià. Allí, la manifestació conjunta de l’ensenyament públic s’ha donat per desconvocada prop de les 14 hores, tot i que si han viscut moments de tensió i aldarulls sense incidents entre els Mossos i un grup de joves quan aquests han intentat entrar a l’edifici.