Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Estrena a Tortosa de la primera òpera del músic i compositor ebrenc Joan Bagés “Ib”

Avatar photo

La vida i la mort a través de la metàfora de l’aigua del riu Ebre són els temes centrals de l’obra

L’Auditori Felip Pedrell de Tortosa acollirà el pròxim dia 11 de novembre l’estrena en l’escena ebrenca de la primera òpera electroacústica del músic, artista i compositor ebrenc, Joan Bagés. “Ib” òpera electroacústica – work in progress neix sota el paraigua de l’Ateneu Barcelonès, del Festival de música Felip Pedrell de Tortosa i del Festival de música contemporània i patrimoni local de Flix-Sirga Festival, i amb el suport de l’Ajuntament de Tortosa, del Consell Comarcal del Baix Ebre, de la Diputació de Tarragona i del departament de Cultura de la Generalitat catalana.

La primera òpera de Joan Bagés vol ser, segons el mateix autor, “una òpera entesa com un espectacle total, com un espectacle audiovisual multimèdia on l’espectador es pugui submergir i participar en la seva creació. És una òpera vista amb els ulls de la creació visual i sonora del segle XXI on s’utilitzen tots els mitjans expressius com són la música, el cant, la paraula, el text, l’electrònica, els visuals i l’escenografia”. Per a la seva  primera obra operística Bagés ha escollit dos temes universals: la vida i la mort, tant de l’individu com de la societat.  En 9 escenes es parla dels trànsits i dels estats de consciència intermedis entre la vida i la mort, com són el passat, els records, el present i el futur.

Si bé Bagés ha compost la música instrumental, vocal i electrònica, l’escriptor Andreu Carranza i el filòsof Roman Aixendri, han estat els encarregats de crear el llibret de l’obra, amb textos i poemes. Segons explica Bagés, “Carranza i Aixendri utilitzen l’aigua del riu Ebre com a metàfora i com a vehicle per a narrar-nos un conjunt de paisatges imaginaris on els conceptes de vida i mort hi tenen lloc i s’articulen. Tot plegat, aconseguim una òpera molt audiovisual on l’experiència de sentir-se dins i fora de l’aigua ens remet a quelcom tant universal com els instints de supervivència”.

La resta de l’equip  que posaran en escena l’òpera ebrenca són: el grup Morphosis Ensemble, la soprano Cecilia Aymí, el tenor Roger Padullé, un cor de 4 o 8 veus, l’escenògrafa i directora d’escena Mireia Andreu, l’assistent tècnic Jaume Martínez, i Belen Iniesta i Jaume Rocamora que són els encarregats dels efectes visuals i de la iconografia, respectivament.

Joan Bagés ha volgut ressaltar que “l’òpera és la columna vertebral d’un projecte que segueix la filosofia del ‘working progress’, la qual cosa vol dir que és una obra que està en constant evolució i que s’expandeix a altres espais i temporalitats fora de l’escenari”. Així, al voltant d’aquesta òpera ja s’han ideat, els darrers mesos, obres col·laterals com ‘teasers’, dibuixos, músiques, instal·lacions audiovisuals, vestits, etc. que es poden seguir a través d’Internet (http://ibopera.com/) i que s’exposaran el dia de la representacio. A més, el públic assistent pot intervenir en el procés de creació de l’òpera de dos maneres: o bé, enviant 20 segons de materials d’àudio (veus, paraules i sons gravats o tractats electrònicament) que hauran generat a casa seva, o bé, el mateix dia de l’estrena, quan es captaran els sons individuals i col·lectius en la sala de representació i s’incorporaran també a l’obra. El nom de les persones que hi col·laboren es publicitarà al programa de mà i a la web de l’òpera.

Seguint amb la filosofia del ‘working progress”, després de l’estrena de l’obra a Barcelona, dissabte passat, i ara a Tortosa l’equip creatiu continuarà donant forma a l’òpera en les representacions posteriors. A més, un dia abans de l’estrena de l’obra a Tortosa, Joan Bagés oferirà al Conservatori de Música de la ciutat una sessió de dues hores de treball per explicar als alumnes del centre el procés creatiu operístic.

La posada en escena d”Ib” servirà per tancar l’edició d’enguany del Festival Internacional de Música Contemporània i Patrimoni Local-Sirga Festival que es va iniciar el passat mes d’abril a Flix i tancarà portes després d’haver programat concerts a Flix, Riba-roja d’Ebre, Móra d’Ebre, Ginestar, Miravet, Horta de Sant Joan, Amposta, Barcelona i Tortosa.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Cinta Bellmunt – periodista evolutiva i arqueòloga “Tenim restes arqueològiques al nostre abast que no coneixem”

Notícia següent

L’Espai Orfeó mostra com veu el món un artista amb discapacitat visual amb l’exposició de fotografies de Carme Ollé

Notícies relacionades