Enrique Arce: “Els clients del municipi compren als comerços per la seva exclusivitat en els productes”

  President de la Unió de Botiguers de Cambrils

  -Com ha anat aquesta campanya de Nadal?
  Dintre del nostre àmbit d’actuació, bé. Una mica millor que l’any passat, que va ser una campanya dolenta pel tema meteorològic i perquè la gent estava de mal humor pel tema polític. Llavors no hi havia gent pel carrer, principalment per la meteorologia. Nosaltres veiem la comparativa entre aquest any i l’anterior molt clara gràcies a la pista de patinatge. Aquesta no va poder obrir molts dies per pluja o per vent i durant aquesta campanya no ha tancat cap dia per raons meteorològiques.

  A més del bon clima que ha fet durant aquest Nadal, la gent també estava més calmada pel tema polític. Llavors s’ha sortit més i ha vingut més gent durant els caps de setmana, això parlant de l’afluència. Respecte a la venda, el nivell ha estat normal pel municipi que és Cambrils. Si dividim el Nadal en 2 parts, la d’abans d’any nou i la dels Reis Mags d’Orient, l’últim període ha anat millor. També hem de destacar que els comerciants de la part del poble estan més contents que els del Port.

  -L’afluència de gent a les activitats nadalenques organitzades per l’associació ha estat bona?
  Sí, aquest any també hem fet la pista de patinatge com en els anys precedents. Hem tornat al model d’atraccions tradicionals i ha funcionat millor. Durant la campanya del 2017 vam posar atraccions del tipus ecològic i artesà, i als nens no els hi va agradar. Podríem dir que al voltant de 4.000 o 5.000 persones han passat per Cambrils entre la pista de patinatge i el carrusel.

  -Ara que estem en època de rebaixes, creu que el model de rebaixes ajuda als comerciants cambrilencs?
  La veritat és que no perquè vivim en una eterna rebaixa i això està provocant que els hàbits de consum canviïn; ens hem d’adaptar a les noves formes de consum dels clients. Si tothom fes les mateixes rebaixes i tingués les mateixes condicions, segurament seria diferent. El tema de les rebaixes és una mica subjectiu en el sentit que et poden dir que els preus estan rebaixats i no estar-ho com alguns comerços fan, parlant en general. Centrant-nos en el cas de Cambrils, aquest no és un municipi comercial i això ho hem d’assumir; però sí que és una localitat de restauració ideal per venir a passar el cap de setmana i estar tranquils. Això sí, en roba i en calçat tenim l’avantatge de no tindre grans cadenes i tenir productes més exclusius; els clients compren als nostres comerços pel tema de l’exclusivitat i aquest pot ser el nostre punt fort.

  -Com competeix el comerç cambrilenc amb nuclis de població tan grans com Tarragona o Reus?
  No competim perquè és com dir que el Cambrils competeix amb el Barça en el futbol, no ho fan perquè juguen en lligues diferents. Aquestes grans poblacions tenen nuclis comercials que funcionen tot l’any i la compra la complementen amb centres comercials; nosaltres no tenim ni centres comercials ni grans marques. Però sí que ens consta que molta gent ve a Cambrils per l’exclusivitat perquè tu vas a una tendra gran i si compres alguna cosa, després la hi veus a tothom. Però si vas a un comerç petit com els que hi ha a Cambrils, és molt més complicat que et passi. Això atrau la gent dels pobles del costat; sobretot, estic parlant de temporada baixa.

  -Quina és la situació actual del comerç de Cambrils, és competitiu i eficient?
  Les grans cadenes tenen un servei d’eficiència que ens va per davant als petits comerços. Per exemple, pot semblar una ximpleria però el mínim per pagar amb targeta en els comerços petits pot provocar que la gent no entri a la tenda. Personalment, jo mai porto diners a sobre i llavors si he de comprar un producte que em costa 3 euros i en un comerç em demanen un mínim per pagar amb targeta, vaig al comerç del costat que em deixa pagar amb targeta sigui quin sigui el preu del producte. Potser podríem dir que el botiguer té una mentalitat molt més tancada en comparació amb les grans cadenes. Això sí, jo diria que Cambrils té el comerç que ha de tenir perquè això ho defineix el mercat amb l’oferta i la demanda. Per tant, crec que el municipi està on ha d’estar.

  -Quines campanyes es duran a terme durant el 2019?
  Ara al febrer realitzarem la fira de rebaixes per treure tot el que hi hagi en stock. Totes les campanyes que fem, intentem que coincideixen amb jornades gastronòmiques que organitzen els hostalers perquè entenem que el comerç i l’hostaleria han d’anar de la mà i s’han de complementar. La gent no ve a Cambrils únicament per comprar, sinó que vénen a dinar o a sopar. Algú de Tarragona no diu “vaig a Cambrils a comprar”, però sí que diu “vaig a Cambrils a menjar”. Per això, totes les campanyes que estem tractant de fer des d’ara, les fem coincidir amb jornades gastronòmiques del municipi.

  A més, també fem una fira per Sant Jordi i, enguany, continuarem amb un acord que vam començar en el 2018 per sortejar entrades pel PortAventura a la gent que compra a les tendes de la Unió de Botiguers de Cambrils. També patrocinem el concert inaugural del Festival Internacional de Música de Cambrils. A més, com a acte destacat és la celebració de Halloween, que aquest 2018 va ser el primer any i va anar molt bé. Vam realitzar un sorteig, teníem caramels pels nens i la veritat és que va tindre bastant d’èxit de participació i ens va sorprendre perquè no ho havíem fet mai.

  -Per acabar, opina que Cambrils és un municipi en la desestacionalització és possible?
  En la teoria sí perquè la teoria és l’únic lloc on tot funciona a la perfecció. Però en la pràctica no perquè els principals actors que ho han de tirar cap endavant, que són els botiguers, no volen. Només et parlo de la zona del Port perquè a la zona del poble la desestacionalització funciona a la perfecció i els comerços obren durant tot l’any. A la zona del Port, els botiguers no volen perquè des de Setmana Santa treballen sense parar, des de les nou o deu del matí fins a les dotze de la nit de dilluns a diumenge. Llavors arriba l’època de temporada baixa en la qual el ritme decreix i la gent també vol descansar. Però tornem al mateix i és que Cambrils està en una altra divisió respecte a grans nuclis comercials del costat i el model de desestacionalització seria molt difícil de mantenir. Encara que sí que crec que sigui possible si tothom es posa d’acord, però és un tema complicat.