ENQUESTA: A qui votaries a les presidencials franceses?

El centrista Emmanuel Macron i la candidata de la dreta radical, Marine Le Pen, es tornen a enfrontar a la segona volta

La segona volta de fa cinc anys es torna a repetir. Marine Le Pen s’enfrontarà de nou amb lactual President de la República Francesa, Emmanuel Macron, el proper 24 d’abril. Més enllà de la presidència del país francès, el guanyador també ostentarà un dels Coprincipats d’Andorra. La victòria del centrista, però, no està tan assegurada com en els anteriors comicis.

Emmanuel Macron, de perfil neoliberal i profundament europeista, afronta les presidencials desgastat pels seus primers anys de gestió. A la crisi de les armilles grogues, se li va sumar també una més que millorable gestió de la pandèmia. A la primera volta, va augmentar els resultats respecte de 2015 amb un 27,8%, però va ser degut a la desintegració dels dos partits tradicionals: el Partit Socialista (1,7%) i els Republicans (4,8%) . Per la segona volta, haurà de treballar-se els vots d’una esquerra escèptica amb la seva figura.

En canvi, Marine Le Pen arriba amb més opcions que mai (23,1%). La candidata de la dreta radical també va millorar els seus resultats de 2015, tot i que se li va afegir un competidor en l’espectre ultradretà, Éric Zemmour (7,1%). Le Pen confia en la desmobilització de l’anomenat Front Republicà i en atraure a votants decebuts amb el sistema. En cas que guanyés, seria la primera Presidenta de França i la primera cap d’Estat del Principat d’Andorra en tota la història.