Els productors de carxofa del Baix Ebre denuncien la caiguda de preus

Avatar photo

Els pagesos han passat de rebre 1,5 euros el quilo en el moment màxim d'escassetat aquesta campanya a 0,10 euros durant els últims dos mesos

La collita de la carxofa, un dels productes més apreciats de l’horta del Baix Ebre i el Montsià, podria acabar de forma precipitada durant els pròxims dies davant la brutal caiguda de preu que ha experimentat aquesta hortalissa en els últims dos mesos. Els pagesos denuncien que durant els últims dos mesos el preu que reben per aquesta hortalissa ha caigut de forma inexplicable gairebé en pràcticament un 70%, passant de més 0,30 euros al quilo als 0,10 actuals. Unes xifres que queden molt lluny dels 1,5 euros als quals van poder vendre les carxofes al llarg d’un mes aquest hivern, en un moment d’elevada escassetat general d’aquest producte. “No ha arribat a compensar: val la pena deixar la carxofa al camp, no collir-la i marxar cap a casa”, es lamenta Albert Bonfill, productor de l’Aldea. Els pagesos reclamen a l’administració que intervingui per evitar possibles pràctiques il·legals de concertació de preus entre les principals empreses conserveres.
Fins fa només uns mesos, l’actual temporada estava resultant força per als productors de verdures i hortalisses del Baix Ebre i el Montsià. Les baixes temperatures d’aquest hivern van fer malbé les collites dels principals països productors Europeus, fet que va disparar la demanda i els preus. També la carxofa es va veure afavorida per aquesta situació. Davant d’una situació d’escassetat generalitzada, també als camps del territori, els consumidors van arribar a pagar-la a uns 4 euros el quilo després que els productors la venguessin per 1,5 al llarg d’algunes setmanes a principis d’any.

La situació, però, s’ha capgirat completament durant els últims dos mesos. Fins al punt que els pagesos podrien decidir finalitzar la temporada de forma precipitada després que el preu hagi caigut fins els 0,10 euros el quilo, molt per sota dels 0,30 anteriors, la mateixa quantitat que es va arribar a pagar l’any passat per aquesta època. “Va llançada de preu. Aquest hivern va anar molt bé, però va durar un mes. Es pensaven que ens faríem rics i fa dos mesos que collim per a res. Val la pena deixar la carxofa al camp i no fer res”, lamenta el mateix Bonfill des del seu camp de l’Aldea.

És una situació, segons expliquen els productors aldeans, que no havien experimentat fins aquest moment. “Ha estat enguany: no se si perquè se n’ha plantat més, però ha estat la ruïna total”, apunta Bonfill. El seu pare, Mateu, xifra entre un 10 i un 20% l’increment de superfície conreada amb carxofa a la zona durant aquesta campanya, animats per les mateixes indústries conserveres i les expectatives de preu elevat. Una xifra, però, que no considera significativa per explicar una dinàmica de preus pròpia d’una muntanya russa.

De moment, les carxofes que s’estan recollint són transportades directament cap a la indústria conservera. De fet, durant el tram final de la campanya –que comença cap al novembre i acaba al maig- s’efectua la recol·lecció d’un 40% de les carxofes en l’interval d’un mes i mig. Els Bonfill apunten que aquesta producció no requereix una manipulació ni empaquetament especial –es carreguen en ‘palots’ als mateixos camions de transport-, fet que els permet estalviar costos i evitar pèrdues majors.

Malgrat tot, Mateu Bonfill creu que són, precisament, els presumibles pactes il·legals entre les grans empreses que controlen el sector de les conserves un dels factors que de forma més clara explica l’enfonsament de preus per als productors. “Quan anava a quatre euros ens deien que els pagesos ens fèiem rics, quan el màxim a que l’hem venuda és a 1,5, quan no en teníem. I ara que hi ha una mica de producció, cap al terra tot”, lamenta. En aquest sentit, exigeix a les administracions que intervinguin per sancionar i evitar que les societats que es reparteixen el domini del sector no incorrin en aquest tipus de pràctiques considerades obertament il·legals i que acaben penalitzant de forma severa els productors.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Costa Daurada participa en una fira a Ucraïna per captar nous visitants

Notícia següent

Presó per apunyalar al pit d’un altre a la porta d’un bar a Lleida

Notícies relacionades