Desarticulen una organització criminal que robava a gent gran en municipis del Barcelonès

  Hi ha setze detinguts d’entre 20 i 36 anys, dels quals catorze ja han ingressat a presó

  Els Mossos d’Esquadra han desarticulat una organització criminal dedicada a cometre robatoris violents a gent gran en diferents municipis catalans i de la resta de l’Estat. Hi ha setze persones detingudes, d’entre 20 i 36 anys i de nacionalitat romanesa, dels quals catorze ja han ingressat a presó. Abordaven les víctimes a peu de carrer per robar-los rellotges, cadenes o joies. Se’ls acusa dels delictes de blanqueig de capitals, falsedat documental, usurpació de l’estat civil i tràfic de drogues. Els detinguts obtenien uns guanys anuals de fins a 200.000 euros. La investigació s’ha saldat amb set escorcolls en domicilis de Barcelona, Badalona i Santa Coloma de Gramenet, i s’han recuperat 21 rellotges, vuit vehicles, joies, diamants, bàscules de precisió, documents falsos, 4.400 euros en efectiu a més d’un quilo d’haixix.

  Els detinguts constituïen una estructura totalment jerarquitzada en què cadascú tenia un paper determinat. D’una banda, els homes de l’organització s’encarregaven de traslladar les dones fins als punts de la ciutat on és habitual trobar-hi gent gran a primera hora del matí. Un cop allà, les dones interactuaven oferint-los favors sexuals o de servei domèstic com a maniobra de distracció i en aquell moment aprofitaven la confusió generada per sostreure’ls objectes personals com rellotges, cadenes i joies. S’ha pogut comprovar que cada equip de treball podia obtenir uns 1.000 euros al dia i que els guanys anuals se situaven prop dels 200.000 euros.

  D’altra banda, els líders de l’organització s’encarregaven de la gestió dels vehicles que posaven a nom de testaferros amb l’objectiu d’evitar que els identifiquessin o els relacionessin amb els robatoris a més de de vendre l’or sostret mitjançant una xarxa de receptadors. La investigació ha permès contrastar que un d’aquests receptadors comprava aquestes joies pel valor del seu pes en or i pagava un preu per sobre de mercat. D’aquesta manera, aconseguia blanquejar diners del tràfic de drogues.

  Una investigació paral·lela per part de la mateixa unitat ha destapat una trama de blanqueig de capitals basada en l’enviament de diners a l’estranger ja que aquestes persones acumulaven antecedents pels mateixos fets a Alemanya, Bèlgica, França i Holanda, a més de tenir una gran mobilitat al conjunt de l’estat espanyol on passaven dies -fins i tot setmanes senceres- al País Valencià i a Andalusia.

  Aquesta primera fase de la investigació s’ha saldat amb set escorcolls a domicilis de Barcelona, Badalona i Santa Coloma de Gramenet, la recuperació de 21 rellotges de diferents valors, vuit vehicles, joies, diamants, bàscules de precisió, documents falsos que feien servir per posar a nom dels testaferros els vehicles i assegurances, 4.400 euros en efectiu a més d’un quilogram d’haixix. S’ha pogut constatar la participació de persones de l’organització en una trentena de fets succeïts en el decurs de la investigació.

  Catorze dels setze detinguts, que no havien estat mai en centres penitenciaris tot i acumular més d’un centenar d’antecedents, han ingressat a presó per ordre del Jutjat d’Instrucció número 5 de Barcelona i la unitat policial no descarta més detencions en els propers dies o en una segona fase de la investigació.