Els Mossos acaben les tasques de desenrunament de la casa d’Alcanar

  Els desperfectes en els habitatges pròxims encara són visibles i els seus propietaris agilitzaran ara els tràmits per accedir a les indemnitzacions previstes com a víctimes del terrorisme

  Els Mossos d’Esquadra van retirar aquest dimarts a la tarda el perímetre de seguretat establert durant vint dies per les explosions en un dels xalets de la urbanització Montecarlo d’Alcanar Platja (Montsià). A la zona queda ara un solar d’on han tret tones de runa durant les tasques que han fet diàriament des del 17 d’agost. Alguns curiosos i mitjans de comunicació s’apropaven aquest dimecres a la zona en conèixer que s’havia reobert l’accés. Molta estupefacció i sorpresa en veure que de la casa on els terroristes preparaven explosius per atemptar només hi queden unes escales d’accés als porxos. La casa del costat, la més afectada per les explosions ha estat tapiada pels seus propietaris, uns veïns francesos que, de moment, no han tornat. Al mateix carrer, l’F de la urbanització Montecarlo, els danys en altres cases són visibles ja que molts dels seus propietaris ni han tornat. A partir d’ara, els pèrits acabaran de quantificar els danys perquè els afectats puguin accedir a les indemnitzacions previstes com a víctimes del terrorisme, tal com preveu el Consorci de Compensació d’Assegurances, ens adscrit al Ministeri d’Economia.
  Els Mossos d’Esquadra van aixecar el precinte cap a les sis de la tarda d’aquest dimarts, moment en el qual van retirar tots els seus efectius donant per acabades les tasques de desenrunament i investigació sobre el terreny. Han estat moltes les tones que han retirat i al lloc on va haver-hi dins a dues explosions ja no queda més que un solar i unes escales d’accés al que havia estat un xalet de segona residència de la urbanització Montecarlo, propietat ara d’una entitat bancària.
  Aquest dimecres s’apropaven alguns veïns encuriosits i mitjans de comunicació que expressaven la seva sorpresa en veure que, de la casa on els terroristes preparaven explosius per atemptar, ja no en queda res. Als habitatges del mateix carrer són visibles els danys patits per les explosions. El del costat mateix ha estat tapiat pels seus propietaris que, de moment, han decidit no tornar. Altres encara tenen els precintes de Bombers i Mossos d’Esquadra perquè, tot i que ja s’ha reobert l’accés, encara no han tornat a casa, moltes d’aquestes segones residències.
  L’alcalde d’Alcanar, Alfons Montserrat, ha manifestat en declaracions a l’ACN que esperen poc a poc “recuperar” el que havien tingut abans del dia 16 d’agost, i ha lloat la tasca de tots els equips d’intervenció durant aquests vint dies que han estat treballant sense descans. “Hem d’estar orgullosos perquè han demostrat que estan a l’alçada”, ha afegit.
  Sobre els afectats per danys de les dues explosions, Montserrat ha destacat que gràcies a haver estat inclosos com a víctimes del terrorisme tindran cobert el 100% dels desperfectes. Tot i que qui canalitza les indemnitzacions és el Consorci de Compensació d’Assegurances, ens adscrit al Ministeri d’Economia, l’Ajuntament ha fet l’acompanyament pertinent als afectats que els hi ha demanat. “Alguns són gent gran, altres són de fora de l’Estat i tenen alguna dificultat de comprensió per l’idioma i els hem acompanyat en el que ens demanen”, ha explicat. A més, el gestor de la comunitat de veïns ha informat a tots els veïns i, segons ha explicat l’alcalde, tota la feina de peritatge s’ha fet de manera molt àgil i, en alguns casos, ja tenen la quantificació feta. “Han donat una resposta molt ràpida i ens alegra que s’ha pogut fer d’aquesta manera”, ha reblat.
  El Consorci de Compensació d’Assegurances li correspon indemnitzar pels danys patits per les víctimes d’actes terroristes que tinguin prèviament contractat algun tipus determinat d’assegurança. En aquest cas, a més de Barcelona i Cambrils, es van incloure les explosions d’Alcanar.