Els contagis de coronavirus no es produeixen a l’aire lliure

El risc de contagi del coronavirus és 19 vegades més alt en espais tancats que a l’aire lliure, segons un estudi que ha analitzat com ha circulat el virus en onze brots de Covid detectats al Japó.

En un altre estudi realitzat a la Xina en el qual s’han analitzat 318 brots de tres o més persones -tots els registrats al país exceptuant la província de Hubei fins al 11 de febrer-, cap d’ells s’havia originat a l’aire lliure. Els contagis s’havien produït principalment en domicilis particulars i en transports públics. Una proporció menor s’havia produït en comerços i restaurants encara que, en aquests casos, el nombre mitjà de persones afectades en cada brot era més alt.

No són resultats sorprenents, segons Àlex Soriano, cap de servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Clínic de Barcelona, ​​que explica que el coronavirus es transmet principalment a través de les gotes que s’emeten al parlar, tossir, cantar o fins i tot respirar. “En espais tancats en què hi ha un contacte proper i prolongat entre persones és més fàcil que es transmeti la infecció que en espais oberts on el virus es dispersa en l’aire”, explica Soriano.

Per aquest motiu, el risc de contagis serà més alt a la tardor, quan es congregaran grups de persones en aules, sales de reunions i altres espais tancats, que a l’estiu, en què es passa més temps a l’aire lliure, afegeix Benito Almirall, cap de servei de Infeccioses a l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona.

El risc de contagi en una platja si es va a prendre el sol o banyar-se és extremadament baix, coincideixen a assenyalar els dos metges. En una platja, encara que estigui concorreguda, no sol establir un contacte estret amb desconeguts i, encara que alguna persona pugui tenir el coronavirus, aquest es dispersarà amb el vent.