El Zoo de Barcelona acorda ampliar el programa de reintroducció d’espècies iniciat amb els ferrerets

Avatar photo

La Tercera Tinenta d’Alcaldia i Presidenta del Patronat de la Fundació Barcelona Zoo, Laia Bonet, i el Conseller de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears, Miquel Mir, s’emplacen a col·laborar amb nous projectes

La Tercera Tinenta d’Alcaldia i Presidenta del Patronat de la Fundació Barcelona Zoo, Laia Bonet, s’ha reunit amb el Conseller de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears, Miquel Mir, amb qui han acordat ampliar el programa de reintroducció dels ferrerets i poder criar al Zoo d’altres amfibis i rèptils.

El Conseller Balear ha pogut visitar les instal·lacions del Zoo, acompanyat pel seu director, Sito Alarcon. S’han visitat algunes de les instal·lacions de cria amb bioseguretat i d’altres espècies que tenen projectes de conservació i reintroducció a la natura.

La voluntat compartida per Bonet i Mir és la d’ampliar el projecte de col·laboració que es manté entre el Zoo i la Conselleria i que aquest estiu ha permès reintroduïr a la Serra de Tramuntana  57 exemplars de ferreret, una espècie d’amfibi endèmica de Mallorca que es troba en perill d’extinció, i sobre la qual el Zoo manté un programa de conservació amb l’objectiu de repoblar l’àrea d’on havien desaparegut.

L’èxit d’aquest projecte ha dut a ambdues parts a acordar l’ampliació d’aquesta col·laboració amb un nou projecte de reproducció que afectaria al calàpet (Bufotes balearicus). Aquesta espècie està catalogada com a En perill d’extinció a Eivissa, on no ha estat retrobada els darrers anys. És objecte d’un pla de recuperació (Pla Boscà) que contempla la reintroducció a hàbitats favorables d’exemplars provinents d’altres indrets.

En aquests sentit, i fent feina de manera paral·lela, s’ha acordat que el Zoo de Barcelona criï exemplars de calàpet provinents de parentals de Mallorca. Els exemplars nascuts en captivitat seran traslladats a hàbitats favorables rehabilitats en el si del Pla Boscà.

D’altra banda, la Conselleria ha encomanat al Zoo que redacti, en base a la seva experiència pràctica, un protocol de conservació de l’espinós (Gasterosteus gymnurus) i la sargantana pitiüsa (Podarcis pityusensis) que inclourà un estudi genòmic d’ambdues espècies.

L’espinós és un petit peix autòcton catalogat com a Vulnerable i en seriós perill de desaparèixer de s’Albufera de Mallorca, única localitat natural coneguda. La sargantana Pitiüsa és una espècie endèmica que es troba distribuïda per Eivissa, Formentera i els illots perifèrics, amb un important grau de diferenciació genètica. Els darrers anys, està patint una forta pressió predatòria per part de dues espècies de serps introduïdes a l’illa a través del comerç de plantes ornamentals.

La Tercera Tinenta d’Alcaldia, Laia Bonet, considera que “aquests projectes i aliances son els que donen sentit i expliquen el Nou Model de Zoo, que surt del seu recinte per a involucrar-se,  in situ a la natura, en la conservació d’espècies dels ecosistemes mediterranis. “ Tenim l’obligació de fer del Zoo de Barcelona un referent pel que fa a la conservació de la fauna mediterrània, especialment amenaçada pel canvi climàtic”, ha assenyalat.

D’altra banda, el Conseller de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears, Miquel Mir, s’ha mostrat “molt satisfet de poder ampliar aquesta col·laboració amb el Zoo” i ha assenyalat que “les polítiques de foment i conservació de la biodiversitat han d’estar al capdavant de qualsevol govern que tingui com a objectiu plantar cara a l’emergència climàtica”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Tarragona planteja noves propostes ecoturístiques

Notícia següent

L’Ajuntament de Llagostera garantirà l’accés a l’aigua potable a tots els ciutadans

Notícies relacionades