El xuixo, protagonista en la presentació de la nova collita d’oli a Girona

Avatar photo

L'oli nou de l'Empordà s'ha presentat a Girona amb Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, Joan Roca i els cuiners de Girona Bons Fogons, Salvador Garcia-Arbós, comissari de l'any del xuixo, i representants del Banc dels Aliments i dels Gremi de Flequers

Aquest dissabte la DOP Oli de l’Empordà ha fet la presentació de la nova collita a Girona. Durant tot el matí a l’exterior del Mercat del Lleó s’ha donat a conèixer l’oli nou de l’Empordà. En aquest punt s’hi ha pogut tastar i adquirir l’oli nou directament dels productors de la DOP.

Enguany el xuixo ha estat el protagonista de la presentació de l’oli i se n’ha repartit entre els assistents. Aquest dolç -que es fregeix en oli- centra un any d’actes i commemoracions a la ciutat de Girona, on va inventar-se fa cent anys. El crític gastronòmic Salvador García-Arbós, que és el comissari de l’any del Xuixo, ha explicat la vinculació entre aquesta creació gastronòmica centenària i l’oli.

A més la DOP ha donat, com cada any, cent litres d’oli al Banc dels Aliments. El tast s’ha fet acompanyat amb pa de Tramuntana, que facilita el Gremi de Flequers Artesans de Girona.

L’acte ha comptat amb la presentació de la cantant Neus Mar acompanyada a la guitarra d’Emilio Sánchez, que han interpretat temes dels darrers discs d’havaneres en clau femenina de l’artista de Palafrugell.

A més, per promocionar l’oli de la nova collita, es podran trobar durant tot el mes de desembre als restaurants adherits al col·lectiu gastronòmic Girona Bons Fogons –La Riera de Sant Martí Vell, El Celler de Can Roca, EGG Gastronomia, Novara Hotels, Duc de l’Obac, La Banyeta, Massana, Divinum, Occi i Umai– que disposaran d’aquest oli a les seves taules.

Simon Casanovas, president de la DOP Oli de l’Empordà, preveu una collita reduïda degut al baix rendiment de la collita d’olives. La producció de l’oli de l’Empordà pot baixar un 25 per cent degut a que a l’estiu es va donar una situació de poca precipitació i les pluges abundants posteriors van arribar massa tard.

En paraules de Simon Casanovas «la collita de l’any passat va ser més abundant que la d’enguany. L’oliva de l’any passat va madurar molt més ràpid, però l’oliva d’enguany, que ha madurat més lentament, produirà un oli més intens amb unes aromes excepcionals»

Els productors que integren aquesta denominació són Empordàlia, Masetplana, trull Ylla, Serraferran, Mas Auró i Celler Cooperatiu d’Espolla.

L’oli d’oliva verge extra protegit amb la DOP Oli de l’Empordà s’elabora a partir d’oliveres inscrites en el registre corresponent de les varietats autòctones ‘Argudell’, ‘Curivell’, ‘Llei de Cadaqués’ i la varietat tradicional arbequina. Es considera com a varietats principals la varietat ‘Argudell’, que aporta la personalitat sensorial, i que hi és present en un percentatge mínim d’oli del 51% de la composició varietal.

Són olis que en boca presenten un sabor amarg de tipus mitjà, amb aromes que normalment recorden l’herba acabada de tallar i les nous; també poden aparèixer aromes de fruites exòtiques, fruites verdes o carxofa, així com presentar una sensació final d’ametlla.

La zona de producció comprèn els terrenys situats en els municipis de les comarques de l’Alt Empordà i el Baix Empordà, principalment, i alguns municipis limítrofs de les comarques del Gironès (Flaçà, Llagostera, Madremanya, Sant Jordi Desvalls, i Viladasens), i el Gironès (Crespià, Esponellà i Vilademuls).

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un incendi a Sant Feliu d’Alella deixa a tres persones intoxicades

Notícia següent

Un accident a Deltebre deixa quatre ferits de gravetat considerable

Notícies relacionades