El Síndic reclama a l’Ajuntament de Barcelona senyalitzar els carrils bici per a les persones cegues

  Una entitat es va queixar el 2011 del perill del carril de la vorera de la Gran Via prop de la seu de l'ONCE i Ribó va fer recomanacions el 2013 que encara no s'han aplicat

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

  El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha tornat a demanar a l’Ajuntament de Barcelona que senyalitzi correctament els carrils bici de la ciutat per a les persones amb discapacitat visual. Ribó va rebre una petició el 2011 i el 2013 va fer la sol·licitud al consistori, que encara no ha aplicat les mesures proposades.

  El 2011 el Síndic va rebre una queixa d’una entitat de Barcelona que manifestava la seva preocupació pels perills que representen els carrils bici senyalitzats sobre les voreres, especialment els que estan ubicats a la Gran Via, a prop de les instal·lacions de la Fundació ONCE, on hi ha una important afluència de persones amb discapacitat visual o ceguesa. Concretament, la queixa plantejava que per a les persones que pateixen aquesta discapacitat resulta extremadament perillós haver de travessar un carril bici que comparteix espai amb l’itinerari dels vianants, especialment quan no hi ha demarcació d’encaminaments (passos de vianants), ni cap tipus de senyalització accessible que els permeti saber si hi passen bicicletes.

  El col·lectiu de persones amb discapacitat visual i ceguesa considera que es troba en una situació de greuge comparatiu en relació amb les persones que no pateixen discapacitat i que poden veure la senyalització que indica el pas del carril bici sobre la vorera, coincidint amb l’itinerari de vianants.

  El 2013 el Síndic ja va emetre una resolució en què s’aportaven un seguit de consideracions sobre aquest assumpte i es demanava que s’apliquessin sistemes de senyalització accessibles per a les persones amb discapacitat visual i ceguesa que els permetessin conèixer l’existència dels carrils bici i del pas de ciclistes en els encreuaments. La manca de senyalització accessible, a parer del Síndic, podia suposar una barrera en la comunicació que afecta el dret a la igualtat de tracte de les persones amb discapacitat visual i ceguesa.

  En resposta a aquesta resolució es va rebre un informe de l’Ajuntament de Barcelona segons el qual s’acceptava el suggeriment del Síndic i s’indicava que se seguiria l’evolució dels punts indicats per garantir la seguretat i l’accessibilitat de la circulació dels vianants amb discapacitat visual.

  Davant de l’interès del Síndic per conèixer el grau d’implementació de les mesures que recomanava en la seva resolució, el juliol passat l’Ajuntament de Barcelona va enviar un informe tècnic sobre l’accessibilitat en la zona en qüestió. L’informe reconeix que la presència del carril bici sobre la vorera genera dificultat en l’accessibilitat a persones amb discapacitat visual i suposa un risc per a aquest col·lectiu, i que la implantació de paviments podotàctils a l’entorn de la seu de l’ONCE és bàsica i necessària per al bon funcionament viari i l’acompliment de la normativa d’accessibilitat. Tot i això, l’administració municipal no informava que s’hagi dut a terme cap actuació concreta.

  Davant d’això, el Síndic demana a l’Ajuntament que, sense més dilació, implementi les mesures necessàries per tal de donar compliment a la resolució, de manera que s’instal·li, al menys en els punts més propers a la Fundació ONCE, un sistema de senyalització accessible per a persones amb discapacitat visual i ceguesa que permeti conèixer la presència de carrils bici ubicats sobre les voreres.